Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bakłażan z patelni (smażony bakłażan)
Dodaj do CookBook

Bakłażan z patelni (smażony bakłażan)

(0)
17 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Bakłażan
2  ząbków
Czosnek
1  łyżeczka
Cukier
2  łyżek
Sos ostrygowy
1  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
1  łyżka
Olej
trochę
Cebula dymka
1  łyżeczka
Sól
1  łyżeczka
Sos rybny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22 g
Wartość energetyczna
135.6 kcal
Tłuszcze
5.3 g
Białko
3.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bakłażan z patelni to świetny – prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do wielu potraw. Jeśli dodasz do niego ryż lub kaszę – może być też wegetariańskim posiłkiem dla zabieganych. My dziś mamy dla Ciebie pomysł na bakłażana smażonego z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami, podkręcającymi azjatycki charakter całości. Chcesz zrobić je z nami? Koniecznie sprawdź ten przepis.


Bakłażan z patelni – prosto, szybko i smacznie

Bakłażan to bardzo uniwersalne warzywo, które możesz wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się w sałatkach, gulaszach, warzywnych zapiekankach, a nawet zupach. Bakłażan może też trafić na grill i urozmaicić Twoje menu. Dziś przygotujemy bakłażana z patelni – z czosnkiem, cukrem, sosem ostrygowym, sosem rybnym, cebulą dymką, które podbiją smak delikatnego warzywa. Bakłażan z łatwością przyjmie smak i aromat wszystkich dodatków. W takiej postaci będzie to smaczny dodatek do dań głównych – zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Ale jeśli chcesz, żeby smażony bakłażan był bazą kompletnego dania, dodaj do niego ugotowaną kaszę lub ryż oraz więcej warzyw, np. paprykę, pieczarki, cukinię. W ten sposób powstanie pyszna, szybka potrawa jednogarnkowa. Smacznego!

Przygotowanie

17 min
  • Krok 1

    6 min
    Bakłażana umyj, pokrój w plasterki, zblanszuj we wrzącej wodzie z odrobiną soli, aby bakłażan nie czerniał i nie był gorzki. Wyjmij bakłażana i opłucz go pod zimną wodą.
  • Krok 2

    8 min
    Rozgrzej patelnię z olejem, podsmaż posiekaną cebulę dymkę i czosnek na złoty kolor, następnie dodaj bakłażana i dobrze mieszaj, aż się ugotuje. Dodaj przyprawę MAGGI, sos rybny, cukier i sos ostrygowy i jeszcze przez chwilę podsmażaj całość. Danie wymieszaj, żeby bakłażan był równomiernie pokryty przyprawami.
  • Krok 3

    3 min
    Na talerzu ułóż smażonego bakłażana z cebulą, udekoruj szczypiorkiem. Bakłażana podawaj z białym ryżem. Możesz dodać kilka plasterków chili, aby uzyskać pikantny smak i pobudzić kubki smakowe.
Bakłażan z patelni (smażony bakłażan)

Krok 1 z 3

Bakłażana umyj, pokrój w plasterki, zblanszuj we wrzącej wodzie z odrobiną soli, aby bakłażan nie czerniał i nie był gorzki. Wyjmij bakłażana i opłucz go pod zimną wodą.

Bakłażan z patelni (smażony bakłażan)

Krok 2 z 3

Rozgrzej patelnię z olejem, podsmaż posiekaną cebulę dymkę i czosnek na złoty kolor, następnie dodaj bakłażana i dobrze mieszaj, aż się ugotuje. Dodaj przyprawę MAGGI, sos rybny, cukier i sos ostrygowy i jeszcze przez chwilę podsmażaj całość. Danie wymieszaj, żeby bakłażan był równomiernie pokryty przyprawami.

Bakłażan z patelni (smażony bakłażan)

Krok 3 z 3

Na talerzu ułóż smażonego bakłażana z cebulą, udekoruj szczypiorkiem. Bakłażana podawaj z białym ryżem. Możesz dodać kilka plasterków chili, aby uzyskać pikantny smak i pobudzić kubki smakowe.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

    Lasagne z mięsem mielonym i grillowanym bakłażanem

    1 godz 50 min Łatwy
  • Sałatka z bakłażana i kukurydzy

    Sałatka z bakłażana i kukurydzy

    1 godz Łatwy
  • Ziołowe roladki z grillowanego bakłażana

    Ziołowe roladki z grillowanego bakłażana

    31 min Łatwy
  • Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

    Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu