Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pikantne spaghetti bolognese
Dodaj do CookBook

Pikantne spaghetti bolognese

(0)
36 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos Boloński WINIARY
200  g
Makaron spaghetti lub tagliatelle
200  g
Mięso mielone wołowe
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Natka pietruszki
0.5  szklanka
Starty ser parmigiano
1 
Papryczka chili
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
53.5 g
Wartość energetyczna
454.7 kcal
Tłuszcze
17.2 g
Białko
20.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Spaghetti bolognese jest jednym z najpopularniejszych dań z makaronem na całym świecie. Przepis ten, pochodzi z miasta północnej części Włoch zwanego Bolonią. Pierwowzorem spaghetti bolognese było ragu - czyli sam makaron z mięsem. Pierwszy przepis na spaghetti bolognese, pojawił się w książce z 1891 roku, jednak różnił się nieco od wersji która jest nam dzisiaj znana. Dopiero około stu lat później, ustalono przepis na spaghetti bolognese, który wszyscy znają do dziś. Co ciekawe spaghetti bolognese stało się bardzo popularne podczas II wojny światowej wśród amerykańskich żołnierzy.


Dlaczego warto przygotować pikantne spaghetti bolognese?

Jest to uniwersalne danie i każda okazja aby je podać, będzie odpowiednia. Sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, na romantyczną kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Pikantne spaghetti bolognese przygotujemy w mniej niż 40 minut, a efekt będzie smakowity. Danie nie wymaga wielu składników, ważne aby były one dobrej jakości. Samodzielne przygotowanie sosu do spaghetti bolognese zajęłoby nam wiele czasu, oraz wymagałoby od nas wielu składników i przypraw. Podstawą sosu spaghetti bolognese są pomidory i mięso, jednak składa się on z wielu innych składników i przypraw, jak na przykład marchewka, cebula czy seler. Dlatego warto spróbować Sosu Bolońskiego WINIARY.  Ze względu na opcjonalne dodanie papryczki chili, możemy dopasować ostrość według własnych upodobań.


Jak przygotować pikantne spaghetti bolognese?

Postaramy się podpowiedzieć jak przygotować, niezwykle prosty przepis na spaghetti bolognese z nutą pikanterii, która zaskoczy niejednego smakosza tej fantastycznej potrawy. W pierwszej kolejności na oliwie z oliwek należy podsmażyć mięso, najlepiej wołowe, ewentualnie wołowo-wieprzowe. Jeśli chcemy żeby spaghetti było bardziej pikantne i dodamy opcjonalnie papryczkę chili, musimy smażyć ją przez około 2 minuty na oliwie i dopiero potem dodać mięso. W ten sposób, wydobędziemy z papryczki cały aromat. Kiedy mięso będzie usmażone, należy dodać do niego Sos Boloński WINIARY,  wymieszać i gotować razem na wolnym ogniu około 10 minut. W czasie kiedy sos będzie się gotował, należy ugotować dobrej jakości makaron, według instrukcji podanej na opakowaniu, najlepiej aby wyszedł al dente. Kiedy makaron i sos będę gotowe wymieszaj je razem. Pikantne spaghetti bolognese po podaniu na talerze posyp serem Parmigiano Reggiano, oraz posiekaną natką pietruszki - co nada mu niesamowitego zapachu i aromatu. Twoje danie jest gotowe, smacznego!

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    15 min
    Zrumień mięso na oliwie z oliwek. Pikantne spaghetti bolognese
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj Sos Boloński WINIARY i posiekaną papryczkę chwili. Dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
  • Krok 3

    8 min
    Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aż stanie się al dente lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pikantne spaghetti bolognese
  • Krok 4

    2 min
    Dopraw w razie potrzeby i wymieszaj z ugotowanym makaronem. Pikantne spaghetti bolognese
  • Krok 5

    1 min
    Podawaj z posiekaną natką pietruszki i startym serem na wierzchu.
Pikantne spaghetti bolognese

Krok 1 z 5

Zrumień mięso na oliwie z oliwek.

Pikantne spaghetti bolognese

Krok 2 z 5

Dodaj Sos Boloński WINIARY i posiekaną papryczkę chwili. Dobrze wymieszaj. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.

Pikantne spaghetti bolognese

Krok 3 z 5

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aż stanie się al dente lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pikantne spaghetti bolognese

Krok 4 z 5

Dopraw w razie potrzeby i wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Pikantne spaghetti bolognese

Krok 5 z 5

Podawaj z posiekaną natką pietruszki i startym serem na wierzchu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Skrzydełka słodko-pikantne

    Skrzydełka słodko-pikantne

    1 godz 12 min Łatwy
  • Pikantne polędwiczki

    Pikantne polędwiczki

    2 godz 46 min Łatwy
  • Pikantne leczo z bakłażanem

    Pikantne leczo z bakłażanem

    55 min Łatwy
  • Pikantne krążki z kabaczka

    Pikantne krążki z kabaczka

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu