Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Stripsy z kurczaka
Dodaj do CookBook

Stripsy z kurczaka

(1)
23 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Filetu z kurczaka
2  łyżek
Mąka pszenna
2  łyżek
Mąki ziemniaczanej
1 
Jajko
trochę
Mleko do uzyskania konsystencji
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
1  szklanka
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Papryka Słodka
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
1  łyżeczka
Sóli
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.9 g
Wartość energetyczna
347.4 kcal
Tłuszcze
8.3 g
Białko
29.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Stripsy z kurczaka to dobrze znane danie typu fast food, które może być alternatywą na przykład dla hamburgerów. Jadanie ich na mieście to jednak tylko jedna z opcji. Równie dobrze można chrupiące stripsy z kurczaka przygotować u siebie w domu. Jak to zrobić i dlaczego warto?

Stripsy to prosta potrawa, która ma wiele zalet. przede wszystkim można je jeść znacznie łatwiej niż skrzydełka albo żeberka. Jedząc drobiowe stripsy, nie musisz martwić się o żadne kości. Danie bez przeszkód mogą zjeść nawet małe dzieci. Dodajmy jeszcze, że nie musisz martwić się o sztućce. To idealna przekąska, którą można zjeść, używając tylko rąk. Przygotowanie jest proste i szybkie, nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Poradzi sobie z tym każdy, kto kiedykolwiek przygotowywał panierowany kotlet. Jeśli tylko będziesz pamiętać o tym, żeby jaja i mleko wyjąć wcześniej z lodówki i nie pomylisz się w proporcjach składników, nie ma możliwości, żeby coś poszło nie tak. Strips z kurczaka może być daniem podanym na kolacje albo ciepłą przekąską serwowaną na imprezie. Jeśli bardzo lubisz stripsy, kurczak w tej formie może być także traktowany jako danie obiadowe. Aż prosi się, żeby podawać go z frytkami i sałatką colesław - jak w prawdziwej amerykańskiej restauracji.

Stripsy drobiowe według podstawowego przepisu przygotowuje się z piersi kurczaka, a do przygotowania panierki korzysta z podstawowych składników, takich jak mąka, czosnek granulowany czy słodka papryka. Istnieje jednak wiele modyfikacji tego przepisu. Chcąc uzyskać bardziej efektowny wygląd panierki, warto użyć także płatków kukurydzianych. Natomiast ciekawsze walory smakowe można osiągnąć, dodając także aromatyczne zioła. Do kurczaka świetnie pasuje kolendra, kmin rzymski oraz tymianek. Właściwe przyprawy do kurczaka mogą wydobyć z dania jeszcze więcej smaku.

Domowe stripsy z kurczaka nie będą jednak kompletnym daniem bez sosów! Cała idea jedzenia kurczaka w tej formie sprowadza się do maczania ich w ulubionym sosie. Najbardziej oczywistym wyborem wydaje się pikantny ketchup. Ale można wypróbować także inne możliwości - na przykład sos czosnkowy albo sos BBQ.

Choć wydaje się, że to nic nadzwyczajnego, kawałki kurczaka w panierce mogą zrobić furorę na niejedynym przyjęciu. Stripsy domowe na pewno warto uwzględnić w menu na domówkę, sylwestra albo luźne spotkanie ze znajomymi w liczniejszym gronie.

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    2 min
    Pokrój 400g filetu z kurczaka na cienkie paski.
  • Krok 2

    5 min
    W misce roztrzep 1 jajko i wymieszaj 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Następnie dodaj tyle mleka, aby uzyskać konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 3

    1 min
    W misce połącz składniki panierki: 1 szklankę mąki pszennej, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę granulowanego czosnku i 1 łyżeczkę soli.
  • Krok 4

    5 min
    Kurczaka obtocz w cieście a następnie dokładnie panieruj w mące z przyprawami.
  • Krok 5

    5 min
    Rozgrzej olej na patelni na średnim mocy i smaż paski kurczaka w rozgrzanym oleju na złocisty kolor, około 4-5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i dobrze ugotowane w środku.
  • Krok 6

    2 min
    Po usmażeniu, odsącz stripsy na papierze kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Krok 7

    3 min
    Podawaj gorące, np. z ulubionymi sosami lub sałatką.
Stripsy z kurczaka

Krok 1 z 7

Krok 1

Pokrój 400g filetu z kurczaka na cienkie paski.

Stripsy z kurczaka

Krok 2 z 7

Krok 2

W misce roztrzep 1 jajko i wymieszaj 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Następnie dodaj tyle mleka, aby uzyskać konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Stripsy z kurczaka

Krok 3 z 7

Krok 3

W misce połącz składniki panierki: 1 szklankę mąki pszennej, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę granulowanego czosnku i 1 łyżeczkę soli.

Stripsy z kurczaka

Krok 4 z 7

Krok 4

Kurczaka obtocz w cieście a następnie dokładnie panieruj w mące z przyprawami.

Stripsy z kurczaka

Krok 5 z 7

Krok 5 Krok 5

Rozgrzej olej na patelni na średnim mocy i smaż paski kurczaka w rozgrzanym oleju na złocisty kolor, około 4-5 minut z każdej strony, aż będą chrupiące i dobrze ugotowane w środku.

Stripsy z kurczaka

Krok 6 z 7

Krok 6

Po usmażeniu, odsącz stripsy na papierze kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Stripsy z kurczaka

Krok 7 z 7

Krok 7

Podawaj gorące, np. z ulubionymi sosami lub sałatką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Ogólna ocena

1.0 z 5
1
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
00
00
00
11

Opinie

1

(Brak tytułu)

Nie są chrupiące
morduszka (niezweryfikowany) 03/31/2025-02:06 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2025-05:34 CEST
Może tłuszcz nie był wystarczająco nagrzany lub było go za mało? Najlepiej jak stripsy są w całości zanurzone w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Wtedy powinny wyjść chrupiące i równomiernie przypieczone.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Deszczowy dzień
  • Drób
  • Drugie danie
  • Inny
  • Inspiracje
  • Kuchnia amerykańska
  • Kurczak
  • Lato
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Smażone
  • Tapas
  • Wieczór filmowy
  • Wiosna
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu