Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z soczewicy i topinamburu

0
13 godz 29 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cebula
2  ząbków
1  kawałek
2- cm papryczki chilli
7 
Topinambur
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
0.75  szklanka
Soczewica zielona
0.5  szklanka
Ciecierzyca
150  g
Jarmuż
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżeczka
Curry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.7 g
Węglowodany
99.84 g
Tłuszcze
16.58 g
Wartość energetyczna
635.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

809 min
Krok 1
720 min
Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, przed gotowaniem.
Krok 2
30 min
Zieloną soczewicę namoczyć w wodzie pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.
Krok 3
6 min
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić, usuwając pesteczki.
Krok 4
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
Krok 5
4 min
Następnie dodać posiekany jarmuż, krótko podsmażyć.
Krok 6
20 min
W kolejnym kroku dosypać zieloną soczewicę, cynamon i curry. Całość wymieszać, a następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki w garnku. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 7
4 min
W międzyczasie topinambury obrać, pokroić w kostkę.
Krok 8
3 min
Po upływie ok. 20 minut dorzucić topinambur, dosypać czerwoną soczewicę. Dolać wody – tak, aby wszystkie składniki swobodnie w niej pływały.
Krok 9
15 min
Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut – aż wszystkie składniki zupy zmiękną.
Krok 10
2 min
Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 1 z 10

Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, przed gotowaniem.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 2 z 10

Zieloną soczewicę namoczyć w wodzie pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 3 z 10

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić, usuwając pesteczki.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 4 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 5 z 10

Następnie dodać posiekany jarmuż, krótko podsmażyć.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 6 z 10

W kolejnym kroku dosypać zieloną soczewicę, cynamon i curry. Całość wymieszać, a następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki w garnku. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 7 z 10

W międzyczasie topinambury obrać, pokroić w kostkę.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 8 z 10

Po upływie ok. 20 minut dorzucić topinambur, dosypać czerwoną soczewicę. Dolać wody – tak, aby wszystkie składniki swobodnie w niej pływały.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 9 z 10

Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut – aż wszystkie składniki zupy zmiękną.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 10 z 10

Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

To, dziś w Polsce nieco zapomniane (choć powoli powracające do łask) warzywo, było uprawiane już w czasach prekolumbijskich przez Indian. My, Europejczycy, odkryliśmy jednak jego właściwości dopiero w czasach wielkich odkryć geograficznych. W Polsce topinambur uprawiany jest od 1730 roku. Niepozorna bulwa, o delikatnym smaku, może zawierać do 17% insuliny. Topinambur jest zatem doskonały dla diabetyków. Zupa z soczewicy i topinamburu z dodatkiem ciecierzycy i jarmużu oraz orientalnych przypraw, to nie tylko miska pełna witamin i minerałów, lecz również prawdziwa fuzja smaków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika