Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa miso to nic innego jak esencjonalny bulion z makaronem i dodatkami. Tym razem przygotowałem zupę miso z makaronem ryżowym i warzywami. Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, a ja pokażę jak przygotować orientalną zupę bazując na składnikach łatwo dostępnych w polskich sklepach. W domowych warunkach możecie wykorzystać esencjonalny bulion z warzyw Winiary, gwarantuję, że zupa będzie się równie pyszna.
Aby cieszyć się orientalnymi smakami „wyprodukowanymi” we własnej kuchni należy użyć pasty miso, sosu sojowego, oleju sezamowego czy imbiru. Składniki te nadają zupie charakteru.
Zachęcam do eksperymentowania i dodawania swoich ulubionych składników warzywnych, mięsnych, czy dowolnych przypraw ze wszystkich stron świata.
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Krok 2
10 min
Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Seler naciowy pokrój w plasterki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści.
Krok 3
5 min
Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.
Krok 4
5 min
Zmniejsz ogień i dodaj posiekany imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego i oleju sezamowego.
Krok 5
3 min
Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i soku z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na minimalnej mocy kuchenki przez ok. 3 minuty.
Krok 6
3 min
W misce umieść ugotowany makaron ryżowy i przygotowane warzywa – marchew, seler naciowy, jarmuż. Składniki zalej gorącym bulionem. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sezam.
Krok 1
z
6
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
Krok 2
z
6
Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Seler naciowy pokrój w plasterki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści.
Krok 3
z
6
Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.
Krok 4
z
6
Zmniejsz ogień i dodaj posiekany imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego i oleju sezamowego.
Krok 5
z
6
Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i soku z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na minimalnej mocy kuchenki przez ok. 3 minuty.
Krok 6
z
6
W misce umieść ugotowany makaron ryżowy i przygotowane warzywa – marchew, seler naciowy, jarmuż. Składniki zalej gorącym bulionem. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sezam.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0