Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
1.5 kg
Pierś z indyka
50 g
Boczek wędzony
25 g
Orzechy laskowe
25 g
Masło
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
1 pęczek
Natka pietruszki
1 gałązka
Rozmaryn
1 
Cytryna
1 
Jajko
50 g
Bułka tarta
1 łyżka
Oliwa
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
200 g
Szynka parmeńska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
452 kcal
Węglowodany
11.15 g
Tłuszcze
18.19 g
Białko
61.82 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
3 min
Pierś rozetnij wzdłuż tak, aby uzyskać kieszeń, w której umieścisz farsz.
Krok 2
5 min
Rozgrzej na patelni masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie przełóż do miski, w której będziesz mieszać farsz.
Krok 3
7 min
Podsmaż na złoto boczek pokrojony w kostkę, następnie dodaj zmielone orzechy, posiekany rozmaryn, posiekany czosnek i startą skórkę z cytryny. Smaż przez około 1 minutę. Przełóż do miski.
Krok 4
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 5
5 min
Do miski z farszem dodaj posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i wmieszaj całe jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Krok 6
3 min
Nałóż farsz we wcześniej przygotowanym indyku (kieszeń), obłóż dokładnie szynką parmeńską. Jeśli będzie potrzeba zwiąż roladę sznurkiem.
Krok 7
60 min
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min/1 kg mięsa. Jeżeli będzie się za bardzo przypiekać, przykryj z góry folią aluminiową.
Krok 8
1 min
Podawaj indyka polanego Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.
Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 1 z 8

Pierś rozetnij wzdłuż tak, aby uzyskać kieszeń, w której umieścisz farsz.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 2 z 8

Rozgrzej na patelni masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie przełóż do miski, w której będziesz mieszać farsz.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 3 z 8

Podsmaż na złoto boczek pokrojony w kostkę, następnie dodaj zmielone orzechy, posiekany rozmaryn, posiekany czosnek i startą skórkę z cytryny. Smaż przez około 1 minutę. Przełóż do miski.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 4 z 8

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 5 z 8

Do miski z farszem dodaj posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i wmieszaj całe jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 6 z 8

Nałóż farsz we wcześniej przygotowanym indyku (kieszeń), obłóż dokładnie szynką parmeńską. Jeśli będzie potrzeba zwiąż roladę sznurkiem.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 7 z 8

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min/1 kg mięsa. Jeżeli będzie się za bardzo przypiekać, przykryj z góry folią aluminiową.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 8 z 8

Podawaj indyka polanego Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.

Prawdziwa uczta dla kulinarnych koneserów, to świąteczna rolada z delikatnej piersi indyka w wyrazistej szynce parmeńskiej, faszerowana wędzonym boczkiem i orzechami laskowymi. Znakomicie podkreślona rozmaitymi przyprawami i podawana z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, zyska uznanie wszystkich biesiadników. Pierś indyka nadziewaną orzechami i rozmarynem możesz przygotować nie tylko od święta.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika