
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Ostrygi z czosnkiem i koperkiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
10 minKrok 5
5 minKrok 6
1 minKrok 1 z 6
Ostrygi dokładnie myjemy i osuszamy (przy zakupie zwracamy uwagę na to, aby muszle były szczelnie zamknięte).
Krok 2 z 6
Ząbek czosnku obieramy z łupiny, koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.
Krok 3 z 6
Masło dajemy do miseczki, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wsypujemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4 z 6
Ostrygi układamy wypukłą częścią do dołu i przy pomocy noża z krótkim i twardym ostrzem otwieramy muszle, uważając aby nie wylała się ze środka woda. Ostrygę odcinamy z obu stron od muszli. Masełko przekładamy do muszli.
Krok 5 z 6
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawiamy nasze ostrygi. Pieczemy przez 5 minut.
Krok 6 z 6
Wyciągamy i przekładamy na talerz. Przed zjedzeniem skrapiamy sokiem ostrygi sokiem z limonki. Są dwa sposoby by je teraz zjeść. Możemy nabić ostrygę na widelec i zjeść ją popijając sokiem, który został w muszli lub przytykając muszlę do ust przechylić jej zawartość.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0