Bakłażan panierowany
32min
Łatwy
1
Bakłażan
2
Jajko
0.5 łyżeczka
3 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
3 łyżek
Masło
1 trochę
Olej
.
Wartości odżywcze
Białko
4.54 g
Węglowodany
16.19 g
Tłuszcze
7.69 g
Wartość energetyczna
149.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
32 min
Krok 1
5 min
Bakłażan umyć, odciąć piętkę, pokroić na 1-1,5 cm krążki.
Krok 2
15 min
Oprószyć solą i odłożyć na około 10-15 minut.
Krok 3
1 min
Gdy bakłażan puści sok, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 4
5 min
Następnie oprószyć pieprzem i mąką, zanurzać w roztrzepanych jajkach z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i obtaczać w bułce tartej.
Krok 5
5 min
Smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju.
Krok 6
1 min
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Panierowany bakłażan to prosta w przygotowaniu przekąska, która z powodzeniem może stać się jednym z popisowych punktów podczas rodzinnego posiłku. Dodatek przyprawy uniwersalnej sprawi, że potrawa nabierze ciekawego smaku i aromatu. Po usmażeniu odsączamy bakłażana papierowym ręcznikiem i tak przygotowany przysmak podajemy gościom.
Komentarze 0