Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Puree z selera z pikantnym kalafiorem
Dodaj do CookBook

Puree z selera z pikantnym kalafiorem

(0)
1 godz 5 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest degebha
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.8  kg
Seler korzeń
150  g
Cebula
2  ząbków
Czosnek
3  łyżek
Olej słonecznikowy
2 
Liść laurowy
500  ml
Woda
2  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1 
Cytryna
2  łyżek
Pasta Tahini
0.5  łyżeczka
Kminek
0.5  łyżeczka
Mielona kolendra
0.5  łyżeczka
Wędzona papryka
90  g
Migdały
1.2  kg
Kalafior
2  łyżeczek
Curry
1  pęczek
Pietruszka
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.1 g
Wartość energetyczna
226.2 kcal
Tłuszcze
11.3 g
Białko
8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Puree najczęściej jest podawane jako dodatek do dań głównych. Ale to nie jedyny sposób na jego serwowanie. Gdy dodamy do niego nieco więcej dodatków, wówczas może się zamienić w samodzielną i bardzo sycącą przekąskę.


Puree selerowe smaczny dodatek do wielu dań

Warzywne puree to bardzo popularny dodatek do wielu potraw. Możesz je zrobić z różnych warzyw, np. z ziemniaków, kalafiora, selera, brokułów czy zielonego groszku. Jego smak podkręcisz, dodając ulubione przyprawy czy zioła. Nasze puree z selera świetnie pasuje do pieczonych, grillowanych lub smażonych mięs albo do wegetariańskich dań.


Puree z selera - przepis

Przygotowanie puree selerowego według naszego przepisu zajmuje nieco czasu, ale jego zaskakujący i bogaty smak zdecydowanie jest tego wart. Połączenie delikatnie orzechowego selera z kalafiorem, orzeźwiającą cytryną, chrupiącymi migdałami, pastą sezamową, kminkiem, kolendrą oraz bulionem warzywnym WINIARY to prawdziwa feeria smaku na jednym talerzu. Taki dodatek będzie świetnie pasował do wielu posiłków. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    30 min
    Seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Obierz i posiekaj 50 g cebuli i 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Smaż na nim cebulę przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka i zacznie się karmelizować. Na patelnię dodaj czosnek i liście laurowe. Chwilę podsmaż. Dodaj kawałki selera i smaż przez ok. 8-10 minut na złoty kolor, ciągle mieszając. Wlej 400 ml wody, dodaj bulion warzywny WINIARY. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż seler będzie miękki. Wyjmij liście laurowe i zmiksuj seler na gładkie puree.
  • Krok 2

    5 min
    Umyj cytrynę w gorącej wodzie, osusz, zetrzyj skórkę i odłóż na bok. Wyciśnij sok. Puree z selera dopraw pastą sezamową, 2 łyżkami soku z cytryny, kminkiem, kolendrą, papryką w proszku, solą i pieprzem.
  • Krok 3

    10 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem). Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 8-10 minut. Wyjmij je, ostudź i grubo posiekaj.
  • Krok 4

    15 min
    Kalafiora umyj, podziel na różyczki i zetrzyj je na grubej tarce. Resztę cebuli obierz i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej pozostały olej słonecznikowy, usmaż na nim cebulę przez ok. 10 minut, aż będzie miękka. Dodaj przyprawę curry, wlej 100 ml wody i chwilę podgrzewaj. Po kilku minutach zdejmij z ognia.
  • Krok 5

    5 min
    Natkę pietruszki umyj, osusz i oderwij listki od łodyg. Listki posiekaj. Wymieszaj skórkę z cytryny z migdałami, połową natki pietruszki i startym kalafiorem. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny. Rozłóż puree z selera na talerze lub miski i ułóż mieszankę kalafiora na wierzchu. Podawaj posypane pozostałą natką pietruszki. Gotowe puree dobrze smakuje np. z chrupiącymi tostami.
Puree z selera z pikantnym kalafiorem

Krok 1 z 5

Seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Obierz i posiekaj 50 g cebuli i 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Smaż na nim cebulę przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka i zacznie się karmelizować. Na patelnię dodaj czosnek i liście laurowe. Chwilę podsmaż. Dodaj kawałki selera i smaż przez ok. 8-10 minut na złoty kolor, ciągle mieszając. Wlej 400 ml wody, dodaj bulion warzywny WINIARY. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż seler będzie miękki. Wyjmij liście laurowe i zmiksuj seler na gładkie puree.

Puree z selera z pikantnym kalafiorem

Krok 2 z 5

Umyj cytrynę w gorącej wodzie, osusz, zetrzyj skórkę i odłóż na bok. Wyciśnij sok. Puree z selera dopraw pastą sezamową, 2 łyżkami soku z cytryny, kminkiem, kolendrą, papryką w proszku, solą i pieprzem.

Puree z selera z pikantnym kalafiorem

Krok 3 z 5

Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem). Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 8-10 minut. Wyjmij je, ostudź i grubo posiekaj.

Puree z selera z pikantnym kalafiorem

Krok 4 z 5

Kalafiora umyj, podziel na różyczki i zetrzyj je na grubej tarce. Resztę cebuli obierz i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej pozostały olej słonecznikowy, usmaż na nim cebulę przez ok. 10 minut, aż będzie miękka. Dodaj przyprawę curry, wlej 100 ml wody i chwilę podgrzewaj. Po kilku minutach zdejmij z ognia.

Puree z selera z pikantnym kalafiorem

Krok 5 z 5

Natkę pietruszki umyj, osusz i oderwij listki od łodyg. Listki posiekaj. Wymieszaj skórkę z cytryny z migdałami, połową natki pietruszki i startym kalafiorem. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny. Rozłóż puree z selera na talerze lub miski i ułóż mieszankę kalafiora na wierzchu. Podawaj posypane pozostałą natką pietruszki. Gotowe puree dobrze smakuje np. z chrupiącymi tostami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bogate w błonnik
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Tapas
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

    Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

    1 godz 1 min Łatwy
  • Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

    Dorsz zapiekany z puree z zielonego groszku

    41 min Łatwy
  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

    Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

    2 godz 31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu