Sos jogurtowo-musztardowy podkreśli smak wielu potraw, a jednocześnie jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zrobienie do nie zajmie Ci więcej niż kilka minut, a sałatki, grillowane mięsa lub warzywa, a także różne pieczone dania zyskają zupełnie nowy, ciekawszy smak.
Bazą naszego sosu musztardowo-jogurtowego jest oczywiście jogurt naturalny – najlepiej sprawdzi się ten o gęstej konsystencji, np. jogurt grecki. Wystarczy, że dodasz do niego musztardę, granulowany czosnek, suszone zioła i gotowe. Teraz zostaje tylko wymieszanie wszystkich składników i schłodzenie sosu. Delikatnie słodzony będzie smakował najlepiej.
Jeśli chcesz, możesz też dopasować sos jogurtowo-musztardowy do swoich smaków, dodając składniki, które lubisz lub to, co akurat masz pod reką. Zamiast suszonych ziół możesz dodać świeżo posiekane listki tymianku, rozmarynu oraz dodać coś od siebie, np. natkę pietruszki lub kolendrę. Dzięki temu za każdym razem sos będzie smakował inaczej i nie znudzi się Twoim bliskim.
Zobacz nasz przepis na sos musztardowo-jogurtowy, który pasuje do wielu dań – taki dodatek warto mieć pod ręką lub w razie potrzeby móc go przygotować w mgnieniu oka.
Komentarze 0