Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z reguły grzanki nie są szczególnie finezyjnym daniem. Mają przyjemnie chrupać i sycić, gdy przyjdzie nam na nie ochota. Typowy comfort food: proste składniki, nieprzekombinowana forma, smak, który znamy na pamięć. Ale nie tym razem. Grzanki z dzisiejszego przepisu podnoszą rangę tego dania i czynią z niego kulinarne cacko. Powstały na bazie karmelizowanej cebuli i białej fasolki, przełamanych świeżym szczypiorkiem oraz szczyptą tymianku. Są więc pyszne, odżywcze, o wielowymiarowym smaku.
Tosty z czerstwego pieczywa z pieczarkami - przepis
Ich sekretnym składnikiem jest Majonez Dekoracyjny WINIARY, który posłużył do odświeżenia pieczywa. Bo najlepsze grzanki, to takie zero waste, do których wykorzystujemy nieco wyschnięte kromki. Smarując je majonezem (z dwóch stron) i odgrzewając na patelni, przywracamy im przyjemną chrupkość, sprężystość i piękny złoty kolor. Do tego karmelizowane warzywa i świeże zioła. Nic tylko się delektować!
Przygotowanie
22 min
Krok 1
10 min
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i dodaj posiekane w pióra cebule oraz cukier. Smaż całość na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 2
1 min
W połowie smażenia cebuli dodaj tymianek, ewentualnie odrobinę wody, jeśli cebula będzie się przypalać.
Krok 3
5 min
Po 10 minutach dodaj fasolkę z puszki i posiekane w cienkie talarki pieczarki. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 4
5 min
W międzyczasie na innej patelni podsmaż czerstwe pieczywo. Kromki z obu stron posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu, tak żeby się zarumieniły.
Krok 5
1 min
Na gotowe kromki nałóż przygotowane warzywa i obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Krok 1
z
5
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i dodaj posiekane w pióra cebule oraz cukier. Smaż całość na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Krok 2
z
5
W połowie smażenia cebuli dodaj tymianek, ewentualnie odrobinę wody, jeśli cebula będzie się przypalać.
Krok 3
z
5
Po 10 minutach dodaj fasolkę z puszki i posiekane w cienkie talarki pieczarki. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 4
z
5
W międzyczasie na innej patelni podsmaż czerstwe pieczywo. Kromki z obu stron posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu, tak żeby się zarumieniły.
Krok 5
z
5
Na gotowe kromki nałóż przygotowane warzywa i obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0