Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tort sałatkowy

0
1 godz 45 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
15 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

7 
Marchewka
4 
Pietruszka
5 
Ziemniaki
2 
Cebula
6 
Jajko
400  g
Groszek konserwowy
7 
Ogórek kiszony
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.97 g
Węglowodany
13.97 g
Tłuszcze
14.39 g
Wartość energetyczna
202.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
35 min
Marchewkę oraz pietruszkę obierz, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsączone, ostudzone warzywa, a także jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Po odsączeniu z zalewy, odłóż 2 łyżki groszku do oddzielnej miseczki.
Krok 2
5 min
Pokrojone składniki wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj z 5 łyżkami majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
60 min
Gotową sałatkę przełóż do tortownicy o średnicy 16–18 cm i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Krok 4
5 min
Po tym czasie ostrożnie wyjmij sałatkę z tortownicy i posmaruj ze wszystkich stron 4 łyżkami majonezu. Przed podaniem udekoruj danie odłożonym wcześniej groszkiem.
Tort sałatkowy

Krok 1 z 4

Marchewkę oraz pietruszkę obierz, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsączone, ostudzone warzywa, a także jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Po odsączeniu z zalewy, odłóż 2 łyżki groszku do oddzielnej miseczki.

Tort sałatkowy

Krok 2 z 4

Pokrojone składniki wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj z 5 łyżkami majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Tort sałatkowy

Krok 3 z 4

Gotową sałatkę przełóż do tortownicy o średnicy 16–18 cm i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

Tort sałatkowy

Krok 4 z 4

Po tym czasie ostrożnie wyjmij sałatkę z tortownicy i posmaruj ze wszystkich stron 4 łyżkami majonezu. Przed podaniem udekoruj danie odłożonym wcześniej groszkiem.

Zastanawiasz się, jak można urozmaicić tradycyjne polskie danie? Oto propozycja na nową odsłonę klasycznej sałatki warzywnej z majonezem! Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a forma podania będzie jednoczesną dekoracją stołu. Ugotowane, pokrojone w kostkę warzywa, groszek z puszki oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz w misce, dodaj pokrojone jajka i ogórki kiszone. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku. Do nadania kształtu wykorzystaj tortownicę, a wierzch udekoruj zielonym groszkiem. Czyż nie brzmi smakowicie i prosto?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika