Tort sałatkowy
105min
Łatwy
7
Marchewka
4
Pietruszka
5
Ziemniaki
2
Cebula
6
Jajko
400 g
Groszek konserwowy
7
Ogórek kiszony
9 łyżek
1 trochę
Sól i pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
4.97 g
Węglowodany
13.97 g
Tłuszcze
14.39 g
Wartość energetyczna
202.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
35 min
Marchewkę oraz pietruszkę obierz, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsączone, ostudzone warzywa, a także jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Po odsączeniu z zalewy, odłóż 2 łyżki groszku do oddzielnej miseczki.
Krok 2
5 min
Pokrojone składniki wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj z 5 łyżkami majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
60 min
Gotową sałatkę przełóż do tortownicy o średnicy 16–18 cm i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Krok 4
5 min
Po tym czasie ostrożnie wyjmij sałatkę z tortownicy i posmaruj ze wszystkich stron 4 łyżkami majonezu. Przed podaniem udekoruj danie odłożonym wcześniej groszkiem.
Zastanawiasz się, jak można urozmaicić tradycyjne polskie danie? Oto propozycja na nową odsłonę klasycznej sałatki warzywnej z majonezem! Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a forma podania będzie jednoczesną dekoracją stołu. Ugotowane, pokrojone w kostkę warzywa, groszek z puszki oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz w misce, dodaj pokrojone jajka i ogórki kiszone. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku. Do nadania kształtu wykorzystaj tortownicę, a wierzch udekoruj zielonym groszkiem. Czyż nie brzmi smakowicie i prosto?
Komentarze 0