Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dynia to smaczne, jesienne warzywo, które coraz częściej gości na naszych stołach. Jeśli szukasz przepisu z tym warzywem, mamy coś dla Ciebie. Co powiesz na purée z dyni? To smaczny dodatek do mięsnych dań i warzywnych placków. Ale to nie wszystko. Domowe puree możesz też wykorzystać jako pastę na kanapki, a nawet pesto do potraw z makaronem i ryżem. Z powodzeniem możesz je też dodać do jesiennej zupy, orientalnego curry lub wytrawnych wypieków, np. bułeczek lub muffinek. Jeden przepis, a tak wiele możliwości! Puree warto przygotować w większej ilości, zawekować lub zamrozić i sięgać zawsze, gdy masz ochotę na danie z tym jesiennym akcentem. Purée z dyni to dobry sposób na wykorzystanie dużej ilości tego warzywa – wtedy nic się nie zmarnuje, a Ty zatrzymasz na dłużej piękny kolor i smak dyni.
WSKAZÓWKA: Jeśli po zmiksowaniu na górze masy zbiera się woda, to znak, że trzeba jeszcze dokładniej odsączyć puree.
Chcesz wiedzieć, jak zrobić puree dyniowe? Sprawdź nasz przepis i przygotuj z nami ten smaczny dodatek!
Przygotowanie
28 min
Krok 1
9 min
Posiekaj i podsmaż cebulę na 1 łyżce oleju przez 5 minut. Dodaj 200 ml wody i kostki rosołowe WINIARY. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj miód. Karmelizuj przez 2 minuty.
Krok 2
2 min
Dynię obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
15 min
Obraną dynię ugotuj przez 15 minut w dużej ilości wody, a następnie i odcedź.
Krok 4
2 min
Miękką dynię zmiksuj na gładką masę, a następnie wymieszaj z uduszoną i skarmelizowaną cebulką.
Krok 1
z
4
Posiekaj i podsmaż cebulę na 1 łyżce oleju przez 5 minut. Dodaj 200 ml wody i kostki rosołowe WINIARY. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj miód. Karmelizuj przez 2 minuty.
Krok 2
z
4
Dynię obierz i pokrój w kostkę.
Krok 3
z
4
Obraną dynię ugotuj przez 15 minut w dużej ilości wody, a następnie i odcedź.
Krok 4
z
4
Miękką dynię zmiksuj na gładką masę, a następnie wymieszaj z uduszoną i skarmelizowaną cebulką.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0