Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chapati z mąki z ciecierzycy
Dodaj do CookBook

Chapati z mąki z ciecierzycy

(0)
34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest José Troya
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Mąka z ciecierzycy
1  kostka
Bulion Warzywny Kogutek WINIARY
1  łyżeczka
Kurkuma
2  łyżeczek
Natka pietruszki
0.75  szklanka
Woda
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.7 g
Wartość energetyczna
181.5 kcal
Tłuszcze
5.3 g
Białko
9.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania inspirowane kuchniami świata coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Jeśli lubisz ciekawe przepisy pochodzące z różnych stron świata, nie przegap naszego pomysłu na chlebki chapati.

Chapati jest to rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni indyjskiej. Na pierwszy rzut oka bardziej przypominają znane nam placki, choć w rzeczywistości jest to właśnie typ pieczywa serwowany do wielu dań kuchni indyjskiej. Pieczywo to przygotowuje się z różnych rodzajów mąk – w naszym przepisie wykorzystujemy mąkę z ciecierzycy oraz kilku innych składników. Smak naszych chapati dodatkowo podkręcimy, dodając do ciasta odrobinę bulionu warzywnego przygotowanego na bazie warzywnej kostki bulionowej WINIARY. Połączy ona wszystkie suche składniki i doda chlebkom więcej smaku. Zagniecione ciasto wystarczy podzielić na porcje i smażyć przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Gotowe chapati pasują np. do gulaszu, curry, dań jednogarnkowych czy gęstych i kremowych zup. Są też ciekawym dodatkiem do sałatek.

Masz chęć przygotować taki dodatek do swojego obiadu? Zobacz nasz przepis i dowiedz się, jak przygotować te pyszne chlebki chapati, odpowiednie dla wegetarian i wegan.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    2 min
    Wymieszaj ze sobą suche składniki - mąkę z ciecierzycy, kurkumę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Krok 2

    1 min
    W gorącej wodzie rozpuść bulion warzywny WINIARY.
  • Krok 3

    23 min
    Wymieszaj rozpuszczony bulion z suchymi składnikami. Zagnieć z nich gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20 minut.
  • Krok 4

    8 min
    Na patelni rozgrzej olej. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje, wyrabiaj jeszcze przez chwilę, spłaszcz i od razu smaż z obu stron na złoty kolor.
Chapati z mąki z ciecierzycy

Krok 1 z 4

Wymieszaj ze sobą suche składniki - mąkę z ciecierzycy, kurkumę i posiekaną natkę pietruszki.

Chapati z mąki z ciecierzycy

Krok 2 z 4

W gorącej wodzie rozpuść bulion warzywny WINIARY.

Chapati z mąki z ciecierzycy

Krok 3 z 4

Wymieszaj rozpuszczony bulion z suchymi składnikami. Zagnieć z nich gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20 minut.

Chapati z mąki z ciecierzycy

Krok 4 z 4

Na patelni rozgrzej olej. Z ciasta odrywaj niewielkie porcje, wyrabiaj jeszcze przez chwilę, spłaszcz i od razu smaż z obu stron na złoty kolor.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Dodatek
  • Kuchnia indyjska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu