Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z soczewicy i topinamburu
Zupa z soczewicy i topinamburu
Zupa z soczewicy i topinamburu
Zupa z soczewicy i topinamburu
Zupa z soczewicy i topinamburu
Dodaj do CookBook

Zupa z soczewicy i topinamburu

(1)
13 godz 29 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  kawałek
2- cm papryczki chilli
7 
Topinambur
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
0.75  szklanka
Soczewica zielona
0.5  szklanka
Ciecierzyca
150  g
Jarmuż
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżeczka
Curry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
97.1 g
Wartość energetyczna
633.8 kcal
Tłuszcze
16.6 g
Białko
27.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

To, dziś w Polsce nieco zapomniane (choć powoli powracające do łask) warzywo, było uprawiane już w czasach prekolumbijskich przez Indian. My, Europejczycy, odkryliśmy jednak jego właściwości dopiero w czasach wielkich odkryć geograficznych. W Polsce topinambur uprawiany jest od 1730 roku. Niepozorna bulwa, o delikatnym smaku, może zawierać do 17% insuliny. Topinambur jest zatem doskonały dla diabetyków. Zupa z soczewicy i topinamburu z dodatkiem ciecierzycy i jarmużu oraz orientalnych przypraw, to nie tylko miska pełna witamin i minerałów, lecz również prawdziwa fuzja smaków.

Przygotowanie

809 min
  • Krok 1

    720 min
    Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, przed gotowaniem.
  • Krok 2

    30 min
    Zieloną soczewicę namoczyć w wodzie pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.
  • Krok 3

    6 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić, usuwając pesteczki.
  • Krok 4

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
  • Krok 5

    4 min
    Następnie dodać posiekany jarmuż, krótko podsmażyć.
  • Krok 6

    20 min
    W kolejnym kroku dosypać zieloną soczewicę, cynamon i curry. Całość wymieszać, a następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki w garnku. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Krok 7

    4 min
    W międzyczasie topinambury obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 8

    3 min
    Po upływie ok. 20 minut dorzucić topinambur, dosypać czerwoną soczewicę. Dolać wody – tak, aby wszystkie składniki swobodnie w niej pływały.
  • Krok 9

    15 min
    Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut – aż wszystkie składniki zupy zmiękną.
  • Krok 10

    2 min
    Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 1 z 10

Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, przed gotowaniem.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 2 z 10

Zieloną soczewicę namoczyć w wodzie pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 3 z 10

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić, usuwając pesteczki.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 4 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 5 z 10

Następnie dodać posiekany jarmuż, krótko podsmażyć.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 6 z 10

W kolejnym kroku dosypać zieloną soczewicę, cynamon i curry. Całość wymieszać, a następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki w garnku. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 7 z 10

W międzyczasie topinambury obrać, pokroić w kostkę.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 8 z 10

Po upływie ok. 20 minut dorzucić topinambur, dosypać czerwoną soczewicę. Dolać wody – tak, aby wszystkie składniki swobodnie w niej pływały.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 9 z 10

Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut – aż wszystkie składniki zupy zmiękną.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 10 z 10

Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia indyjska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu