Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Co to jest zapiekanka gyros?
Zapiekanka gyros to świetny pomysł na pyszny obiad. Przepis jest bardzo prosty, smaczny i sycący. Zapiekanka gyros to danie inspirowane smakami greckiego gyrosu, które jest popularnym fast foodem w Polsce. Jeśli smakuje wam popularna sałatka gyros, to z pewnością zasmakuje Wam zapiekanka gyros! Składa się z warstw mięsa przyprawionego na sposób gyros, zazwyczaj kurczaka lub wieprzowiny, zapiekanego z ryżem, warzywami i serem. Zamiast ryżu można użyć też makaron. Do zapiekanki często dodaje się sos czosnkowy lub tzatziki, które nadają jej charakterystyczny smak. Całość jest pieczona w piekarniku, aż składniki się połączą, a wierzch stanie się złocisty i chrupiący.
Jaka sałatka najlepiej komponuje się z zapiekanką gyros?
Zapiekanka gyros, świetnie smakuje sama i nie są potrzebne do niej żadne dodatki. Możesz ją podawać z sosem czosnkowym albo tzazyki. Dobrze sprawdzi się też dodatek w postacie sałatki greckiej. Pomidorów, ogórkki, czerwona cebula, oliwki i ser feta będą doskonale uzupełniać smak zapiekanki. Dodatkowo, zioła takie jak oregano czy bazylia w sałatce podkreślają śródziemnomorski charakter zapiekanki typu kebab.
Dlaczego zapiekanka gyros cieszy się tak dużą popularnością w Polsce?
Zapiekanka cieszy się dużą popularnością w Polsce ze względu na swój wyjątkowy smak oraz łatwość przygotowania. Polacy uwielbiają dania inspirowane kuchnią grecką. Prosta w wykonaniu, zapiekanka jest sycąca i pełna aromatycznych przypraw - trafia w gusta wielu osób. Możliwość modyfikacji składników sprawia, że każdy może dostosować ją do swoich upodobań, co dodatkowo zwiększa jej atrakcyjność.
Czy można zamrozić zapiekankę gyros?
Tak, zapiekankę gyros można mrozić. Aby to zrobić, należy upewnić się, że danie jest całkowicie wystudzone przed umieszczeniem go w zamrażarce. Najlepiej podzielić zapiekankę na porcje i zamrozić w szczelnych pojemnikach lub torebkach strunowych do mrożenia. Przed podaniem, zapiekankę należy rozmrozić w lodówce, a następnie podgrzać w piekarniku, aż będzie gorąca i chrupiąca.
Dlaczego warto spróbować zapiekanki gyros?
Mówiąc krótko - jest przepyszna. Warto spróbować zapiekanki gyros, ponieważ jest to danie pełne smaku i aromatu, które łączy w sobie najlepsze cechy kuchni greckiej i polskiej. Jest sycące i idealne na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Zapiekanka gyros pozwala na kulinarne eksperymenty, dzięki czemu można ją łatwo dostosować do własnych preferencji smakowych. Jest też stosunkowo łatwa i szybka w przygotowaniu, co czyni ją świetnym wyborem dla zapracowanych osób, które chcą zjeść coś pysznego i domowego.
Zapiekankę gyrosową możesz przyrządzić zarówno z ryżem jak i makaronem. Możesz użyć też różnych rodzajów sera np. gouda albo sera mozzarella.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filety z kurczaka pokrój w kostkę i obtocz w przyprawie gyros. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka na złoty kolor.
Paprykę umyj i razem z ogórkami kiszonymi pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
W natłuszczonym naczyniu do zapiekania rozłóż równomiernie ugotowany ryż. Ryż posmaruj majonezem i ketchupem i nałóż na niego kawałki kurczaka. Posyp serem startym na tarce o dużych oczkach.
Następnie dodaj warstwę pokrojonych i wymieszanych warzyw - ogórków kiszonych, kukurydzy i papryki. Wierzch zapiekanki posyp równomiernie startym serem.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni.