Pierś kurczaka z ryżem curry
52min
Łatwy
1
opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
600
g
Pierś z kurczaka
1
kostka
1
Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1
szklanka
Otręby ryżowe
150
g
Fasolka szparagowa zielona
1
łyżeczka
Curry
1
szczypta
Kurkuma
.
Wartości odżywcze
Białko
42.72 g
Węglowodany
34.85 g
Tłuszcze
20.64 g
Wartość energetyczna
425.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
52 min
Krok 1
10 min
Piersi delikatnie rozbij na 1,5-2 cm i umieść na jednej połowie pergaminu i przykryj drugą częścią. Pergamin pokryty jest już przyprawami i odrobiną tłuszczu.
Krok 2
10 min
Patelnię rozgrzej bez tłuszczu - do smażenia polecamy użycie patelni Tefal. Zmniejsz moc kuchenki na 50% i połóż mięso zawinięte w pergamin na patelni.
Krok 3
10 min
Smaż po 5 minut z każdej strony w pergaminie. Smażenie na średnim ogniu sprawi, że mięso będzie soczyste.
Krok 4
2 min
Przełóż mięso na talerz, wyrzuć pergamin. Filet pokrój w paseczki i podaj z ryżem.
Krok 5
10 min
Czas na ryż - zagotuj 1,5 szklankę wody z olejem, curry, kurkumą i kostką Bulionu warzywnego WINIARY.
Krok 6
5 min
Wsyp ryż i fasolkę oczyszczoną i pociętą na kawałki (jeżeli używasz fasolki mrożonej, dodaj ją do ryżu, gdy jest prawie gotowy i gotuj przez 2-3 minuty).
Krok 7
5 min
Całość gotuj do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki.
Soczysta pierś z kurczaka z ryżem curry to ciekawy sposób na obiad. Do jej przygotowania wykorzystaj WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka w ziołach prowansalskich, dzięki któremu Twój kurczak będzie odpowiednio doprawiony i soczysty.
Ryż możesz przyprawić w na dwa sposoby - w wersji łagodnej lub pikantnej. Łagodny smak uzyskasz po dodaniu do ryżu indyjskiego curry (żółtego lub czerwonego), a ostrzejszy, gdy dodasz curry brązowego (palonego). Niezależnie od tego, którą opcję smakową wybierzesz, pierś z kurczaka z ryżem curry to połączenie idealne. Przekonaj się sama!
Komentarze 0