Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Grzanki z sosem włoskim

0
33 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Ketchup łagodny WINIARY
1 
Bagietka francuska
250 g
Pieczarki
100 g
Masło
2 łyżek
Szczypiorek
200 g
Ser edamski
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.16 g
Wartość energetyczna
449.35 kcal
Białko
16.83 g
Tłuszcze
34.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
3 min
Pokrój bagietkę w cienkie kromki.
Krok 2
5 min
Oczyść starannie pieczarki i umyj je na sitku pod bieżącą wodą. Pozostaw do dokładnego osączenia.
Krok 3
5 min
Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je na maśle i dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
10 min
Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem. Nagrzej piekarnik do 200°C. Nakładaj pieczarkowy farsz na kromki bagietki, posypuj szczypiorkiem i tartym serem. Możesz na koniec dodać szczyptę swoich ulubionych ziół do grzanek.
Krok 5
8 min
Ułóż bagietki na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw bagietki na 7-8 minut do gorącego piekarnika.
Krok 6
2 min
Przygotuj duży talerz i udekoruj go liśćmi sałaty, gałązkami pietruszki itp. Wyłóż grzanki i podawaj z ketchupem.
Grzanki z sosem włoskim

Krok 1 z 6

Pokrój bagietkę w cienkie kromki.

Grzanki z sosem włoskim

Krok 2 z 6

Oczyść starannie pieczarki i umyj je na sitku pod bieżącą wodą. Pozostaw do dokładnego osączenia.

Grzanki z sosem włoskim

Krok 3 z 6

Zetrzyj pieczarki na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je na maśle i dopraw solą i pieprzem.

Grzanki z sosem włoskim

Krok 4 z 6

Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją pergaminem. Nagrzej piekarnik do 200°C. Nakładaj pieczarkowy farsz na kromki bagietki, posypuj szczypiorkiem i tartym serem. Możesz na koniec dodać szczyptę swoich ulubionych ziół do grzanek.

Grzanki z sosem włoskim

Krok 5 z 6

Ułóż bagietki na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw bagietki na 7-8 minut do gorącego piekarnika.

Grzanki z sosem włoskim

Krok 6 z 6

Przygotuj duży talerz i udekoruj go liśćmi sałaty, gałązkami pietruszki itp. Wyłóż grzanki i podawaj z ketchupem.

Gorące, chrupiące grzanki z sosem włoskim to dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Kromki bagietki z poprzedniego dnia smarujemy pieczarkowym farszem i zapiekamy ze szczypiorkiem i żółtym serem. Jeśli bagietka jest starsza i bardziej sucha, smarujemy ją masłem, zanim nałożymy farsz i inne dodatki. Przed wstawieniem do piekarnika grzanki można posypać ulubioną kompozycją ziół. Podajemy na liściach sałaty, udekorowane natką - na pożywny lunch lub wczesną, gorącą kolację. Najlepiej smakują z Sosem włoskim WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika