Grzanki z sosem włoskim
33min
Łatwy
1 trochę
1
Bagietka francuska
250 g
Pieczarki
100 g
Masło
2 łyżek
Szczypiorek
200 g
Ser edamski
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
16.83 g
Węglowodany
19.16 g
Tłuszcze
34.69 g
Wartość energetyczna
449.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
33 min
Krok 1
3 min
Pokrój bagietkę w cienkie kromki.
Krok 2
5 min
Oczyść starannie pieczarki i umyj je na sitku pod bieżącą wodą. Pozostaw do dokładnego osączenia.
Krok 3
5 min
Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je na maśle i dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
10 min
Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem. Nagrzej piekarnik do 200°C. Nakładaj pieczarkowy farsz na kromki bagietki, posypuj szczypiorkiem i tartym serem. Możesz na koniec dodać szczyptę swoich ulubionych ziół do grzanek.
Krok 5
8 min
Ułóż bagietki na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw bagietki na 7-8 minut do gorącego piekarnika.
Krok 6
2 min
Przygotuj duży talerz i udekoruj go liśćmi sałaty, gałązkami pietruszki itp. Wyłóż grzanki i podawaj z ketchupem.
Gorące, chrupiące grzanki z sosem włoskim to dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Kromki bagietki z poprzedniego dnia smarujemy pieczarkowym farszem i zapiekamy ze szczypiorkiem i żółtym serem. Jeśli bagietka jest starsza i bardziej sucha, smarujemy ją masłem, zanim nałożymy farsz i inne dodatki. Przed wstawieniem do piekarnika grzanki można posypać ulubioną kompozycją ziół. Podajemy na liściach sałaty, udekorowane natką - na pożywny lunch lub wczesną, gorącą kolację. Najlepiej smakują z Sosem włoskim WINIARY.
Komentarze 0