Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bakłażan panierowany

0
32 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Bakłażan
2 
Jajko
3 łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
3 łyżek
Masło
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.19 g
Tłuszcze
7.69 g
Białko
4.54 g
Wartość energetyczna
149.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

32 min
Krok 1
5 min
Bakłażan umyć, odciąć piętkę, pokroić na 1-1,5 cm krążki.
Krok 2
15 min
Oprószyć solą i odłożyć na około 10-15 minut.
Krok 3
1 min
Gdy bakłażan puści sok, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 4
5 min
Następnie oprószyć pieprzem i mąką, zanurzać w roztrzepanych jajkach z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i obtaczać w bułce tartej.
Krok 5
5 min
Smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju.
Krok 6
1 min
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Bakłażan panierowany

Krok 1 z 6

Bakłażan umyć, odciąć piętkę, pokroić na 1-1,5 cm krążki.

Bakłażan panierowany

Krok 2 z 6

Oprószyć solą i odłożyć na około 10-15 minut.

Bakłażan panierowany

Krok 3 z 6

Gdy bakłażan puści sok, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Bakłażan panierowany

Krok 4 z 6

Następnie oprószyć pieprzem i mąką, zanurzać w roztrzepanych jajkach z dodatkiem przyprawy uniwersalnej i obtaczać w bułce tartej.

Bakłażan panierowany

Krok 5 z 6

Smażyć z obu stron na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju.

Bakłażan panierowany

Krok 6 z 6

Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Panierowany bakłażan to prosta w przygotowaniu przekąska, która z powodzeniem może stać się jednym z popisowych punktów podczas rodzinnego posiłku. Dodatek przyprawy uniwersalnej sprawi, że potrawa nabierze ciekawego smaku i aromatu. Po usmażeniu odsączamy bakłażana papierowym ręcznikiem i tak przygotowany przysmak podajemy gościom.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika