Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Azjatycka sałatka z makaronem konjac
Azjatycka sałatka z makaronem konjac
Dodaj do CookBook

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

(0)
27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest deschi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
270  g
Makaron konjac
180  g
Marchewka
trochę
3 cm kawałek imbiru
1  ząbek
Czosnek
trochę
Pieprz czarny
1 
Papryczka chili
100  g
Seler naciowy
80  g
Czerwona cebula
40  g
Cebula dymka
150  g
Tofu
1  łyżka
Olej rzepakowy
3  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2  łyżek
Sok z limonki
0.5  pęczek
Kolendra
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
84.2 g
Wartość energetyczna
520.8 kcal
Tłuszcze
10.7 g
Białko
21.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz sałatki i szukasz przepisu, który urozmaici Twoje codzienne menu? A może chcesz przygotować lekki, wegański obiad dla siebie i swoich bliskich? Mamy coś w sam raz dla miłośników dobrej kuchni, zwłaszcza dla tych, którzy lubią potrawy z nutą egzotycznych smaków. Spróbuj jak smakuje nasze danie na bazie makaronu konjac, świeżych warzyw i tofu.


Makaron konjac – ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makaronów

Makaron konjac może wydawać się dość nietypowym składnikiem. Inna jego nazwa to shirataki. Przygotowuje się go głównie z wody oraz mąki wytwarzanej z bulwiastego warzywa o skróconej nazwie konjac. Makaron ten nie zawiera tłuszczu, jest za to bogaty w błonnik roślinny. Sam w sobie ma neutralny smak, dlatego warto go podawać z bardziej wyrazistymi składnikami i sosami. Może być też bazą lekkich, orzeźwiających sałatek czy szybkich i prostych dań głównych, zarówno tych na zimno, jak i na ciepło.


Obiad w niecałe 30 minut

Nasza sałatka może z powodzeniem zastąpić Ci danie główne, zwłaszcza w czasie letnich upałów, gdy nie masz czasu ani ochoty na wielogodzinne gotowanie. To propozycja dla fanów azjatyckich smaków oraz dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki w swojej kuchni. Jeśli masz ochotę zrobić to szybkie danie, koniecznie sprawdź nasz przepis. Smacznego!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    1 min
    Makaron konjac przełóż na sito i dokładnie przepłucz pod bieżącą zimną wodą.
  • Krok 2

    15 min
    Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie paski za pomocą spiralnego noża lub obieraczki do warzyw. Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili umyj, usuń z niej nasiona, a następnie pokrój papryczkę w drobną kostkę. Łodygi selera i dymkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Tofu pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Smaż na nim tofu ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmij je z patelni. Na pozostałym tłuszczu krótko podsmaż czosnek, chili, imbir i czerwoną cebulę. Dodaj seler, dymkę i paski marchwi. Całość krótko podsmaż. Możesz dolać nieco więcej oleju, a następnie przełożyć na patelnię odsączony makaron konjac. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Następnie przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.
  • Krok 4

    1 min
    Gotowe danie dopraw przyprawą MAGGI, sokiem z limonki i pieprzem. Kolendrę umyj, osusz i oderwij listki. Wymieszaj tofu i liście kolendry. Posyp nimi sałatkę.
Azjatycka sałatka z makaronem konjac

Krok 1 z 4

Makaron konjac przełóż na sito i dokładnie przepłucz pod bieżącą zimną wodą.

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

Krok 2 z 4

Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie paski za pomocą spiralnego noża lub obieraczki do warzyw. Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryczkę chili umyj, usuń z niej nasiona, a następnie pokrój papryczkę w drobną kostkę. Łodygi selera i dymkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Tofu pokrój w kostkę.

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

Krok 3 z 4

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Smaż na nim tofu ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmij je z patelni. Na pozostałym tłuszczu krótko podsmaż czosnek, chili, imbir i czerwoną cebulę. Dodaj seler, dymkę i paski marchwi. Całość krótko podsmaż. Możesz dolać nieco więcej oleju, a następnie przełożyć na patelnię odsączony makaron konjac. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Następnie przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia.

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

Krok 4 z 4

Gotowe danie dopraw przyprawą MAGGI, sokiem z limonki i pieprzem. Kolendrę umyj, osusz i oderwij listki. Wymieszaj tofu i liście kolendry. Posyp nimi sałatkę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu