Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi
Dodaj do CookBook

Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

(0)
27 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  pęczek
Zielone szparagi
500  g
Makaron, np. penne
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
3  ząbków
Czosnek
200  g
Pomidorki koktajlowe
3  łyżek
Oliwa z oliwek
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
131.8 g
Wartość energetyczna
779.8 kcal
Tłuszcze
16.4 g
Białko
25.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dania z makaronem to super sposób na urozmaicenie codziennego menu. Zwykle ich przygotowanie trwa krótko i możesz wykorzystać składniki, które masz pod ręką. My lubimy takie wege przepisy dla zabieganych, a Ty? Jeśli tak, to nie przegap tego pomysłu na makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Wystarczy kilka składników i mniej niż pół godziny, a obiad będzie gotowy.


Wegetariański obiad z makaronem – szybko, prosto i smacznie

W sezonie na szparagi, aż trudno po nie nie sięgać. Zwłaszcza, że ten smak musimy zapamiętać na długo. Jeśli tylko mamy pod ręką pół pęczka zielonych szparagów, zróbmy z nich wegetariański obiad z makaronem. Całość nie zajmie więcej niż 30 minut, a zapewniamy, będzie smacznie!

Na początek oczyszczamy szparagi, kroimy je i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy do nich pokrojone na pół pomidorki, polewamy oliwą, doprawiamy do smaku i pieczemy przez ok. 10 minut w 200 stopniach. W między czasie gotujemy makaron – możesz też wykorzystać makaron, który został Ci z wczorajszego obiadu. Gdy warzywa będą upieczone łączymy je z makaronem, bulionem warzywnym WINIARY i posiekaną natką pietruszki. Super sprawdzą się tu też inne, świeże zioła, które lubisz, lub które akurat masz w swojej kuchni. Smacznego!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    5 min
    Szparagi oczyść i pokrój na 2-3 cm kawałki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Pomidorki przekrój na połowę i dodaj do szparagów. Czosnek posiekaj i posyp nim szparagi.
  • Krok 2

    10 min
    Całość dopraw solą i pieprzem oraz polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 10 min.
  • Krok 3

    10 min
    Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw ½ szklanki wody z gotowania makaronu.
  • Krok 4

    2 min
    Do upieczonych warzyw dodaj łyżkę bulionu WINIARY oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj makaron oraz wodę i całość dokładnie wymieszaj.
Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Krok 1 z 4

Szparagi oczyść i pokrój na 2-3 cm kawałki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Pomidorki przekrój na połowę i dodaj do szparagów. Czosnek posiekaj i posyp nim szparagi.

Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Krok 2 z 4

Całość dopraw solą i pieprzem oraz polej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok. 10 min.

Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Krok 3 z 4

Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Przy odcedzaniu pozostaw ½ szklanki wody z gotowania makaronu.

Makaron z pieczonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Krok 4 z 4

Do upieczonych warzyw dodaj łyżkę bulionu WINIARY oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj makaron oraz wodę i całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z makaronem

    Zupa pieczarkowa z makaronem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Makaron mac and cheese

    Makaron mac and cheese

    20 min Łatwy
  • Sałatka z makaronem orzo i tuńczykiem

    Sałatka z makaronem orzo i tuńczykiem

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu