Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chapati z mąki z ciecierzycy

Chapati z mąki z ciecierzycy

(0)
34min
Łatwy
Autorem przepisu jest José Troya

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka z ciecierzycy
1  kostka
Bulion Warzywny Kogutek WINIARY
1  łyżeczka
Kurkuma
2  łyżeczek
Natka pietruszki
0.75  szklanka
Woda
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.22 g
Węglowodany
23.69 g
Tłuszcze
5.27 g
Wartość energetyczna
181.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania inspirowane kuchniami świata coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Jeśli lubisz ciekawe przepisy pochodzące z różnych stron świata, nie przegap naszego pomysłu na chlebki chapati.

Chapati jest to rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni indyjskiej. Na pierwszy rzut oka bardziej przypominają znane nam placki, choć w rzeczywistości jest to właśnie typ pieczywa serwowany do wielu dań kuchni indyjskiej. Pieczywo to przygotowuje się z różnych rodzajów mąk – w naszym przepisie wykorzystujemy mąkę z ciecierzycy oraz kilku innych składników. Smak naszych chapati dodatkowo podkręcimy, dodając do ciasta odrobinę bulionu warzywnego przygotowanego na bazie warzywnej kostki bulionowej WINIARY. Połączy ona wszystkie suche składniki i doda chlebkom więcej smaku. Zagniecione ciasto wystarczy podzielić na porcje i smażyć przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Gotowe chapati pasują np. do gulaszu, curry, dań jednogarnkowych czy gęstych i kremowych zup. Są też ciekawym dodatkiem do sałatek.

Masz chęć przygotować taki dodatek do swojego obiadu? Zobacz nasz przepis i dowiedz się, jak przygotować te pyszne chlebki chapati, odpowiednie dla wegetarian i wegan.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    2 min
    Wymieszaj ze sobą suche składniki - mąkę z ciecierzycy, kurkumę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Krok 2

    1 min
    W gorącej wodzie rozpuść bulion warzywny WINIARY.
  • Krok 3

    23 min
    Wymieszaj rozpuszczony bulion z suchymi składnikami. Zagnieć z nich gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20 minut.
  • Krok 4

    8 min
    Na patelni rozgrzej olej. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje, wyrabiaj jeszcze przez chwilę, spłaszcz i od razu smaż z obu stron na złoty kolor.
Chapati z mąki z ciecierzycy

Krok 1 z 4

Wymieszaj ze sobą suche składniki - mąkę z ciecierzycy, kurkumę i posiekaną natkę pietruszki.

Chapati z mąki z ciecierzycy

Krok 2 z 4

W gorącej wodzie rozpuść bulion warzywny WINIARY.

Chapati z mąki z ciecierzycy

Krok 3 z 4

Wymieszaj rozpuszczony bulion z suchymi składnikami. Zagnieć z nich gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20 minut.

Chapati z mąki z ciecierzycy

Krok 4 z 4

Na patelni rozgrzej olej. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje, wyrabiaj jeszcze przez chwilę, spłaszcz i od razu smaż z obu stron na złoty kolor.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dodatek
  • Kuchnia indyjska
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegańskie

Polecane przepisy

  • Rafaello bez pieczenia

    Rafaello bez pieczenia

    1 godz Łatwy
  • Szybka zupa krem z zielonego groszku

    Szybka zupa krem z zielonego groszku

    13 min Łatwy
  • Ciastka francuskie z budyniem

    Ciastka francuskie z budyniem

    57 min Średni
  • Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

    43 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu