Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pomysły na dania z makaronem konjac porady

Pomysły na dania z makaronem konjac

Słysząc „makaron konjac”, drapiemy się po głowie i zastanawiamy, czym jest ten wynalazek. Jego druga nazwa jest jeszcze bardziej egzotyczna: shirataki. Mimo trudnego nazewnictwa, jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Jeśli ciekawi was makaron konjac, co to jest oraz jak go przygotować, zapraszamy do lektury!
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Co to makaron konjac?

Shirataki, inaczej makaron konjac, jest wytwarzany z rośliny Amorphophallus konjac. Rośnie ona głównie w Chinach i Japonii, dlatego ten produkt jest popularny głównie w Azji. To wspaniały zamiennik tradycyjnych klusek, zawierający o wiele mniej kalorii i więcej błonnika. Jego główne włókno, czyli glukomannan, przechodzi przez nasz układ pokarmowy w niezmienionej postaci. Z tego powodu makaron konjac stanowi znikome źródło węglowodanu i tłuszczów, co jest zbawienne dla osób chcących zrzucić trochę kilogramów. Jego uniwersalność sprawia, że chętnie spożywają go osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, ketogenicznej, bezglutenowej czy niskoglikemicznej. Występuje w postaci tradycyjnego spaghetti, penne czy tagiatelle. Jego warianty z łatwością dopasujemy do każdej potrawy.

Jak zrobić makaron konjac?

Zrobienie makaronu konjac od podstaw w domu może przysporzyć kilku problemów, ale nie należy się zniechęcać! Do jego przygotowania potrzebna jest mąka konjac oraz co może trochę przerazić, wodorotlenek wapnia. Co to za związek? Jest on potrzebny do utworzenia środowiska zasadowego, gdyż tylko w nim mąka ma szansę się związać. Chemiczna nazwa może trochę przerażać, jednak jest to najzwyklejsze w świecie wapno gaszone! Kiedy masa powstała z wody i mąki osiągnie odpowiednią gęstość, dodaje się doń wodorotlenek, a następnie całość wyciska przez maszynkę do makaronu wprost do gotującej się wody. Brzmi skomplikowanie, ale efekt jest niezwykły! Samodzielnie zrobiony makaron przynosi wiele satysfakcji.

Pomysły na dania z makaronem konjac

Jeśli nie chcemy robić makaronu ręcznie, możemy udać się na miasto i kupić go w większych hipermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Azjatyckie przepisy z jego udziałem są ciekawe, jednak nie przeszkadza to również w robieniu „zwyczajnych” potraw, po prostu zastępując nim tradycyjne kluski. Zapraszamy do zapoznania się z tym, jak przygotować makaron konjac - przepis.

Makaron stir-fry

Przygotowanie dania, jakim jest makaron konjac z kurczakiem zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a jego stopień trudności można przyrównać do zrobienia sobie kanapki. Smażymy mięso na patelni, przerzucamy je do miseczki i smażymy mieszankę chińską. W międzyczasie gotujemy makaron, a do warzyw dolewamy sos rybny, sojowy lub jakikolwiek ulubiony azjatycki. Noodles dorzucamy na patelnię, odparowujemy wodę, a na koniec dorzucamy kurczaka. Podajemy, póki gorące i smakowite.

Spaghetti

Tradycyjne spaghetti z azjatyckim makaronem to również prosty i szybki sposób na smaczny obiad. Rozpoczynamy od przygotowania konjac według instrukcji na opakowaniu, a następnie podsmażamy go na patelni tak, aby nabrał chrupkości. Kiedy do nastąpi, zabieramy się za mięso mielone, które po obróbce termicznej podlewamy białym winem. Gdy nadmiar płynów odparuje, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Makaron polewamy sosem i delektujemy się pysznym smakiem.

Możemy zauważyć, że makaron konjac jest niezwykle wdzięcznym produktem, który pasuje do wielu diet. Jego uniwersalność i niska kaloryczność sprawia, że staje się on coraz bardziej powszechny. Jest łatwy w przygotowaniu i na jego ugotowanie potrzeba tylko kilku minut. W dodawaniu składników i przygotowaniu potraw ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia. Biorąc pod uwagę to, jak popularny w Azji jest makaron konjac, przepisy z jego udziałem i u nas niedługo będą codziennością.

Polecane przepisy

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

Azjatycka sałatka z makaronem konjac

27 min Łatwy
Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem w sezamie i mango

Sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem w sezamie i mango

33 min Średni
Krewetki królewskie z patelni

Krewetki królewskie z patelni

52 min Łatwy
Tajska zupa rybna z curry

Tajska zupa rybna z curry

40 min Średni
Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

41 min Łatwy
Smażony makaron nudle z kurczakiem i warzywami

Smażony makaron nudle z kurczakiem i warzywami

20 min Łatwy
Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

33 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
zupy-orientalne-IMG_8219-866x577 ZWZ WINIARY
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
Jak ugotować makaron sojowy
Jak ugotować makaron sojowy
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu