Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grzanki z grillowanymi gruszkami curry
Dodaj do CookBook

Grzanki z grillowanymi gruszkami curry

(1)
26 min
Łatwy
Autorem przepisu jest IzabelaM
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Sos czosnkowy WINIARY
10  g
Przyprawa curry
1  słoik
Gruszki marynowane w occie
1 
Bagietka francuska
2  pęczków
Rukola
1  opakowanie
Ser pleśniowy
0.33  szklanka
Orzechy włoskie
3  łyżek
Pestki słonecznika
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.2 g
Wartość energetyczna
356.5 kcal
Tłuszcze
22.2 g
Białko
14.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Grzanka z gruszką i serem pleśniowym to oryginalny pomysł na przystawkę, która łączy słodycz z odrobiną pikantnego smaku curry. Danie można podać na kolację lub jako przekąskę na przyjęciu, obok mini koreczków, kanapeczek i sałatek. Jeśli chcesz przygotować grzanki z gruszką według tego przepisu, pamiętaj, żeby odpowiednio wcześniej połączyć marynowane owoce z przyprawą curry.

 

Żeby smaki dobrze się wymieszały, potrzeba około doby. Tak przygotowane gruszki wrzuca się na grilla. W warunkach domowych może być to grill elektryczny lub opiekacz. Następnym etapem jest przygotowanie grzanek - najlepiej z bagietki, lecz może być także inny rodzaj pieczywa. Dobrze sprawdzi się także ciabatta albo domowy chleb z własnego wypieku. Na bagietce posmarowanej sosem czosnkowym umieszcza się kolejno pokrojone na plastry gruszki, rukolę, ser z niebieską pleśnią oraz orzechy włoskie i słonecznik. Tak przygotowana wykwintna potrawa może być prawdziwą gratką także dla wegetarian i wegan. Jeśli cenisz deski serów, grzanka z takimi dodatkami powinna być odpowiednim wyborem.

 

 

Grzanki z serem pleśniowym i gruszką najlepiej podać na dużym talerzu albo półmisku. Jeśli zależy Ci na odpowiedniej dekoracji, możesz dodatkowo zadbać o polewę - na przykład z syropu klonowego.  Taka potrawa to znacznie więcej niż zwykła kanapka. Gdy spróbujesz na pewno nie raz powrócisz do tego dania. Marynowana gruszka na chrupiącym pieczywie ze wszystkimi składnikami ma naprawdę wyjątkowy smak, który trudno zapomnieć.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    1 min
    Do gruszek dosyp curry i odstaw na minimum 24 godziny, żeby przeszły smakiem.
  • Krok 2

    10 min
    Gruszki potnij na plastry ok. 1 cm i zgrilluj.
  • Krok 3

    10 min
    Bagietkę pokrój w kromki, zgrilluj. Następnie posmaruj sosem czosnkowym z obu stron.
  • Krok 4

    5 min
    Na grzankach ułóż grillowane gruszki, rukolę, pokruszony ser pleśniowy i uprażone na suchej patelni orzechy i słonecznik. Smacznego!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Grill
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Sezonowy
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kolorowe grzanki

    Kolorowe grzanki

    50 min Łatwy
  • Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

    Grzanki z karmelizowaną cebulką i fasolką

    22 min Łatwy
  • Grzanki z jajkiem i żółtym serem

    Grzanki z jajkiem i żółtym serem

    15 min Łatwy
  • Grzanki czosnkowe z chleba tostowego

    Grzanki czosnkowe z chleba tostowego

    17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu