Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Azjatycka sałatka z makaronem konjac
Azjatycka sałatka z makaronem konjac
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
21.5g / 16%
Węglowodany
84.2g / 65%
Tłuszcze
10.7g / 18%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

+

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

Wróć

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

(0)
27min
Łatwy
Autorem przepisu jest deschi

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
270  g
Makaron konjac
180  g
Marchewka
trochę
3 cm kawałek imbiru
1  ząbek
Czosnek
trochę
Pieprz czarny
1 
Papryczka chili
100  g
Seler naciowy
80  g
Czerwona cebula
40  g
Cebula dymka
150  g
Tofu
1  łyżka
Olej rzepakowy
3  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2  łyżek
Sok z limonki
0.5  pęczek
Kolendra
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
21.48 g
Węglowodany
84.24 g
Tłuszcze
10.72 g
Wartość energetyczna
520.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz sałatki i szukasz przepisu, który urozmaici Twoje codzienne menu? A może chcesz przygotować lekki, wegański obiad dla siebie i swoich bliskich? Mamy coś w sam raz dla miłośników dobrej kuchni, zwłaszcza dla tych, którzy lubią potrawy z nutą egzotycznych smaków. Spróbuj jak smakuje nasze danie na bazie makaronu konjac, świeżych warzyw i tofu.


Makaron konjac – ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makaronów

Makaron konjac może wydawać się dość nietypowym składnikiem. Inna jego nazwa to shirataki. Przygotowuje się go głównie z wody oraz mąki wytwarzanej z bulwiastego warzywa o skróconej nazwie konjac. Makaron ten nie zawiera tłuszczu, jest za to bogaty w błonnik roślinny. Sam w sobie ma neutralny smak, dlatego warto go podawać z bardziej wyrazistymi składnikami i sosami. Może być też bazą lekkich, orzeźwiających sałatek czy szybkich i prostych dań głównych, zarówno tych na zimno, jak i na ciepło.


Obiad w niecałe 30 minut

Nasza sałatka może z powodzeniem zastąpić Ci danie główne, zwłaszcza w czasie letnich upałów, gdy nie masz czasu ani ochoty na wielogodzinne gotowanie. To propozycja dla fanów azjatyckich smaków oraz dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki w swojej kuchni. Jeśli masz ochotę zrobić to szybkie danie, koniecznie sprawdź nasz przepis. Smacznego!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    1 min
    Makaron konjac przełóż na sito i dokładnie przepłucz pod bieżącą zimną wodą.
  • Krok 2

    15 min
    Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie paski za pomocą spiralnego noża lub obieraczki do warzyw. Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili umyj, usuń z niej nasiona, a następnie pokrój papryczkę w drobną kostkę. Łodygi selera i dymkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Tofu pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Smaż na nim tofu ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmij je z patelni. Na pozostałym tłuszczu krótko podsmaż czosnek, chili, imbir i czerwoną cebulę. Dodaj seler, dymkę i paski marchwi. Całość krótko podsmaż. Możesz dolać nieco więcej oleju, a następnie przełożyć na patelnię odsączony makaron konjac. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Następnie przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.
  • Krok 4

    1 min
    Gotowe danie dopraw przyprawą MAGGI, sokiem z limonki i pieprzem. Kolendrę umyj, osusz i oderwij listki. Wymieszaj tofu i liście kolendry. Posyp nimi sałatkę.
Azjatycka sałatka z makaronem konjac

Krok 1 z 4

Makaron konjac przełóż na sito i dokładnie przepłucz pod bieżącą zimną wodą.

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

Krok 2 z 4

Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie paski za pomocą spiralnego noża lub obieraczki do warzyw. Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili umyj, usuń z niej nasiona, a następnie pokrój papryczkę w drobną kostkę. Łodygi selera i dymkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Tofu pokrój w kostkę.

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

Krok 3 z 4

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Smaż na nim tofu ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmij je z patelni. Na pozostałym tłuszczu krótko podsmaż czosnek, chili, imbir i czerwoną cebulę. Dodaj seler, dymkę i paski marchwi. Całość krótko podsmaż. Możesz dolać nieco więcej oleju, a następnie przełożyć na patelnię odsączony makaron konjac. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Następnie przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

Krok 4 z 4

Gotowe danie dopraw przyprawą MAGGI, sokiem z limonki i pieprzem. Kolendrę umyj, osusz i oderwij listki. Wymieszaj tofu i liście kolendry. Posyp nimi sałatkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Obiad
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

    Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

    22 min Łatwy
  • Zupa miso

    Zupa miso

    1 godz 55 min Średni
  • Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

    Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

    45 min Średni
  • Jednogarnkowe curry z dynią

    Jednogarnkowe curry z dynią

    25 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu