Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

(0)
1 godz 25 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
Sos Pieczeniowy Ciemny WINIARY
1.5  kg
Pierś z indyka
50  g
Boczek wędzony
25  g
Orzechy laskowe
25  g
Masło
1 
Cebula
2  ząbków
1  pęczek
Natka pietruszki
1  gałązka
Rozmaryn
1 
Cytryna
1 
Jajko
50  g
Bułka tarta
1  łyżka
Oliwa
trochę
Pieprz
200  g
Szynka parmeńska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
61.82 g
Węglowodany
11.15 g
Tłuszcze
18.19 g
Wartość energetyczna
452 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
3 min
Pierś rozetnij wzdłuż tak, aby uzyskać kieszeń, w której umieścisz farsz.
Krok 2
5 min
Rozgrzej na patelni masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie przełóż do miski, w której będziesz mieszać farsz.
Krok 3
7 min
Podsmaż na złoto boczek pokrojony w kostkę, następnie dodaj zmielone orzechy, posiekany rozmaryn, posiekany czosnek i startą skórkę z cytryny. Smaż przez około 1 minutę. Przełóż do miski.
Krok 4
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 5
5 min
Do miski z farszem dodaj posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i wmieszaj całe jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Krok 6
3 min
Nałóż farsz we wcześniej przygotowanym indyku (kieszeń), obłóż dokładnie szynką parmeńską. Jeśli będzie potrzeba zwiąż roladę sznurkiem.
Krok 7
60 min
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min/1 kg mięsa. Jeżeli będzie się za bardzo przypiekać, przykryj z góry folią aluminiową.
Krok 8
1 min
Podawaj indyka polanego Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.
Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 1 z 8

Pierś rozetnij wzdłuż tak, aby uzyskać kieszeń, w której umieścisz farsz.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 2 z 8

Rozgrzej na patelni masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie przełóż do miski, w której będziesz mieszać farsz.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 3 z 8

Podsmaż na złoto boczek pokrojony w kostkę, następnie dodaj zmielone orzechy, posiekany rozmaryn, posiekany czosnek i startą skórkę z cytryny. Smaż przez około 1 minutę. Przełóż do miski.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 4 z 8

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 5 z 8

Do miski z farszem dodaj posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i wmieszaj całe jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 6 z 8

Nałóż farsz we wcześniej przygotowanym indyku (kieszeń), obłóż dokładnie szynką parmeńską. Jeśli będzie potrzeba zwiąż roladę sznurkiem.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 7 z 8

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min/1 kg mięsa. Jeżeli będzie się za bardzo przypiekać, przykryj z góry folią aluminiową.

Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Krok 8 z 8

Podawaj indyka polanego Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.

Prawdziwa uczta dla kulinarnych koneserów, to świąteczna rolada z delikatnej piersi indyka w wyrazistej szynce parmeńskiej, faszerowana wędzonym boczkiem i orzechami laskowymi. Znakomicie podkreślona rozmaitymi przyprawami i podawana z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, zyska uznanie wszystkich biesiadników. Pierś indyka nadziewaną orzechami i rozmarynem możesz przygotować nie tylko od święta.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
61.8g / 54%
Węglowodany
11.1g / 9%
Tłuszcze
18.2g / 36%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha