Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, przed gotowaniem.
Zieloną soczewicę namoczyć w wodzie pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić, usuwając pesteczki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
Następnie dodać posiekany jarmuż, krótko podsmażyć.
W kolejnym kroku dosypać zieloną soczewicę, cynamon i curry. Całość wymieszać, a następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki w garnku. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
W międzyczasie topinambury obrać, pokroić w kostkę.
Po upływie ok. 20 minut dorzucić topinambur, dosypać czerwoną soczewicę. Dolać wody – tak, aby wszystkie składniki swobodnie w niej pływały.
Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut – aż wszystkie składniki zupy zmiękną.
Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0