Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Stromboli – pizza w formie rolady
Dodaj do CookBook

Stromboli – pizza w formie rolady

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Ciasto na pizzę
6  łyżek
Ketchup pikantny WINIARY
200  g
Ser mozzarella
2  ząbków
Czosnek
200  g
Ulubione wędliny np. salami, szynka, kiełbasa krakowska, pastrami itd.
trochę
Bazylia (same listki)
2  łyżek
Natka pietruszki posiekana
1 
Jajko do posmarowania ciasta
trochę
Wybrane dodatki do posypania np. sól gruboziarnista, zioła, sezam, mak
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
32 g
Wartość energetyczna
354.1 kcal
Tłuszcze
9.4 g
Białko
33.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Stromboli to słowo mające dwa znaczenia. Pod taką nazwą znana jest włoska wyspa słynąca z efektownych erupcji wulkanu Stromboli. Nas jednak bardziej interesują kulinaria. A w kuchni tym terminem określa się nietypową roladę stworzoną z ciasta do pizzy. Brzmi intrygująco? Za chwilę dowiesz się, co to za danie i jak je przygotować!

Najważniejsze składniki do stromboli i przygotowanie dania

Jakie są właściwe dodatki do stromboli? Nie ma w tej kwestii sztywnych reguł, więc masz okazję wykazać się swoją kreatywnością!. Przyjmuje się, że w zawijańscu powinien znaleźć się standardowo sos pomidorowy, ser i wędlina. Możesz jednak modyfikować te składniki i dodawać inne - do odważnych świat należy!

Najistotniejsze jest jednak ciasto. Można kupić gotowy produkt ze sprawdzonego źródła lub przygotować samemu w domu. Jeśli wolisz własnoręcznie wykonany placek, polecamy Ci sprawdzoną recepturę na ciasto na pizzę na stronie Winiary.

Gdy masz już gotowe ciasto odpowiedniej jakości, to połowa sukcesu za Tobą!

Jak podawać stromboli?

Rolada na bazie włoskiego ciasta do pizzy może być podawania na kilka sposobów. Zazwyczaj danie podaje się na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika. Od czasu do czasu można jednak próbować alternatywnych rozwiązań. Jeśli chcesz, zostaw stromboli na kilka godzin do ostygnięcia i potem serwuj jako zimną przekąskę. Pokrojone na drobne kawałki idealnie nadaje się na tak zwane finger foods. Trochę przypomina przygotowywane na takie okazje mini tortille. Jak widać, nie ma sztywnych zasad dotyczących jedzenia stromboli. Możesz robić, to tak jak chcesz. Nic więc dziwnego, że to częsty widok na imprezach i spotkaniach z przyjaciółmi.

Stromboli to ciekawy pomysł na potrawę dla miłośników pizzy, którzy szukają inspiracji do przygotowania czegoś nowego. Podobnie jak calzone, nie tylko świetnie smakuje, ale przy tym efektownie wygląda na talerzu.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    5 min
    Ser zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Krok 2

    10 min
    Ciasto do pizzy rozwałkuj na cienki duży prostokątny placek.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posmaruj ketchupem, pozostawiając wolne 3 cm brzegu.
  • Krok 4

    5 min
    Posyp startym serem a na wierzchu ułóż plasterki wędlin – tak jak w przypadku pizzy. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki i bazylią.
  • Krok 5

    5 min
    Teraz najważniejsze! Ciasto zwiń w roladę, zaczynając od dolnego brzegu z dodatkami.
  • Krok 6

    5 min
    Przygotowaną w ten sposób roladę ułóż na papierze do pieczenia, zamknięciem do dołu. Roladę natnij delikatnie z wierzchu w dwóch miejscach.
  • Krok 7

    5 min
    Posmaruj jajkiem i posyp wybranymi dodatkami.
  • Krok 8

    35 min
    Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 30 - 40 min. Żeby temperatura nie ulegała zmianom, najlepiej nie otwieraj drzwiczek w trakcie, żeby zajrzeć do środka.
  • Krok 9

    5 min
    Podawaj z ulubionym sosem Winiary. Wiele osób jada stromboli z domowym dipem czosnkowym stworzonym z majonezu i jogurtu naturalnego.
Stromboli – pizza w formie rolady

Krok 1 z 9

Krok 1

Ser zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Stromboli – pizza w formie rolady

Krok 2 z 9

Krok 2

Ciasto do pizzy rozwałkuj na cienki duży prostokątny placek.

Stromboli – pizza w formie rolady

Krok 3 z 9

Krok 3

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i posmaruj ketchupem, pozostawiając wolne 3 cm brzegu.

Stromboli – pizza w formie rolady

Krok 4 z 9

Krok 4 Krok 4

Posyp startym serem a na wierzchu ułóż plasterki wędlin – tak jak w przypadku pizzy. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki i bazylią.

Stromboli – pizza w formie rolady

Krok 5 z 9

Krok 5 Krok 5

Teraz najważniejsze! Ciasto zwiń w roladę, zaczynając od dolnego brzegu z dodatkami.

Stromboli – pizza w formie rolady

Krok 6 z 9

Krok 6 Krok 6

Przygotowaną w ten sposób roladę ułóż na papierze do pieczenia, zamknięciem do dołu. Roladę natnij delikatnie z wierzchu w dwóch miejscach.

Stromboli – pizza w formie rolady

Krok 7 z 9

Krok 7 Krok 7

Posmaruj jajkiem i posyp wybranymi dodatkami.

Stromboli – pizza w formie rolady

Krok 8 z 9

Krok 8 Krok 8

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 30 - 40 min. Żeby temperatura nie ulegała zmianom, najlepiej nie otwieraj drzwiczek w trakcie, żeby zajrzeć do środka.

Stromboli – pizza w formie rolady

Krok 9 z 9

Krok 9 Krok 9

Podawaj z ulubionym sosem Winiary. Wiele osób jada stromboli z domowym dipem czosnkowym stworzonym z majonezu i jogurtu naturalnego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przekąski
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu