Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z soczewicy i topinamburu
Zupa z soczewicy i topinamburu
Zupa z soczewicy i topinamburu
Zupa z soczewicy i topinamburu
Zupa z soczewicy i topinamburu

Zupa z soczewicy i topinamburu

(1)
13 godz 29 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  kawałek
2- cm papryczki chilli
7 
Topinambur
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
0.75  szklanka
Soczewica zielona
0.5  szklanka
Ciecierzyca
150  g
Jarmuż
4  łyżek
Oliwa
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżeczka
Curry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
27.42 g
Węglowodany
97.07 g
Tłuszcze
16.57 g
Wartość energetyczna
633.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

To, dziś w Polsce nieco zapomniane (choć powoli powracające do łask) warzywo, było uprawiane już w czasach prekolumbijskich przez Indian. My, Europejczycy, odkryliśmy jednak jego właściwości dopiero w czasach wielkich odkryć geograficznych. W Polsce topinambur uprawiany jest od 1730 roku. Niepozorna bulwa, o delikatnym smaku, może zawierać do 17% insuliny. Topinambur jest zatem doskonały dla diabetyków. Zupa z soczewicy i topinamburu z dodatkiem ciecierzycy i jarmużu oraz orientalnych przypraw, to nie tylko miska pełna witamin i minerałów, lecz również prawdziwa fuzja smaków.

Przygotowanie

809 min
  • Krok 1

    720 min
    Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, przed gotowaniem.
  • Krok 2

    30 min
    Zieloną soczewicę namoczyć w wodzie pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.
  • Krok 3

    6 min
    Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić, usuwając pesteczki.
  • Krok 4

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
  • Krok 5

    4 min
    Następnie dodać posiekany jarmuż, krótko podsmażyć.
  • Krok 6

    20 min
    W kolejnym kroku dosypać zieloną soczewicę, cynamon i curry. Całość wymieszać, a następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki w garnku. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Krok 7

    4 min
    W międzyczasie topinambury obrać, pokroić w kostkę.
  • Krok 8

    3 min
    Po upływie ok. 20 minut dorzucić topinambur, dosypać czerwoną soczewicę. Dolać wody – tak, aby wszystkie składniki swobodnie w niej pływały.
  • Krok 9

    15 min
    Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut – aż wszystkie składniki zupy zmiękną.
  • Krok 10

    2 min
    Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 1 z 10

Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, przed gotowaniem.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 2 z 10

Zieloną soczewicę namoczyć w wodzie pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 3 z 10

Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić, usuwając pesteczki.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 4 z 10

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 5 z 10

Następnie dodać posiekany jarmuż, krótko podsmażyć.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 6 z 10

W kolejnym kroku dosypać zieloną soczewicę, cynamon i curry. Całość wymieszać, a następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki w garnku. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 7 z 10

W międzyczasie topinambury obrać, pokroić w kostkę.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 8 z 10

Po upływie ok. 20 minut dorzucić topinambur, dosypać czerwoną soczewicę. Dolać wody – tak, aby wszystkie składniki swobodnie w niej pływały.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 9 z 10

Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut – aż wszystkie składniki zupy zmiękną.

Zupa z soczewicy i topinamburu

Krok 10 z 10

Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia indyjska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

    Zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym

    1 godz 49 min Średni
  • Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

    Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry

    1 godz 9 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

    Zupa meksykańska z kurczakiem, batatami i tortillą

    1 godz 7 min Średni
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu