Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym
Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym
Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym
Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym
Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

(0)
33min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Woda
1  kostka
Bulion warzywny Winiary
100  g
Makaron ryżowy
1  łyżka
Pasta miso
1  łyżka
Sos sojowy
1  łyżka
Sos rybny
1  łyżka
Olej sezamowy
1  łyżka
Sok z limonki
1 
4 cm korzenia imbiru
0.5 
Papryczka chili
1 
Marchewka
5  liści
Jarmuż
2  łodyg
Seler naciowy
trochę
Sezam do posypania zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.98 g
Węglowodany
27.35 g
Tłuszcze
6.56 g
Wartość energetyczna
185.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa miso to nic innego jak esencjonalny bulion z makaronem i dodatkami. Tym razem przygotowałem zupę miso z makaronem ryżowym i warzywami. Tradycyjna zupa miso przyrządzana jest na bazie bulionu dashi, a ja pokażę jak przygotować orientalną zupę bazując na składnikach łatwo dostępnych w polskich sklepach. W domowych warunkach możecie wykorzystać esencjonalny bulion z warzyw Winiary, gwarantuję, że zupa będzie się równie pyszna.

Aby cieszyć się orientalnymi smakami „wyprodukowanymi” we własnej kuchni należy użyć pasty miso, sosu sojowego, oleju sezamowego czy imbiru. Składniki te nadają zupie charakteru.

Zachęcam do eksperymentowania i dodawania swoich ulubionych składników warzywnych, mięsnych, czy dowolnych przypraw ze wszystkich stron świata.

A jeśli szukasz propozycji na inne orientalne dania, wypróbuj:
Pikantna zupa tajska z tofu
Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Domowy ramen
Wietnamska zupa krewetkowa
Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    10 min
    Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
  • Krok 2

    10 min
    Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Seler naciowy pokrój w plasterki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.
  • Krok 4

    5 min
    Zmniejsz ogień i dodaj posiekany imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego i oleju sezamowego.
  • Krok 5

    3 min
    Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i soku z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na minimalnej mocy kuchenki przez ok. 3 minuty.
  • Krok 6

    3 min
    W misce umieść ugotowany makaron ryżowy i przygotowane warzywa – marchew, seler naciowy, jarmuż. Składniki zalej gorącym bulionem. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sezam.
Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 1 z 6

Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 2 z 6

Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką na cienkie wstążki (jak makaron). Seler naciowy pokrój w plasterki. Papryczkę chili drobno posiekaj. Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 3 z 6

Do garnka wlej wodę, dodaj kostkę Bulionu warzywnego Winiary. Zagotuj.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 4 z 6

Zmniejsz ogień i dodaj posiekany imbir oraz czosnek, łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego i oleju sezamowego.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 5 z 6

Na koniec dodaj łyżkę pasty miso i soku z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na minimalnej mocy kuchenki przez ok. 3 minuty.

Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

Krok 6 z 6

W misce umieść ugotowany makaron ryżowy i przygotowane warzywa – marchew, seler naciowy, jarmuż. Składniki zalej gorącym bulionem. Dodaj posiekaną papryczkę chili i sezam.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa miso

    Zupa miso

    1 godz 55 min Średni
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

    Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

    22 min Łatwy
  • Tofu z pastą paprykową po azjatycku

    Tofu z pastą paprykową po azjatycku

    23 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

    Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu