Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gdy temperatura rośnie, wybieramy lżejsze, orzeźwiające w smaku, często owocowe desery. Sernik na zimno, przygotowany bez pieczenia to rewelacyjny pomysł! Równie słodkim przysmakiem będą małe serniczki z galaretką, podawane w niewielkich salaterkach lub szklankach. Idealne na szybki letni podwieczorek.
Warto wkroić do nich małe kawałki owoców: sezonowych, działkowych, takich, jakie akurat mamy w domu. Zawsze pierwszeństwo mają produkty, które mogłyby się inaczej zmarnować. Ze spodem serniczków podobnie – użyj takich ciastek lub herbatników, które akurat znajdziesz w kuchennej szafce.
Jeśli marzy Ci się klimat polskiego sadu, letniej werandy i sentymentalnych smaków sięgnij np. po galaretkę WINIARY o smaku rabarbaru lub o smaku czarnej porzeczki. Świetnie sprawdzi się do mini serniczków i innych sezonowych deserów. Smacznego.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
2 min
Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.
Krok 2
1 min
Ciastka lub herbatniki pokrusz.
Krok 3
5 min
Do wysokiego naczynia włóż twaróg. Dodaj śmietankę, wanilię, cukier i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksuj blenderem – tak aby twarożek miał aksamitną konsystencję. Do serka dodaj ½ galaretki i zmiksuj raz jeszcze.
Krok 4
30 min
Do szklanek wsyp pokruszone ciastka. Wlej masę serową i wstaw desery do lodówki na 30 min.
Krok 5
2 min
Po tym czasie na górze ułóż owoce i zalej pozostałą galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj świeżą miętą.
Krok 1
z
5
Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.
Krok 2
z
5
Ciastka lub herbatniki pokrusz.
Krok 3
z
5
Do wysokiego naczynia włóż twaróg. Dodaj śmietankę, wanilię, cukier i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksuj blenderem – tak aby twarożek miał aksamitną konsystencję. Do serka dodaj ½ galaretki i zmiksuj raz jeszcze.
Krok 4
z
5
Do szklanek wsyp pokruszone ciastka. Wlej masę serową i wstaw desery do lodówki na 30 min.
Krok 5
z
5
Po tym czasie na górze ułóż owoce i zalej pozostałą galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj świeżą miętą.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1