Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem
Dodaj do CookBook

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
1.5  kg
Pierś z indyka
50  g
Boczek wędzony
25  g
Orzechy laskowe
25  g
Masło
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Natka pietruszki
1  gałązka
Rozmaryn
1 
Cytryna
1 
Jajko
50  g
Bułka tarta
1  łyżka
Oliwa
trochę
Pieprz
200  g
Szynka parmeńska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.2 g
Wartość energetyczna
468.4 kcal
Tłuszcze
18.6 g
Białko
62.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Prawdziwa uczta dla kulinarnych koneserów, to świąteczna rolada z delikatnej piersi indyka w wyrazistej szynce parmeńskiej, faszerowana wędzonym boczkiem i orzechami laskowymi. Znakomicie podkreślona rozmaitymi przyprawami i podawana z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, zyska uznanie wszystkich biesiadników. Pierś indyka nadziewaną orzechami i rozmarynem możesz przygotować nie tylko od święta.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    3 min
    Pierś rozetnij wzdłuż tak, aby uzyskać kieszeń, w której umieścisz farsz.
  • Krok 2

    5 min
    Rozgrzej na patelni masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie przełóż do miski, w której będziesz mieszać farsz.
  • Krok 3

    7 min
    Podsmaż na złoto boczek pokrojony w kostkę, następnie dodaj zmielone orzechy, posiekany rozmaryn, posiekany czosnek i startą skórkę z cytryny. Smaż przez około 1 minutę. Przełóż do miski.
  • Krok 4

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Krok 5

    5 min
    Do miski z farszem dodaj posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i wmieszaj całe jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Krok 6

    3 min
    Nałóż farsz we wcześniej przygotowanym indyku (kieszeń), obłóż dokładnie szynką parmeńską. Jeśli będzie potrzeba zwiąż roladę sznurkiem.
  • Krok 7

    60 min
    Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min/1 kg mięsa. Jeżeli będzie się za bardzo przypiekać, przykryj z góry folią aluminiową.
  • Krok 8

    1 min
    Podawaj indyka polanego Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.
Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 1 z 8

Pierś rozetnij wzdłuż tak, aby uzyskać kieszeń, w której umieścisz farsz.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 2 z 8

Rozgrzej na patelni masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie przełóż do miski, w której będziesz mieszać farsz.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 3 z 8

Podsmaż na złoto boczek pokrojony w kostkę, następnie dodaj zmielone orzechy, posiekany rozmaryn, posiekany czosnek i startą skórkę z cytryny. Smaż przez około 1 minutę. Przełóż do miski.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 4 z 8

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 5 z 8

Do miski z farszem dodaj posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i wmieszaj całe jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 6 z 8

Nałóż farsz we wcześniej przygotowanym indyku (kieszeń), obłóż dokładnie szynką parmeńską. Jeśli będzie potrzeba zwiąż roladę sznurkiem.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 7 z 8

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min/1 kg mięsa. Jeżeli będzie się za bardzo przypiekać, przykryj z góry folią aluminiową.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 8 z 8

Podawaj indyka polanego Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Z jajkami
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw z sosem WINIARY

    32 min Łatwy
  • Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki

    Pieczona pierś kaczki pod skorupką z pistacji i natki pietruszki

    1 godz 40 min Średni
  • Soczysta pierś z kurczaka z papryką

    Soczysta pierś z kurczaka z papryką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    Pieczona pierś indyka w marynacie z kostki rosołowej

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu