Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Węgorz smażony z chili
Dodaj do CookBook

Węgorz smażony z chili

(0)
36 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Węgorz
1  ząbek
Czosnek
1  paczka
Przyprawa pięciu smaków
1  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
0.5  łyżeczka
Kurkuma
1  łyżka
Sos ostrygowy
20  g
Trawa cytrynowa
2 
Papryczka chili
10  liści
Pachnotka
2  łyżeczek
Sól
2  łyżeczek
Sok z cytryny
1 
Cebula
50  g
Imbir
1  łyżka
Olej
0.33  szklanka
Woda gorąca
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.3 g
Wartość energetyczna
400.3 kcal
Tłuszcze
21.4 g
Białko
27.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Węgorz z patelni to danie, w którym delikatność mięsa ryby doskonale współgra z pikantnym, wyrazistym akcentem chili i aromatycznych przypraw. Przygotuj je i szybko przenieś się w świat potraw inspirowanych kuchnią azjatycką. Wypróbuj nasz przepis, który odkryje przed Tobą nowe smaki.


Węgorz smażony dla fanów rybnych potraw

Smażony węgorz to jedno z tych dań, które łączy w sobie delikatność i intensywność smaku. Węgorz charakteryzuje się miękkim, białym mięsem, które świetnie sprawdzi się do przygotowania na patelni. Chilli, czosnek i imbir dodają rybie nieco ognistego charakteru. Węgorza należy dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zamarynować w przyprawach. Gdy ryba będzie przechodzić smakami marynaty, przygotuj sos, podsmażając niezbędne składniki. Po kilkunastu minutach dodaj na patelnię rybę oraz gorącą wodę, dzięki temu sos łatwiej pokryje kawałki smażonego węgorza.

Tak przygotowany węgorz z patelni świetnie smakuje z ryżem. Tuż przed podaniem możesz też skropić rybę sokiem z cytryny, co doda daniu więcej świeżości i lekkości. Smacznego!

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    10 min
    Włóż węgorza do plastikowej torebki z solą, energicznie potrząsaj, aż węgorz pokryje się solą. Oczyść węgorza, opłucz wodą i sokiem z cytryny, a następnie pokrój rybę na kawałki wielkości kęsa.
  • Krok 2

    10 min
    Przygotuj dużą miskę, wymieszaj posiekany czosnek, mieszankę przypraw pięć smaków, MAGGI, kurkumę w proszku, sos ostrygowy, następnie dodaj kawałki węgorza i marynuj przez około 10 minut. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj rybę od zewnątrz i od środka, aby mięso było bardziej aromatyczne.
  • Krok 3

    5 min
    Trawę cytrynową umyj, oczyść chilli, wyjmij nasiona z papryczki i pokrój oba składniki w plasterki. Na patelnię wlej olej, podsmaż trawę cytrynową, chili, posiekaną cebulę, imbir i posiekany czosnek. W tym czasie równomiernie smaż przez chwilę na małym ogniu.
  • Krok 4

    10 min
    Marynowanego węgorza wrzuć na patelnię z odrobiną wrzącej wody. Podgrzewaj, aż woda odparuje. Na koniec dodaj posiekane zioła. Ponownie dobrze wymieszaj i wyłącz kuchenkę.
  • Krok 5

    1 min
    Na talerzu ułóż smażonego węgorza z trawą cytrynową i chili i podawaj na gorąco z ryżem. Całość możesz skropić sokiem z cytryny.
Węgorz smażony z chili

Krok 1 z 5

Włóż węgorza do plastikowej torebki z solą, energicznie potrząsaj, aż węgorz pokryje się solą. Oczyść węgorza, opłucz wodą i sokiem z cytryny, a następnie pokrój rybę na kawałki wielkości kęsa.

Węgorz smażony z chili

Krok 2 z 5

Przygotuj dużą miskę, wymieszaj posiekany czosnek, mieszankę przypraw pięć smaków, MAGGI, kurkumę w proszku, sos ostrygowy, następnie dodaj kawałki węgorza i marynuj przez około 10 minut. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj rybę od zewnątrz i od środka, aby mięso było bardziej aromatyczne.

Węgorz smażony z chili

Krok 3 z 5

Trawę cytrynową umyj, oczyść chilli, wyjmij nasiona z papryczki i pokrój oba składniki w plasterki. Na patelnię wlej olej, podsmaż trawę cytrynową, chili, posiekaną cebulę, imbir i posiekany czosnek. W tym czasie równomiernie smaż przez chwilę na małym ogniu.

Węgorz smażony z chili

Krok 4 z 5

Marynowanego węgorza wrzuć na patelnię z odrobiną wrzącej wody. Podgrzewaj, aż woda odparuje. Na koniec dodaj posiekane zioła. Ponownie dobrze wymieszaj i wyłącz kuchenkę.

Węgorz smażony z chili

Krok 5 z 5

Na talerzu ułóż smażonego węgorza z trawą cytrynową i chili i podawaj na gorąco z ryżem. Całość możesz skropić sokiem z cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu