Sorbet truskawkowy
135min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.68 g
Węglowodany
74.19 g
Tłuszcze
0.75 g
Wartość energetyczna
292.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
135 min
Krok 1
8 min
Zagotuj 1 szklankę wody z cukrem, mieszając. Ostudź.
Krok 2
5 min
Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj z zimnym syropem.
Krok 3
120 min
Wstaw do zamrażarki i co 2 godziny przemieszaj. Po sześciu godzinach będzie gotowy.
Krok 4
2 min
Rozłóż do pucharków i udekoruj listkiem melisy.
Wraz z nadejściem lata pojawiają się słodkie truskawki. Takich okoliczności nie można zmarnować! To idealna pora do tego, by przygotować pyszny domowy deser, jakim jest sorbet truskawkowy. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że mamy kontrolę nad jego składem. A ten jest zupełnie prosty. I o to w tym chodzi! Poza tym to sprytny sposób na zachęcenie rodziny do zjedzenia porcji owoców. To świetny sposób na deser w upalne popołudnie. Jego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. A po 6 godzinach w zamrażarce sorbet będzie gotowy do zjedzenia. Możesz go udekorować liskami świeżej mięty, czekoladowym syropem albo świeżymi owocami. Mogą to być zarówno truskawki, jak i borówki, banany, itp.
Komentarze 0