Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

(0)
22min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  kawałków
Czerstwe, ciemne pieczywo
6 
Pieczarki
1  puszka
Biała fasola Zobacz naszą wskazówkę
2 
Czerwona cebula Zobacz naszą wskazówkę
4  łyżeczek
Majonez Dekoracyjny WINIARY Zobacz naszą wskazówkę
4  łyżek
Cukier trzcinowy lub biały
2  łyżek
Musztarda francuska
trochę
Tymianek (świeży lub suszony)
1  pęczek
Szczypiorek
trochę
Olej lub oliwa
trochę
Pieprz i sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.37 g
Węglowodany
67.75 g
Tłuszcze
12.09 g
Wartość energetyczna
467.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Z reguły grzanki nie są szczególnie finezyjnym daniem. Mają przyjemnie chrupać i sycić, gdy przyjdzie nam na nie ochota. Typowy comfort food: proste składniki, nieprzekombinowana forma, smak, który znamy na pamięć. Ale nie tym razem. Grzanki z dzisiejszego przepisu podnoszą rangę tego dania i czynią z niego kulinarne cacko. Powstały na bazie karmelizowanej cebuli i białej fasolki, przełamanych świeżym szczypiorkiem oraz szczyptą tymianku. Są więc pyszne, odżywcze, o wielowymiarowym smaku.


Tosty z czerstwego pieczywa z pieczarkami - przepis

Ich sekretnym składnikiem jest Majonez Dekoracyjny WINIARY, który posłużył do odświeżenia pieczywa. Bo najlepsze grzanki, to takie zero waste, do których wykorzystujemy nieco wyschnięte kromki. Smarując je majonezem (z dwóch stron) i odgrzewając na patelni, przywracamy im przyjemną chrupkość, sprężystość i piękny złoty kolor. Do tego karmelizowane warzywa i świeże zioła. Nic tylko się delektować!

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    10 min
    Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i dodaj posiekane w pióra cebule oraz cukier. Smaż całość na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Krok 2

    1 min
    W połowie smażenia cebuli dodaj tymianek, ewentualnie odrobinę wody, jeśli cebula będzie się przypalać.
  • Krok 3

    5 min
    Po 10 minutach dodaj fasolkę z puszki i posiekane w cienkie talarki pieczarki. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  • Krok 4

    5 min
    W międzyczasie na innej patelni podsmaż czerstwe pieczywo. Kromki z obu stron posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu, tak żeby się zarumieniły.
  • Krok 5

    1 min
    Na gotowe kromki nałóż przygotowane warzywa i obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

Krok 1 z 5

Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i dodaj posiekane w pióra cebule oraz cukier. Smaż całość na małym ogniu przez ok. 10 minut.

Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

Krok 2 z 5

W połowie smażenia cebuli dodaj tymianek, ewentualnie odrobinę wody, jeśli cebula będzie się przypalać.

Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

Krok 3 z 5

Po 10 minutach dodaj fasolkę z puszki i posiekane w cienkie talarki pieczarki. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

Krok 4 z 5

W międzyczasie na innej patelni podsmaż czerstwe pieczywo. Kromki z obu stron posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Następnie podsmaż je na patelni bez tłuszczu, tak żeby się zarumieniły.

Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

Krok 5 z 5

Na gotowe kromki nałóż przygotowane warzywa i obsyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Entrant
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

    Zupa pomidorowa z pieczonymi paprykami i z grzankami

    1 godz 17 min Średni
  • Tosty z patelni z omletem i warzywami

    Tosty z patelni z omletem i warzywami

    15 min Łatwy
  • Naleśniki po bolońsku

    Naleśniki po bolońsku

    1 godz Łatwy
  • Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi

    Kotleciki ziemniaczane z pastą z grzybami leśnymi

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu