Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Steki z kalafiora
Dodaj do CookBook

Steki z kalafiora

(0)
45 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Duży kalafior
0.5  szklanka
Sos sweet chili Winiary
3  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Kumin mielony
1  łyżeczka
Papryka Słodka
1  łyżeczka
Czosnek granulowany
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej roślinny do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.4 g
Wartość energetyczna
275.6 kcal
Tłuszcze
15.9 g
Białko
6.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jeśli nigdy nie jadłeś pieczonych steków z kalafiora
z pewnością będziesz zaskoczony, bo mają zupełni inny smak niż klasyczny kalafior
z wody.

Steki z kalafiora to wegańska alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów. Są nie tylko zdrowe i pyszne, ale także łatwe do wykonania. Mogą być podawane na wiele różnych sposobów, dostosowanych do indywidualnych smaków i preferencji.

Co to są steki z kalafiora?

Steki z kalafiora to grube plastry kalafiora, które są przyprawiane podobnie jak tradycyjne steki mięsne. Są idealnym rozwiązaniem na obiad lub kolację dla osób szukających alternatywy dla mięsa lub chcących wzbogacić swoją dietę o więcej warzyw.

Dlaczego warto wybrać steki z kalafiora?

Przede wszystkim są pyszne i mają bardzo ciekawy smak. Kalafior jest bogaty w błonnik, witaminę C i zawiera mało kalorii. W przeciwieństwie do niektórych dań mięsnych, kalafiorowe steki są proste i szybkie do przygotowania - nie wymagają ani specjalnego sprzętu ani umiejętności, można je smażyć nawet na patelni. Steki z kalafiora można zrobić na wiele sposobów, dobierając przyprawy, zioła i dodatki do własnych potrzeb.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania steków z kalafiora?

Do przygotowania domowych steków potrzebujesz dużego kalafiora i składniki marynaty czyli oliwę z oliwek, sól, pieprz i ulubione przyprawy. My polecamy podawać kalafiorowe steki z sosem sweet chili Winiary, który sprawi, że będą smakować jeszcze bardziej obłędnie.

Proces przygotowania steków z kalafiora krok po kroku

Usuń liście z kalafiora i odetnij dolną część łodygi, pozostawiając rdzeń, aby warzywo się nie rozpadło na kawałki. Kalafiora pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Z jednego kalafiora uzyskasz 2-3 steki. Pozostałe cząstki kalafiora możesz wykorzystać do innych potraw np. do zupy.

Warzywo posmaruj przygotowaną wcześniej marynatą albo oliwą z oliwek i dopraw ulubionymi przyprawami np. wędzoną papryką albo czosnkiem. Możesz skropić je również sokiem z cytryny dla dodatkowego smaku.

Warzywne kotlety wstaw na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W połowie czasu warto obrócić je na drugą stronę, tak by były równomiernie zarumienione i lekko chrupiące po obu stronach. Steki możesz również obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na średnim ogniu do zrumienienia.

Pomysły na dodatki do steków z kalafiora

Pieczonego kalafiora można podawać z różnymi dodatkami, aby stworzyć pyszne
i smakowite danie. Możemy go serwować z ryżem, kaszą jaglaną albo guinoa. Świetnie będzie się też komponować z ziemniaczanym albo batatowym puree. Doskonale będzie również pasować do innych pieczonych warzyw np. buraków, cukinii, marchwi.

Ciekawym pomysłem jest posypanie kalafiora po upieczeniu prażonymi orzechami, nasionami np. sezamem albo serem.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    5 min
    Kalafior pokrój na steki o 2 cm grubości.
  • Krok 2

    5 min
    W misce zrób marynatę - wymieszaj ze sobą: sos sweet chili Winiary, oliwę, paprykę, kumin, czosnek oraz sól i pieprz.
  • Krok 3

    5 min
    Plastry kalafiora posmaruj dokładnie pędzelkiem z każdej strony przygotowaną wcześniej marynatą i ułóż na blaszce do pieczenia.
  • Krok 4

    30 min
    Piecz w piekarniku w temperaturze 190-200°C przez około 20-30 minut lub na ruszcie.
Steki z kalafiora

Krok 1 z 4

Kalafior pokrój na steki o 2 cm grubości.

Steki z kalafiora

Krok 2 z 4

Krok 2

W misce zrób marynatę - wymieszaj ze sobą: sos sweet chili Winiary, oliwę, paprykę, kumin, czosnek oraz sól i pieprz.

Steki z kalafiora

Krok 3 z 4

Krok 3

Plastry kalafiora posmaruj dokładnie pędzelkiem z każdej strony przygotowaną wcześniej marynatą i ułóż na blaszce do pieczenia.

Steki z kalafiora

Krok 4 z 4

Krok 4 Krok 4

Piecz w piekarniku w temperaturze 190-200°C przez około 20-30 minut lub na ruszcie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez soi
  • Drugie danie
  • Inspiracje
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Szczytowe
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Z piekarnika
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

    Siekane steki z wołowiny z grzybkami i purée ziemniaczanym

    1 godz 30 min Średni
  • Steki z karkówki w pysznym sosie z tymiankiem i ziemniaczanym puree i mizerią

    Steki z karkówki w pysznym sosie z tymiankiem i ziemniaczanym puree i mizerią

    59 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu