Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ostrygi z czosnkiem i koperkiem

(0)
36min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest ONYzakare
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Ostrygi
2  łyżek
Masło
1  ząbek
1  łyżka
Koperek
0.5 
Limonka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.3 g
Węglowodany
5.43 g
Tłuszcze
12.77 g
Wartość energetyczna
153.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
10 min
Ostrygi dokładnie myjemy i osuszamy (przy zakupie zwracamy uwagę na to, aby muszle były szczelnie zamknięte).
Krok 2
5 min
Ząbek czosnku obieramy z łupiny, koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.
Krok 3
5 min
Masło dajemy do miseczki, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wsypujemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4
10 min
Ostrygi układamy wypukłą częścią do dołu i przy pomocy noża z krótkim i twardym ostrzem otwieramy muszle, uważając aby nie wylała się ze środka woda. Ostrygę odcinamy z obu stron od muszli. Masełko przekładamy do muszli.
Krok 5
5 min
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy nasze ostrygi. Pieczemy przez 5 minut.
Krok 6
1 min
Wyciągamy i przekładamy na talerz. Przed zjedzeniem skrapiamy sokiem ostrygi sokiem z limonki. Są dwa sposoby by je teraz zjeść. Możemy nabić ostrygę na widelec i zjeść ją popijając sokiem, który został w muszli lub przytykając muszlę do ust przechylić jej zawartość.
Ostrygi z czosnkiem i koperkiem

Krok 1 z 6

Ostrygi dokładnie myjemy i osuszamy (przy zakupie zwracamy uwagę na to, aby muszle były szczelnie zamknięte).

Ostrygi z czosnkiem i koperkiem

Krok 2 z 6

Ząbek czosnku obieramy z łupiny, koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.

Ostrygi z czosnkiem i koperkiem

Krok 3 z 6

Masło dajemy do miseczki, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wsypujemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ostrygi z czosnkiem i koperkiem

Krok 4 z 6

Ostrygi układamy wypukłą częścią do dołu i przy pomocy noża z krótkim i twardym ostrzem otwieramy muszle, uważając aby nie wylała się ze środka woda. Ostrygę odcinamy z obu stron od muszli. Masełko przekładamy do muszli.

Ostrygi z czosnkiem i koperkiem

Krok 5 z 6

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy nasze ostrygi. Pieczemy przez 5 minut.

Ostrygi z czosnkiem i koperkiem

Krok 6 z 6

Wyciągamy i przekładamy na talerz. Przed zjedzeniem skrapiamy sokiem ostrygi sokiem z limonki. Są dwa sposoby by je teraz zjeść. Możemy nabić ostrygę na widelec i zjeść ją popijając sokiem, który został w muszli lub przytykając muszlę do ust przechylić jej zawartość.

Kiedy chcemy przywołać śródziemnomorski klimat nie ruszając się z domu, z pomocą przychodzą owoce morza. Ostrygi należą do tych najsmaczniejszych. Pamiętajmy, żeby przy zakupie zwrócić uwagę na to, żeby ostrygi były szczelnie zamknięte. To, co wzbogaci smak ostryg to mieszanka masła z czosnkiem i koperkiem. Odpowiednio przyrządzone danie, będzie smakowało tak jak to zjedzone na południu Europy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha