Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ceviche to lekkie, odświeżające danie bardzo popularne w Peru i krajach Ameryki Łacińskiej. Przygotowuje się je ze świeżych produktów – ryb, skorupiaków, warzyw, owoców i świeżych ziół. Niektóre składniki marynuje się w soku z cytrusów, dzięki czemu całość jest orzeźwiająca. Lubisz ciekawe przekąski inspirowane kuchniami świata? Nie przegap tego przepisu i odkryj z nami nowe smaki!
Dziś mamy dla Ciebie przepis na ceviche z krewetek i salsą pomidorową ze świeżych pomidorów oraz sosu pomidorowego WINIARY, który doda charakteru pozostałym składnikom. Przygotowanie tej przekąski jest proste – wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki marynary i doprawić ją do smaku, a następnie włożyć do niej krewetki, aby produkty się ze sobą połączyły, a kwas z cytrusów i musztardy delikatnie ściął białko krewetek. Dzięki temu nie będą one surowe.
Tak przygotowane ceviche z krewetkami przełóż do szklanych naczyń (ceviche świetnie prezentuje się np. w przezroczystych kieliszkach lub szklankach), udekoruj posiekaną kolendrą i włóż do lodówki. Ceviche z krewetek najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzone.
Przygotowanie
9 min
Krok 1
1 min
Cebule posiekaj i posyp odrobiną soli. Odstaw na chwilę.
Krok 2
5 min
Przygotuj marynatę. Drobno posiekaj lub zmiksuj 2 pomidory – zostaw sam miąższ, pestki możesz wyrzucić. Trzeciego pomidora pokrój w większą kostkę. W misce wymieszaj sok z cytryny, sos pomidorowy WINIARY, wszystkie pomidory, cebulę, sok pomarańczowy i musztardę.
Krok 3
3 min
Do marynaty dodaj krewetki i odstaw na chwilę. Ceviche przełóż do szklanek, kieliszków lub pucharków, dopraw solą, pieprzem i świeżo posiekaną kolendrą.
Krok 1
z
3
Cebule posiekaj i posyp odrobiną soli. Odstaw na chwilę.
Krok 2
z
3
Przygotuj marynatę. Drobno posiekaj lub zmiksuj 2 pomidory – zostaw sam miąższ, pestki możesz wyrzucić. Trzeciego pomidora pokrój w większą kostkę. W misce wymieszaj sok z cytryny, sos pomidorowy WINIARY, wszystkie pomidory, cebulę, sok pomarańczowy i musztardę.
Krok 3
z
3
Do marynaty dodaj krewetki i odstaw na chwilę. Ceviche przełóż do szklanek, kieliszków lub pucharków, dopraw solą, pieprzem i świeżo posiekaną kolendrą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0