Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dania inspirowane kuchniami świata coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Jeśli lubisz ciekawe przepisy pochodzące z różnych stron świata, nie przegap naszego pomysłu na chlebki chapati.
Chapati jest to rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni indyjskiej. Na pierwszy rzut oka bardziej przypominają znane nam placki, choć w rzeczywistości jest to właśnie typ pieczywa serwowany do wielu dań kuchni indyjskiej. Pieczywo to przygotowuje się z różnych rodzajów mąk – w naszym przepisie wykorzystujemy mąkę z ciecierzycy oraz kilku innych składników. Smak naszych chapati dodatkowo podkręcimy, dodając do ciasta odrobinę bulionu warzywnego przygotowanego na bazie warzywnej kostki bulionowej WINIARY. Połączy ona wszystkie suche składniki i doda chlebkom więcej smaku. Zagniecione ciasto wystarczy podzielić na porcje i smażyć przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Gotowe chapati pasują np. do gulaszu, curry, dań jednogarnkowych czy gęstych i kremowych zup. Są też ciekawym dodatkiem do sałatek.
Masz chęć przygotować taki dodatek do swojego obiadu? Zobacz nasz przepis i dowiedz się, jak przygotować te pyszne chlebki chapati, odpowiednie dla wegetarian i wegan.
Przygotowanie
34 min
Krok 1
2 min
Wymieszaj ze sobą suche składniki - mąkę z ciecierzycy, kurkumę i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 2
1 min
W gorącej wodzie rozpuść bulion warzywny WINIARY.
Krok 3
23 min
Wymieszaj rozpuszczony bulion z suchymi składnikami. Zagnieć z nich gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20 minut.
Krok 4
8 min
Na patelni rozgrzej olej. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje, wyrabiaj jeszcze przez chwilę, spłaszcz i od razu smaż z obu stron na złoty kolor.
Krok 1
z
4
Wymieszaj ze sobą suche składniki - mąkę z ciecierzycy, kurkumę i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 2
z
4
W gorącej wodzie rozpuść bulion warzywny WINIARY.
Krok 3
z
4
Wymieszaj rozpuszczony bulion z suchymi składnikami. Zagnieć z nich gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20 minut.
Krok 4
z
4
Na patelni rozgrzej olej. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje, wyrabiaj jeszcze przez chwilę, spłaszcz i od razu smaż z obu stron na złoty kolor.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0