Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta, szybka przekąska urozmaici Twoje menu. Z powodzeniem możesz przygotować ją na co dzień – w sam raz na mały głód, jak i na rodzinną imprezę albo spotkanie ze znajomymi. Poznaj nasz pomysł na antipasto – przepis już na Ciebie czeka! Teraz nic nie stoi na przeszkodzie, aby spędzić wieczór we włoskim stylu. Przygotuj z nami to danie.
Antipasto - co to jest?
Antipasto to przystawka przed daniem głównym, znana głównie z kuchni włoskiej i przygotowywana z popularnych tam składników. Zawartość antipasto może różnić się w zależności od regionu. Taką przystawkę zazwyczaj serwuje się je na jednym, dużym talerzu, z którego każdy nakłada sobie to, na co ma ochotę. To pobudzające apetyt małe co nieco.
Warzywne antipasto
Nasze antipasto zrobisz z kilku warzyw – świetnie sprawdzi się np. cukinia, pieczarki i papryka. Ale jeśli masz pod ręką jakieś inne warzywa, również możesz je dodać i podsmażyć z pozostałymi. Smak podkręci bulion warzywny WINIARY, czosnek oraz suszone zioła.
Antipasto podawaj na zimno z dodatkiem chrupiącej bagietki lub ugotowanym ryżem. Może ono być też dodatkiem do serów oraz do marynowanych mięs lub wędlin. Smacznego!
Przygotowanie
22 min
Krok 1
6 min
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w ćwiartki. Umyj i pokrój cukinie. Pieczarki oczyść i przekrój na pół.
Krok 2
7 min
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Stopniowo podsmaż na niej warzywa. Zdejmij je z patelni.
Krok 3
2 min
Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie.
Krok 4
5 min
Na patelnię wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj bulion warzywny WINIARY. Dopraw do smaku tymiankiem, oregano i pieprzem.
Krok 5
2 min
Ułóż warzywa w misce, zalej bulionem warzywnym i pozostaw do namoczenia na 2-3 godziny. Po tym czasie podawaj z bagietką lub ugotowanym ryżem.
Krok 1
z
5
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w ćwiartki. Umyj i pokrój cukinie. Pieczarki oczyść i przekrój na pół.
Krok 2
z
5
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Stopniowo podsmaż na niej warzywa. Zdejmij je z patelni.
Krok 3
z
5
Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie.
Krok 4
z
5
Na patelnię wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj bulion warzywny WINIARY. Dopraw do smaku tymiankiem, oregano i pieprzem.
Krok 5
z
5
Ułóż warzywa w misce, zalej bulionem warzywnym i pozostaw do namoczenia na 2-3 godziny. Po tym czasie podawaj z bagietką lub ugotowanym ryżem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0