Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Sezonowa kuchnia
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Kategorie produktów
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapusta faszerowana (w całej główce)

Kapusta faszerowana (w całej główce)

(0)
1 godz 56 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  główka
Kapusta włoska
4  łyżek
Bulion warzywny lub drobiowy WINIARY
800  g
Mięso mielone wieprzowe
1 
Marchewka
1 
Cebula
1 
Ugotowany ziemniak
1  pęczek
Koperek
trochę
Sól i pieprz do smaku
2  łyżek
Sos pieczeniowy jasny w słoiczku WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.4 g
Wartość energetyczna
210.5 kcal
Tłuszcze
5.6 g
Białko
25 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kapusta to nieodłączny element wigilijnego menu. Ale to nie jedyny czas, kiedy pojawia się na stołach. Bardzo chętnie sięgamy po nią też po świętach, bo można z niej zrobić pyszne, proste potrawy dla całej rodziny. Dziś czas na danie, które zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Oto przepis na kapustę faszerowaną mięsem mielonym i warzywami. Masz ochotę przygotować taki posiłek dla swoich bliskich? Zapraszamy do wspólnego gotowania. 

Kapusta faszerowana w całości świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale będzie też ciekawym pomysłem na sobotni czy niedzielny obiad dla całej gromadki. Do przygotowania tego dania wystarczy zaledwie kilka składników. Możesz dodać też inne warzywa, które akurat masz w lodówce oraz swoje ulubione przyprawy, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak. Uzupełnieniem będą sosy – pasuje tu np. sos pomidorowy, grzybowy lub sos pieczeniowy jasny WINIARY. Tak przygotowana faszerowana kapusta w główce zaskoczy wiele osób. To prosty sposób na wykorzystanie niedrogich, łatwo dostępnych składników i zaserwowanie ich w niecodziennej formie. 

Przygotowanie

116 min
  • Krok 1

    15 min
    Kapustę obierz z luźnych liści, a następnie obgotuj ok. 10-15 min we wrzątku w całości, pod przykryciem. W połowie gotowania obróć kapustę.
  • Krok 2

    7 min
    Cebulę posiekaj. Marchewkę pokrój w kostkę. Na odrobinie oleju lub oliwy obsmaż cebulę i marchewkę, aż cebula zmięknie, a marchewka się zarumieni.
  • Krok 3

    1 min
    Mięso umieść w misce. Dodaj 2 łyżki bulionu WINIARY. Dodaj posiekany koperek oraz pieprz.
  • Krok 4

    5 min
    Ziemniaka rozgnieć widelcem i dodaj do masy mięsnej razem z przestudzoną cebulą i marchewką. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    7 min
    Obgotowaną kapustę delikatnie otwórz, odwijając na bok liść po liściu. Odwinięte liście odginamy delikatnie na bok, aby jak najmniej je uszkodzić, a jednocześnie zrobić jak najwięcej miejsca na farsz. Kiedy dojdziesz do twardej części, której nie da się już odwinąć, wytnij ją w całości razem z dużą częścią głąba. Możesz ją dokładnie posiekać i część dodać do mięsa.
  • Krok 6

    20 min
    W powstałe miejsce wkładamy ok. ½ mięsa, formując zgrabną kulę. Przykrywamy kilkoma liśćmi i dodajemy cienką warstwę mięsa na górę i dookoła. Proces powtarzamy do wykończenia farszu. Pozostałe liście bardzo dokładnie zawijamy z powrotem na kapustę. Całą główkę można dodatkowo owinąć folią spożywczą, aby się nie rozpadła podczas gotowania.
  • Krok 7

    60 min
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z bulionem WINIARY (2 łyżki) i ostrożnie wkładamy kapustę. Gotujemy ok. 45 min - 1h pod przykryciem na małej mocy.
  • Krok 8

    1 min
    Podajemy z sosem pieczeniowym WINIARY zrobionym według przepisu na opakowaniu lub z sosem pomidorowym.
Kapusta faszerowana (w całej główce)

Krok 1 z 8

Kapustę obierz z luźnych liści, a następnie obgotuj ok. 10-15 min we wrzątku w całości, pod przykryciem. W połowie gotowania obróć kapustę.

Kapusta faszerowana (w całej główce)

Krok 2 z 8

Cebulę posiekaj. Marchewkę pokrój w kostkę. Na odrobinie oleju lub oliwy obsmaż cebulę i marchewkę, aż cebula zmięknie, a marchewka się zarumieni.

Kapusta faszerowana (w całej główce)

Krok 3 z 8

Mięso umieść w misce. Dodaj 2 łyżki bulionu WINIARY. Dodaj posiekany koperek oraz pieprz.

Kapusta faszerowana (w całej główce)

Krok 4 z 8

Ziemniaka rozgnieć widelcem i dodaj do masy mięsnej razem z przestudzoną cebulą i marchewką. Całość dokładnie wymieszaj.

Kapusta faszerowana (w całej główce)

Krok 5 z 8

Obgotowaną kapustę delikatnie otwórz, odwijając na bok liść po liściu. Odwinięte liście odginamy delikatnie na bok, aby jak najmniej je uszkodzić, a jednocześnie zrobić jak najwięcej miejsca na farsz. Kiedy dojdziesz do twardej części, której nie da się już odwinąć, wytnij ją w całości razem z dużą częścią głąba. Możesz ją dokładnie posiekać i część dodać do mięsa.

Kapusta faszerowana (w całej główce)

Krok 6 z 8

W powstałe miejsce wkładamy ok. ½ mięsa, formując zgrabną kulę. Przykrywamy kilkoma liśćmi i dodajemy cienką warstwę mięsa na górę i dookoła. Proces powtarzamy do wykończenia farszu. Pozostałe liście bardzo dokładnie zawijamy z powrotem na kapustę. Całą główkę można dodatkowo owinąć folią spożywczą, aby się nie rozpadła podczas gotowania.

Kapusta faszerowana (w całej główce)

Krok 7 z 8

W dużym garnku zagotowujemy wodę z bulionem WINIARY (2 łyżki) i ostrożnie wkładamy kapustę. Gotujemy ok. 45 min - 1h pod przykryciem na małej mocy.

Kapusta faszerowana (w całej główce)

Krok 8 z 8

Podajemy z sosem pieczeniowym WINIARY zrobionym według przepisu na opakowaniu lub z sosem pomidorowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z kapustą i grzybami

    Tarta z kapustą i grzybami

    2 godz 55 min Łatwy
  • Golonka z kapustą z torebki

    Golonka z kapustą z torebki

    2 godz 50 min Łatwy
  • Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

    Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

    37 min Łatwy
  • Kotlety mielone z kapustą pekińską

    Kotlety mielone z kapustą pekińską

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu