Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną
Dodaj do CookBook

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

(2)
28 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest David Gaboriaud
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Kaczka
4 
Śliwki
1 
laska cynamonu
100  g
Boczek
4  łyżek
Żurawina
20  g
Masło
50  ml
Czerwone wino wytrawne
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.9 g
Wartość energetyczna
896.4 kcal
Tłuszcze
85.6 g
Białko
18.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Drób, a w szczególności kaczka, bardzo często podawany jest ze słodkimi sosami lub owocami. Proponujemy zatem pyszny obiad, w którym króluje kacza pierś i słodko-kwaśne, owocowe dodatki. Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną możesz przygotować na rodzinny, wykwintny obiad, domownicy z pewnością będą zachwyceni.

Przygotowanie

28 min
  • Krok 1

    15 min
    Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony tłuszczu i dopraw solą. Połóż na zimnej patelni tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu ok. 6-7 minut. W ten sposób tłuszczyk na piersi wysmaży się, a skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć pierś i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
  • Krok 2

    5 min
    Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kawałki boczek na złoto. Dodaj śliwki pokrojone w ćwiartki, żurawinę (możesz zastąpić ją czarnymi porzeczkami, aronią, wiśniami albo mrożonymi owocami) oraz cynamon i duś przez 2-3 minuty.
  • Krok 3

    5 min
    Wlej wino, zredukuj przez parę minut. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj z pozostałym płynem, aż powstanie gładki sos.
  • Krok 4

    3 min
    Kaczkę pokrój na paski. Polej sosem z patelni i serwuj ze śliwkami. Danie możesz podać z makaronem papardelle.
Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 1 z 4

Piersi z kaczki natnij w kratkę od strony tłuszczu i dopraw solą. Połóż na zimnej patelni tłuszczem do dołu i smaż na średnim ogniu ok. 6-7 minut. W ten sposób tłuszczyk na piersi wysmaży się, a skórka będzie chrupiąca. Następnie odwróć pierś i smaż kolejne 6-7 minut. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową na kilka minut, aby mięso odpoczęło.

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 2 z 4

Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kawałki boczek na złoto. Dodaj śliwki pokrojone w ćwiartki, żurawinę (możesz zastąpić ją czarnymi porzeczkami, aronią, wiśniami albo mrożonymi owocami) oraz cynamon i duś przez 2-3 minuty.

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 3 z 4

Wlej wino, zredukuj przez parę minut. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj z pozostałym płynem, aż powstanie gładki sos.

Pierś z kaczki z patelni, ze śliwkami, cynamonem, boczkiem i żurawiną

Krok 4 z 4

Kaczkę pokrój na paski. Polej sosem z patelni i serwuj ze śliwkami. Danie możesz podać z makaronem papardelle.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Krystyna

Super przepis na zamiast śliwek dałam porzeczki i smakowało przednio 😋😋😋
Anonim (niezweryfikowany) 04/19/2024-01:51 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/25/2024-01:32 CEST
Bardzo się cieszymy, że Cię zainspirowaliśmy. Dziękujemy za opinię! 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie pomidorowym

    Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie pomidorowym

    15 min Łatwy
  • Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

    Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

    1 godz 25 min Łatwy
  • Piersi kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami

    Piersi kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami

    1 godz Łatwy
  • Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    32 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu