Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?

Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?

Gochujang to koreańska pasta z ostrą papryką, która jest dość powszechną przyprawą stosowaną przez Koreańczyków w czasie przyrządzania wielu potraw. Poznaj walory smakowe i zastosowanie pasty. Przekonaj się, dlaczego warto sięgnąć po ten orientalny dodatek!

Niebywały smak i aromat, czyli pasta paprykowa Gochujang

Pasta paprykowa Gochujang przez wielu ludzi uznawana jest za narodową przyprawę Koreańczyków, ponieważ dodają ją oni do licznych dań. Przyprawa ta doskonale uzupełnia tradycyjne potrawy koreańskie, takie jak galbi, kimchi, bulgogi i wiele innych. Pastę tę można wykorzystać jako przyprawę do gulaszu, zup, marynowania mięsa lub kiszenia warzyw. Gochujang nadaje potrawom ciekawy, dalekowschodni smak. Dlatego też coraz chętniej pasta ta wykorzystywana jest także w połączeniu z kuchnią polską, ponieważ doskonale pasuje do tradycyjnych bitek, bigosu, gulaszu wołowego lub do marynowania mięsa na grilla.

Skład pasty Gochujang obejmuje bardzo dużą ilość ostrej papryki chili, dzięki czemu produkt ten charakteryzuje się wyrazistym i mocno pikantnym smakiem. Poza ostrą papryką w paście znajduje się także kleisty ryż oraz sfermentowana soja. Ze względu na wspomniany skład, pasta świetnie nadaje się do przygotowania sosu pomidorowo-paprykowego lub paprykowego będącego ważnym elementem licznych potraw.

Dlaczego warto korzystać z pasty Gochujang?

Pasta chili Gochujang zawiera dużą ilość kapsaicyny, która zapewnia uczucie odświeżenia. Warto również zauważyć, że pasta Gochujang to cenne źródło licznych składników odżywczych, witamin oraz minerałów cennych dla ludzkiego organizmu. Wśród nich należy wymienić między innymi: witaminę B2, białko, witaminę C, żelazo, wapń, potas, beta-karoteny oraz wspomnianą wcześniej kapsaicynę. Poszczególne składniki pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Pasta Gochujang jest ważnym źródłem naturalnych enzymów i substancji, które przynoszą szereg korzyści zdrowotnych.

Do czego wykorzystać pastę Gochujang?

Wykorzystanie pasty jest proste i uniwersalne, dlatego coraz więcej osób stosuje Gochujang jako przyprawę. W przypadku polskiej kuchni pasta paprykowa najlepiej sprawdzi się w czasie marynowania mięsa na grilla. Może to być na przykład karkówka, sznycle lub pierś z kurczaka. Pastę warto połączyć z dobrej jakości olejem, czosnkiem, imbirem, sosem sojowym oraz odrobiną cukru. Wówczas mięso zyska ciekawy i orientalny smak, który z pewnością miło zaskoczy wymagające podniebienia. Pasta świetnie sprawdzi się także w przypadku przygotowywania sosu pomidorowego do leczo, gołąbków lub makaronu.

W kuchni warto eksperymentować, dlatego przekonaj się, do czego wykorzystać pastę Gochujang? Szybki i prosty przepis to makaron z pastą paprykową. W tym celu warto przygotować makaron sojowy, mięso z kurczaka lub wołowe, marchew oraz szalotkę. Pokrojone mięso należy marynować w paście z dodatkiem oleju, oliwy, cukru i sosu sojowego. Następnie należy je podsmażyć w woku oraz dodać cienko pokrojone warzywa. Na zakończenie całego procesu należy dodać wcześniej gotowany makaron. Po chwili danie jest gotowe. Po wyłożeniu na talerz warto je posypać ziarnami sezamu. Orientalna kuchnia może dostarczyć miłośnikom kulinariów wiele radości. Dlatego warto odkrywać nowe smaki!

Polecane przepisy

Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

Azjatycki rozgrzewający bulion z pierożkami z wołowiną

43 min Łatwy
Tofu z pastą paprykową po azjatycku

Tofu z pastą paprykową po azjatycku

23 min Łatwy
Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

41 min Łatwy
Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

1 godz 25 min Średni
Szaszłyki z krewetek w marynacie z sosu sojowego i chilli

Szaszłyki z krewetek w marynacie z sosu sojowego i chilli

31 min Łatwy
Podudzia z kurczaka w sosie chili

Podudzia z kurczaka w sosie chili

1 godz 35 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Co to jest kimchi i jak je zrobić?
Co to jest kimchi i jak je zrobić?
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu