Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba

Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba

Muhammara to pasta z pieczonej papryki, która przyciąga uwagę za sprawą pięknego koloru i niesamowitego smaku. Dip ten wywodzi się z Aleppo w Syrii, jednak jest także bardzo popularny w Turcji oraz w innych krajach Lewantu. Przekonaj się, jak można przygotować oraz spożywać tę pastę. Sięgnij po sprawdzony przepis!

Muhammara, czyli pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Muhammara to apetyczny dip, który konsystencją przypomina pastę i meze w stylu arabskim. Dip paprykowy stanowi idealne i zrównoważone połączenie słodkich i pikantnych smaków. W składzie pasty można znaleźć wiele smacznych i aromatycznych produktów, takich jak: orzechy włoskie, pieczona papryka, czosnek, ostra papryka, kumin. Skład pasty może się nieznacznie różnić, ponieważ istnieje szereg przepisów na dip paprykowy. Różnice pomiędzy nimi są niewielkie, jednak wyczuwalne dla koneserów smaku. Niektóre przepisy mogą zawierać: kumin, świeżą bazylię, kapary, chili lub cebulę. Składniki te gwarantują różnorodność i sprawiają, że każda pasta może być inna, niż oryginalny przepis. Warto jednak pamiętać, że kuchnia to najlepsze miejsce do przeprowadzania eksperymentów.

Sprawdzony przepis na bliskowschodni dip paprykowy

Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich wymaga użycia kilku produktów, wśród których należy wymienić: duże i czerwone papryki, ząbek czosnku, sól do smaku, papryczkę chili, sok z cytryny, obrane i posiekane orzechy włoskie, oliwę z oliwek, miękisz z wczorajszego pieczywa, melasę z granatów. Przygotowanie muhammary należy rozpocząć od upieczenia papryki. Mając kuchenkę gazową, można ją opiec nad gazem, aby zmiękła. Paprykę można także upiec w piekarniku, a następnie dodać słodką wędzoną paprykę — nada ona lekko dymny smak przygotowywanej paście. Upieczoną paprykę należy przełożyć do miski i przykryć folią. Po około 10 minutach należy usunąć folię i poczekać, aż papryka ostygnie. W kolejnym kroku należy oczyścić warzywo ze skóry i gniazda nasiennego. Wszystkie składniki pasy należy umieścić w naczyniu i rozpocząć miksowanie w celu uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Gotową pastę warto schłodzić. Przed podaniem dip z papryki można dodatkowo polać oliwą z oliwek oraz posypać za’atarem.

Z czym można podawać dip paprykowy?

Wykorzystanie pasty uzależnione jest od indywidualnych preferencji kulinarnych. Możliwości i pomysłów jest całkiem sporo. To sprawdzony sos do wrapów, paluszków oraz pieczonego chleba. Dlatego też pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich to doskonały dodatek do chlebka pita, który warto wcześniej odpowiednio przygotować. Gotowe chlebki pita należy pokroić w trójkąty i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie chlebki te należy skropić oliwą, posypać szczyptą soli oraz za’atarem. Doskonale sprawdzi się również: słodka mielona papryka, płatki chili, sezam lub mielony kumin. Tak przygotowane chlebki warto wymieszać rękoma, aby pokryły się przyprawami. Należy je piec przez 5 - 10 minut w temperaturze 200 stopni do momentu, aż uzyskają złoty kolor.

Bliskowschodni dip doskonale komponuje się również z wieloma surowymi warzywami, mianowicie: selerem naciowym, słodką papryką, marchewką lub korzeniem selera. Muhammara to ciekawy dodatek do kanapek i pieczonego chleba. Sięgnij po niecodzienny dodatek, jakim jest paska z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Poczuj bliskowschodni smak na swoim talerzu!

Polecane przepisy

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

41 min Łatwy
Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

Japoński bakłażan miso z pastą teriyaki

28 min Łatwy
Pasta z soczewicy zielonej

Pasta z soczewicy zielonej

1 godz 17 min Średni
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy
Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

50 min
Tofu z pastą paprykową po azjatycku

Tofu z pastą paprykową po azjatycku

23 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?
Tahini, czyli pasta sezamowa — do czego ją wykorzystać?
Co to jest pasta miso i jak ją stosować?
Co to jest pasta miso i jak ją stosować?
Orientalne przekąski na wynos
Orientalne przekąski na wynos
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu