Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?

Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?

Bibimbap (inaczej bibimbab) to obok kimchi, jedno z najbardziej znanych dań kuchni koreańskiej. Bibimbap występuje w wersji z mięsem oraz wegetariańskiej — tylko od Ciebie zależy, który z nich przygotujesz. Sprawdź nasze przepisy na przepyszny bibimbap.

Bibimbap — co to jest?

W dosłownym tłumaczeniu bibimbap oznacza wymieszany ryż i już sama nazwa mówi nam wiele o tym, czym jest to tradycyjne, azjatyckie danie. Według zwyczaju koreański ryż z warzywami i jajkiem serwuje się podczas kolacji w wigilię Chińskiego Nowego Roku w tradycyjnej, kamiennej misie. Przepis na bibimbap jest wyjątkowy — decyduje o tym nie tylko smak, ale także sposób przygotowania. Po przygotowaniu poszczególnych elementów dania należy wymieszać je w misce łyżką lub pałeczkami. To spowoduje, że ryż przesiąknie smakiem dodanych warzyw, sadzonego jajka oraz sosu z dodatkiem oryginalnej, koreańskiej pasty na bazie papryczek — gochujang.

Koreański ryż z warzywami i jajkiem doskonale smakuje z dodatkiem wieprzowiny, ale też z owocami morza, kurczakiem czy w wersji wegetariańskiej z tofu. Przepisy na bibimbap najczęściej zawierają następujące warzywa: marchew, kiełki fasoli, szpinak, cukinię, bakłażana, dynię, różne odmiany kapusty, domowe kimchi, rzodkiewkę, ogórka i grzyby.

W Korei bibimbap jest jednym z najpopularniejszych dań. Istnieje kilka wersji tego tradycyjnego dania:

  • andong bibimbap — ryż z ziołami, wołowiną i sosem sojowym;
  • albap — ryż z ikrą;
  • dolsot bibimbap — ryż podawany w ogrzewanej kamiennej misce;
  • hoedeopbap — ryż z surową rybą lub owocami morza;
  • jeyuk bibimbap — ryż z ostrą wieprzowiną;
  • jinju bibimbap — ryż z ziołami, kiełkami, jajkiem i łagodnym sosem na bazie sosu sojowego;
  • tong-young bibimbap — ryż z górskimi warzywami, ziołami, tofu i jajkami.

Bibimbap z mięsem

Wiesz już, co to jest bibimbamp. Wiesz już także, że to danie z ryżu możesz przygotować z różnymi rodzajami mięsa lub bibimbap wegetariański. Jeżeli chcesz przygotować to pyszne danie w wersji z mięsem — wypróbuj przepis na bibibamp z polędwicą wołową.

Wołowinę pokrój w cienkie plasterki i połącz z marynatą. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie przygotuj sos oraz resztę dodatków. Jakich? Zblanszuj krótko szpinak, następnie wymieszaj go z przyprawami, sosem sojowym, olejem sezamowym i ziarnami sezamu.

Kiełki opłucz i przesmaż je na oleju sezamowym z czosnkiem i chilli. Dopraw cukrem i sosem ostrygowym.

Grzyby (shiitake, boczniaki lub inne) również smażymy krótko na patelni. To samo powtórz z cukinią, marchewką i innymi warzywami, które masz zamiar dodać do dania. Na koniec usmaż wołowinę. Napełnij miskę ryżem, dodaj wszystkie składniki oraz jajko i sos. Wymieszaj i wcinaj — smacznego!

Oczywiście w przepisie na bibimbap z mięsem sprawdzą się również inne jego rodzaje: kurczak lub wieprzowina. Mięso wołowe lub wieprzowe śmiało możesz zastąpić także owocami morza, na przykład krewetkami. Dla wielbicieli ryb również mamy dobrą wiadomość — bibimbap możesz przygotować z usmażoną lub surową rybą. Jeśli używasz tej drugiej, pamiętaj, żeby była jak najświeższa!

Wegetariański bibimbap

Wegetariański bibimbap to nie tylko ryż z warzywami. Aby danie było odpowiednio zbilansowane, postaraj się, aby znalazło się w nim także źródło białka. Mięso z powodzeniem zastąpisz tofu lub tempehem, które idealnie skomponują się z resztą potrawy.

Sposób przygotowania jest bardzo podobny, jak w przypadku wersji z mięsem. Jeśli nie przepadasz za klasycznym smakiem tofu — śmiało możesz je zamarynować wcześniej. Dzięki temu nabierze wyrazu i charakteru.

Polecane przepisy

Ramen - japońska zupa

Ramen - japońska zupa

2 godz Łatwy
Kurczak Z Pomysłem na... Sweet Chili

Kurczak Z Pomysłem na... Sweet Chili

16 min Łatwy
Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

30 min Łatwy
Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

15 min Łatwy
Miso ramen z tofu

Miso ramen z tofu

35 min Średni
Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem

Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem

10 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Kimchi - jakie właściwości posiada i jak ją przyrządzić? porady
Kimchi - jakie właściwości posiada i jak ją przyrządzić?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu