Minibabeczki grzybowe z camembertem
2 godz
Łatwy
500
g
Pierś Z Kurczaka
trochę
trochę
Czosnek granulowany
2
Cebula
1
paczka
Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY
2
szklanek
Woda
trochę
Sól
trochę
Pieprz
200
g
Pieczarki
20
g
Suszone podgrzybki
100
g
Camembert z ziołami
300
g
Ciasto Francuskie
.
Wartości odżywcze
Białko
19.8 g
Węglowodany
20.94 g
Tłuszcze
20.47 g
Wartość energetyczna
348.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
120 min
Suszone podgrzybki zalewamy wodą na całą noc. Filet z piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy przyprawą do mięsa i czosnkiem granulowanym. Smażymy na rumiano z każdej strony, przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Przesmażamy ją na patelni po smażeniu kurczaka. Gdy delikatnie zmięknie dokładamy pokrojone w plastry pieczarki. Przesmażoną cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa. Dokładamy również odsączone i pokrojone suszone grzyby. Całość zalewamy wymieszaną z wodą zupą borowikową. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut, często mieszamy. . Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupa będzie dość gęsta, ale taka ma być. Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraciki (tak aby ładnie wypełniły foremki na babeczki). Na dnie każdej układamy kawałki pokrojonego sera camembert z ziołami. Następnie wykładamy filet z kurczaka z grzybami. Wierzch delikatnie oblewamy gęstą zupą. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, dlatego wyciągamy babeczki gdy już ciasto francuskie się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce.
Takie babeczki mogą być znakomitym dodatkiem do dań głównych lub przystawką samą w sobie. Smak jest obłędny, do szpiku przeniknięty grzybami - zupa borowikowa, suszone podgrzybki i świeże pieczarki. Środek babeczki wypełniony jest serem camembert z ziołami, co dodatkowo podkręca cały aromat. Myślę, że z każdym kęsem przeniesiecie się na skraj pachnącego jesiennego lasu, wypełnionego skarbami natury.
Komentarze 0