Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry
Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry
Dodaj do CookBook

Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry

(0)
20 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest demohrursu
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8  plastrów
Boczek
80  g
Cebula dymka
140  g
Ananas z puszki
1  opakowanie
Pasta z Pomysłem na… Indyjskie curry WINIARY
400  g
Filet z kurczaka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.9 g
Wartość energetyczna
347.1 kcal
Tłuszcze
23.9 g
Białko
23.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Trudno o lepsze danie, które łączyłoby prostotę wykonania, ciekawą kompozycję smaków i indyjski charakter. Nasza propozycja na pierś z kurczaka w sosie curry charakteryzuje się harmonijnym połączeniem słonego boczku, słodkiego ananasa oraz lekko ostrej, bogatej w przyprawy pasty curry. To prawdziwa eksplozja smaku, do której przyrządzenia wystarczy zaledwie kilka składników! Szaszłyki z kurczaka z curry to pomysł na niebanalny, ale bardzo łatwy i szybki obiad, który zadowoli całą rodzinę. Kuchnia indyjska znana jest z bogactwa przypraw i nietuzinkowych kombinacji smakowych, a poniższy przepis jest świetnym tego dowodem! Dzięki Paście z Pomysłem na… Indyjskie curry przekonasz się, że indyjskie smaki są w zasięgu ręki!


Jak przygotować szaszłyki z kurczaka w paście curry?

Przygotowanie szaszłyków z kurczaka powinno nam zająć zaledwie około 20 minut! Jak tego dokonać? Wymyty, osuszony i pokrojony w grubą kostkę kurczak na szaszłyki nakładamy na drewniany szpikulec – na przemian z ananasem z puszki owiniętym połową plasterka boczku oraz cebulą dymką. Pamiętajmy by początek i koniec szaszłyka stanowiła kostka piersi kurczaka, dzięki czemu mniejsza będzie szansa na zsuwanie się składników podczas grillowania i jedzenia. Teraz kurczak do szaszłyków wraz z dodatkami powinien być dokładnie posmarowany Pastą z Pomysłem na… Indyjskie curry. To właśnie ona będzie decydować o smaku wprost z Półwyspu Indyjskiego! Ostatni krok to oczywiście grillowanie, które powinno trwać około 10 minut, warto w tym czasie dość często obracać szaszłyki – w zależności od intensywności ognia. Szaszłyki są już gotowe do podania!


Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry – propozycje podania

Szaszłyki z kurczaka w stylu indyjskim to lekkie, ale pożywne danie, w którym owocowe nuty ananasa łączą się z korzennymi przyprawami i intensywnym smakiem boczku. Idealnym dodatkiem do tego dania będzie świeże pieczywo lub indyjskie chlebki naan, a uzupełnieniem posiłku, który doda jeszcze więcej orzeźwienia, będzie surówka z kapusty pekińskiej lub chrupiąca sałata. Cebula dymka, która równoważy słony i słodki smak dania może być także uzupełniona o inne warzywa, na przykład paprykę. Chociaż warto eksperymentować i tworzyć nowe wariacje dania, pamiętajmy, żeby umiejętnie komponować smaki i unikać nadmiaru dodatków – w końcu o sile tej potrawy decyduje właśnie prostota idealne dopasowanie składników. Szaszłyki z kurczaka w curry zadowolą nawet najbardziej wytrawnego smakosza!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    8 min
    Filet z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w ok. 3 cm kostkę. Plastry ananasa dobrze odcedź i pokrój na ćwiartki. Boczek pokrój na pół i zawiń w niego kawałki ananasa. Oczyszczoną i umytą dymkę pokrój w ukośne kawałki o wielkości ok. 3 cm. Kostki z piersi kurczaka, ananasa i cebulkę dymkę układaj na przemian na drewnianych szpikulcach, zaczynając i kończąc na piersi kurczaka. Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry
  • krok 2

    2 min
    Ze wszystkich stron posmaruj szaszłyki Pastą z Pomysłem na... Indyjskie curry. Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry
  • krok 3

    10 min
    Grilluj na gorącym grillu na średnim lub dużym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu obracając. Do szaszłyków idealnie pasują chrupiąca sałata i świeża bagietka. Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry
Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry

Krok 1 z 3

Krok 1 Krok 1 Krok 1

Filet z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w ok. 3 cm kostkę. Plastry ananasa dobrze odcedź i pokrój na ćwiartki. Boczek pokrój na pół i zawiń w niego kawałki ananasa. Oczyszczoną i umytą dymkę pokrój w ukośne kawałki o wielkości ok. 3 cm. Kostki z piersi kurczaka, ananasa i cebulkę dymkę układaj na przemian na drewnianych szpikulcach, zaczynając i kończąc na piersi kurczaka.

Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry

krok 2 z 3

krok 2

Ze wszystkich stron posmaruj szaszłyki Pastą z Pomysłem na... Indyjskie curry.

Grillowane szaszłyki z kurczaka w curry

krok 3 z 3

krok 3

Grilluj na gorącym grillu na średnim lub dużym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu obracając. Do szaszłyków idealnie pasują chrupiąca sałata i świeża bagietka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grillowane
  • Kuchnia indyjska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowane krążki kukurydzy

    Grillowane krążki kukurydzy

    36 min Łatwy
  • Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    44 min Łatwy
  • Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

    Grillowane warzywa z dipem bazyliowym

    35 min Łatwy
  • Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    Grillowane szaszłyki - roladki z kurczaka

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu