Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Purée z dyni z cebulą
Dodaj do CookBook

Purée z dyni z cebulą

(0)
28 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Dynia
2 
Cebula
1  łyżeczka
Miód
2  kostek
Bulion warzywny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32.9 g
Wartość energetyczna
143.3 kcal
Tłuszcze
1.5 g
Białko
3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dynia to smaczne, jesienne warzywo, które coraz częściej gości na naszych stołach. Jeśli szukasz przepisu z tym warzywem, mamy coś dla Ciebie. Co powiesz na purée z dyni? To smaczny dodatek do mięsnych dań i warzywnych placków. Ale to nie wszystko. Domowe puree możesz też wykorzystać jako pastę na kanapki, a nawet pesto do potraw z makaronem i ryżem. Z powodzeniem możesz je też dodać do jesiennej zupy, orientalnego curry lub wytrawnych wypieków, np. bułeczek lub muffinek. Jeden przepis, a tak wiele możliwości! Puree warto przygotować w większej ilości, zawekować lub zamrozić i sięgać zawsze, gdy masz ochotę na danie z tym jesiennym akcentem. Purée z dyni to dobry sposób na wykorzystanie dużej ilości tego warzywa – wtedy nic się nie zmarnuje, a Ty zatrzymasz na dłużej piękny kolor i smak dyni.

WSKAZÓWKA: Jeśli po zmiksowaniu na górze masy zbiera się woda, to znak, że trzeba jeszcze dokładniej odsączyć puree.

Chcesz wiedzieć, jak zrobić puree dyniowe? Sprawdź nasz przepis i przygotuj z nami ten smaczny dodatek!

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    9 min
    Posiekaj i podsmaż cebulę na 1 łyżce oleju przez 5 minut. Dodaj 200 ml wody i kostki rosołowe WINIARY. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj miód. Karmelizuj przez 2 minuty.
  • Krok 2

    2 min
    Dynię obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    15 min
    Obraną dynię ugotuj przez 15 minut w dużej ilości wody, a następnie i odcedź.
  • Krok 4

    2 min
    Miękką dynię zmiksuj na gładką masę, a następnie wymieszaj z uduszoną i skarmelizowaną cebulką.
Purée z dyni z cebulą

Krok 1 z 4

Posiekaj i podsmaż cebulę na 1 łyżce oleju przez 5 minut. Dodaj 200 ml wody i kostki rosołowe WINIARY. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj miód. Karmelizuj przez 2 minuty.

Purée z dyni z cebulą

Krok 2 z 4

Dynię obierz i pokrój w kostkę.

Purée z dyni z cebulą

Krok 3 z 4

Obraną dynię ugotuj przez 15 minut w dużej ilości wody, a następnie i odcedź.

Purée z dyni z cebulą

Krok 4 z 4

Miękką dynię zmiksuj na gładką masę, a następnie wymieszaj z uduszoną i skarmelizowaną cebulką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

    Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

    2 godz 31 min Łatwy
  • Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

    Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

    1 godz 30 min Średni
  • Zapiekanka z puree z ziemniaków i mięsa mielonego

    Zapiekanka z puree z ziemniaków i mięsa mielonego

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu