Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Purée z dyni z cebulą

Purée z dyni z cebulą

(0)
28min
Łatwy

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Dynia
2 
Cebula
1  łyżeczka
Miód
2  kostek
Bulion warzywny WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.05 g
Węglowodany
32.87 g
Tłuszcze
1.55 g
Wartość energetyczna
143.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dynia to smaczne, jesienne warzywo, które coraz częściej gości na naszych stołach. Jeśli szukasz przepisu z tym warzywem, mamy coś dla Ciebie. Co powiesz na purée z dyni? To smaczny dodatek do mięsnych dań i warzywnych placków. Ale to nie wszystko. Domowe puree możesz też wykorzystać jako pastę na kanapki, a nawet pesto do potraw z makaronem i ryżem. Z powodzeniem możesz je też dodać do jesiennej zupy, orientalnego curry lub wytrawnych wypieków, np. bułeczek lub muffinek. Jeden przepis, a tak wiele możliwości! Puree warto przygotować w większej ilości, zawekować lub zamrozić i sięgać zawsze, gdy masz ochotę na danie z tym jesiennym akcentem. Purée z dyni to dobry sposób na wykorzystanie dużej ilości tego warzywa – wtedy nic się nie zmarnuje, a Ty zatrzymasz na dłużej piękny kolor i smak dyni.

WSKAZÓWKA: Jeśli po zmiksowaniu na górze masy zbiera się woda, to znak, że trzeba jeszcze dokładniej odsączyć puree.

Chcesz wiedzieć, jak zrobić puree dyniowe? Sprawdź nasz przepis i przygotuj z nami ten smaczny dodatek!

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    9 min
    Posiekaj i podsmaż cebulę na 1 łyżce oleju przez 5 minut. Dodaj 200 ml wody i kostki rosołowe WINIARY. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj miód. Karmelizuj przez 2 minuty.
  • Krok 2

    2 min
    Dynię obierz i pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    15 min
    Obraną dynię ugotuj przez 15 minut w dużej ilości wody, a następnie i odcedź.
  • Krok 4

    2 min
    Miękką dynię zmiksuj na gładką masę, a następnie wymieszaj z uduszoną i skarmelizowaną cebulką.
Purée z dyni z cebulą

Krok 1 z 4

Posiekaj i podsmaż cebulę na 1 łyżce oleju przez 5 minut. Dodaj 200 ml wody i kostki rosołowe WINIARY. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj miód. Karmelizuj przez 2 minuty.

Purée z dyni z cebulą

Krok 2 z 4

Dynię obierz i pokrój w kostkę.

Purée z dyni z cebulą

Krok 3 z 4

Obraną dynię ugotuj przez 15 minut w dużej ilości wody, a następnie i odcedź.

Purée z dyni z cebulą

Krok 4 z 4

Miękką dynię zmiksuj na gładką masę, a następnie wymieszaj z uduszoną i skarmelizowaną cebulką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Inny
  • Kuchnia europejska

Polecane przepisy

  • Żeberka w sosie BBQ

    Żeberka w sosie BBQ

    1 godz 35 min Łatwy
  • Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

    Czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i polewą czekoladową

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zapiekanka z szynką

    Zapiekanka z szynką

    43 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    1 godz Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu