Ostrygi z czosnkiem i koperkiem
36min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.29 g
Węglowodany
5.43 g
Tłuszcze
12.77 g
Wartość energetyczna
153.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
36 min
Krok 1
10 min
Ostrygi dokładnie myjemy i osuszamy (przy zakupie zwracamy uwagę na to, aby muszle były szczelnie zamknięte).
Krok 2
5 min
Ząbek czosnku obieramy z łupiny, koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.
Krok 3
5 min
Masło dajemy do miseczki, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wsypujemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4
10 min
Ostrygi układamy wypukłą częścią do dołu i przy pomocy noża z krótkim i twardym ostrzem otwieramy muszle, uważając aby nie wylała się ze środka woda. Ostrygę odcinamy z obu stron od muszli. Masełko przekładamy do muszli.
Krok 5
5 min
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy nasze ostrygi. Pieczemy przez 5 minut.
Krok 6
1 min
Wyciągamy i przekładamy na talerz. Przed zjedzeniem skrapiamy sokiem ostrygi sokiem z limonki. Są dwa sposoby by je teraz zjeść. Możemy nabić ostrygę na widelec i zjeść ją popijając sokiem, który został w muszli lub przytykając muszlę do ust przechylić jej zawartość.
Kiedy chcemy przywołać śródziemnomorski klimat nie ruszając się z domu, z pomocą przychodzą owoce morza. Ostrygi należą do tych najsmaczniejszych. Pamiętajmy, żeby przy zakupie zwrócić uwagę na to, żeby ostrygi były szczelnie zamknięte. To, co wzbogaci smak ostryg to mieszanka masła z czosnkiem i koperkiem. Odpowiednio przyrządzone danie, będzie smakowało tak jak to zjedzone na południu Europy!
Komentarze 0