Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z soczewicy i topinamburu

(1)
13 godz 29 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  kawałek
2- cm papryczki chilli
7 
Topinambur
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
0.75  szklanka
Soczewica zielona
0.5  szklanka
Ciecierzyca
150  g
Jarmuż
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżeczka
Curry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.42 g
Węglowodany
97.07 g
Tłuszcze
16.57 g
Wartość energetyczna
633.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
To, dziś w Polsce nieco zapomniane (choć powoli powracające do łask) warzywo, było uprawiane już w czasach prekolumbijskich przez Indian. My, Europejczycy, odkryliśmy jednak jego właściwości dopiero w czasach wielkich odkryć geograficznych. W Polsce topinambur uprawiany jest od 1730 roku. Niepozorna bulwa, o delikatnym smaku, może zawierać do 17% insuliny. Topinambur jest zatem doskonały dla diabetyków. Zupa z soczewicy i topinamburu z dodatkiem ciecierzycy i jarmużu oraz orientalnych przypraw, to nie tylko miska pełna witamin i minerałów, lecz również prawdziwa fuzja smaków.

Przygotowanie

809 min
  • Krok 1

    720 min
    Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, przed gotowaniem.
  • Krok 2

    30 min
    Zieloną soczewicę namoczyć w wodzie pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.
  • Krok 3

    6 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić, usuwając pesteczki.
  • Krok 4

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
  • Krok 5

    4 min
    Następnie dodać posiekany jarmuż, krótko podsmażyć.
  • Krok 6

    20 min
    W kolejnym kroku dosypać zieloną soczewicę, cynamon i curry. Całość wymieszać, a następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki w garnku. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Krok 7

    4 min
    W międzyczasie topinambury obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 8

    3 min
    Po upływie ok. 20 minut dorzucić topinambur, dosypać czerwoną soczewicę. Dolać wody – tak, aby wszystkie składniki swobodnie w niej pływały.
  • Krok 9

    15 min
    Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut – aż wszystkie składniki zupy zmiękną.
  • Krok 10

    2 min
    Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 1 z 10

Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, przed gotowaniem.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 2 z 10

Zieloną soczewicę namoczyć w wodzie pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 3 z 10

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić, usuwając pesteczki.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 4 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 5 z 10

Następnie dodać posiekany jarmuż, krótko podsmażyć.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 6 z 10

W kolejnym kroku dosypać zieloną soczewicę, cynamon i curry. Całość wymieszać, a następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki w garnku. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 7 z 10

W międzyczasie topinambury obrać, pokroić w kostkę.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 8 z 10

Po upływie ok. 20 minut dorzucić topinambur, dosypać czerwoną soczewicę. Dolać wody – tak, aby wszystkie składniki swobodnie w niej pływały.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 9 z 10

Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut – aż wszystkie składniki zupy zmiękną.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 10 z 10

Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia indyjska
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

    1 godz 49 min Średni
  • Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

    1 godz 9 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

    1 godz 7 min Średni
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu