Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Udon to tradycyjny, gruby i elastyczny japoński makaron robiony z mąki pszennej. Doskonale smakuje i nadaje się do przyrządzenia wielu potraw z mięsem, warzywami, tofu czy owocami morza.
Makaron udon i sos teriyaki pochodzą z Japonii. Udon ma długą historię sięgającą setek lat, będąc jednym z tradycyjnych japońskich dań makaronowych.
Natomiast sos teriyaki powstaje z techniki gotowania, która polega na glazurowaniu mięsa lub ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. Nazwa teriiayki pochodzi od słowa teru czyli błyszczeć, świecić - glazura na potrawie błyszczy dzięki zawartości dużej ilości cukru. Główne składniki marynaty to sos sojowy, słodkie sake czyli mirim i cukier lub miód.
Dlaczego tofu jest popularnym składnikiem w kuchni azjatyckiej?
Tofu, znane również jako twaróg sojowy nie ma własnego smaku. Jest popularnym składnikiem w kuchni azjatyckiej ze względu na wartość odżywczą i zdolność do wchłaniania innych smaków. Jest niskokaloryczne, bogate w białko i nie zawiera cholesterolu, co czyni je doskonałą alternatywą dla wegetarian i wegan. Tofu jest również łatwe do przygotowania - można je usmażyć np. na oleju sezamowym, gotować na parze, grillować. Możesz użyć też tofu jako dodatek do zup i sałatek.
Jakie dodatki można dodać do udon z sosem teriyaki i tofu?
Do makaronu udon w sosie teriyaki i tofu można dodać wiele dodatków, w zależności od upodobań. Świetnie będą się z nim komponować grzyby (np. pieczarki, shiitake albo boczniaki) i warzywa np. brokuły, groszek cukrowy i bok choy, które są chrupiące i sprężyste. Jeśli lubisz wyraziste i intensywne smaki do dania warto dodać też marynowane np. kimchi. Udon doskonale smakuje też z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo.
Makaron możesz posypać sezamem, siekanymi orzechami np. ziemnymi albo nerkowca.
Jak zmodyfikować przepis na danie wegetariańskie lub wegańskie?
Udon z tofu jest daniem wegetariańskim. Aby go zmodyfikować na wegański przepis, użyj wegańskiego sosu teriyaki.
Wegański sos teriyaki możesz przygotować też samodzielnie, wystarczy tylko kilka składników. Będziesz potrzebować: sos sojowy, brązowy cukier, czosnek, ocet ryżowy, starty imbir i skrobię ziemniaczaną. Z trudniej dostępnych składników potrzebne będą też mirin lub sake - ale możesz je pominąć lub zastąpić je większą porcją sosu sojowego.
A jak przygotować taki sos? Wszystkie składniki, z wyjątkiem skrobi gotujemy w garnuszku i mieszamy aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy moc palnika i redukujemy płyn przez 10-15 minut. Sos przecedzamy przez sitko i znów doprowadzamy do wrzenia. Następnie, w miseczce mieszamy skrobię ziemniaczaną z małą ilością wody, tak by dobrze się rozpuściła, wlewamy do sosu i mieszamy. Gdy płyn zgęstnieje, zdejmujemy garnuszek z ognia i studzimy. Voilà! 😉 Twój domowy, wegański sos teriyaki jest gotowy!
Jakie sałatki lub zupy dobrze komponują się z tą potrawą?
Makaron udon z sosem teriyaki i tofu jest idealnym daniem głównym, ale można go też podawać z różnymi bulionami, które nadają mu bogactwo smaku. Makaron udon doskonale chłonie smaki bulionów i dodatków, co sprawia, że każda zupa jest wyjątkowa i pyszna. Możesz podawać go z miso, kitsune udon z dodatkiem smażonego tofu, beef udon z wołowiną albo tempura udon z chrupiącą tempurą.
Udon będzie również świetnie smakował jako składnik sałatek. Doskonale smakuje w śródziemnomorskiej sałatce składającej się z pieczonej papryki, czarnych oliwek, ogórka, czosnku, natki pietruszki i świeżymi ziołami. Można go też serwować w sałatce w wersji mięsnej. Najlepiej postawić na mięso z kurczaka, bo smaży się błyskawicznie. Wystarczy kilka minut by było miękkie.
Paprykę i tofu pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój na ćwiartki. Cebulę pokrój w piórka.
Na patelni lub woku rozgrzej olej i obsmaż na nim tofu aż stanie się złociste. Dodaj warzywa i smaż ok 5 min.
Po tym czasie dodaj pastę i odrobinę wody i całość wymieszaj. Gotuj ok 3 min.
Makaron udon ugotuj w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu i wymieszaj z sosem i warzywami.
Podawaj z uprażonym sezamem i kolendrą.