Śniadanie jest oczywiście najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Ma ono zapewnić energię potrzebną do tego, by przetrwać kolejny dzień w pracy lub na uczelni. Istnieje wiele rodzajów śniadań, na które można zdecydować się o poranku. Jedni decydują się na wersję słodką, zaś inni preferują wersję słoną. Najlepszym jej przykładem mogą być jajka zapiekane z pomidorami w towarzystwie kiełbaski bawarskiej. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że jest to danie poniekąd wywodzące się z
kuchni niemieckiej. To właśnie z tego kraju pochodzi smakowita kiełbasa bawarska, która słynie z tego, że doprawiana jest ziołami w procesie produkcji. Dodatkowo jajka również są jednym z typowych elementów niemieckiego śniadania. Wobec tego, dlaczego nie połączyć wszystkiego w obrębie naczynia żaroodpornego i wzbogacić zapiekanymi pomidorkami? Takie śniadanie z pewnością zagwarantuje nam uczucie sytości na długi czas.
Kiełbasa bawarska z jajkami i pomidorami - szybkie i proste śniadanie w pośpiechu
Jeśli śpieszymy się do pracy, a po drodze musimy dodatkowo odwieźć dzieci do szkoły, to z pewnością nie mamy czasu na przygotowanie
pancakes. Z kolei zwykła owsianka z mlekiem nie poprawi nam humoru, a raczej wpędzi w monotonię i rutynę. Właśnie dlatego warto przygotować jajka zapiekane z pomidorami, na które poświęcimy niecałe 30 minut. Wystarczy podsmażyć kiełbaski, wypełnić śmietaną foremki żaroodporne, dodać jajka oraz pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach w piekarniku danie będzie gotowe. Pamiętajmy jedynie o tym, by całość doprawić solą, pieprzem lub ulubioną mieszanką przypraw, dla podkręcenia smaku. Jeśli jedna z porcji nie została zjedzona, to możemy ją odgrzać wieczorem i zjeść w formie kolacji. Również będzie to dobre rozwiązanie.
Z czym podawać jajka zapiekane z pomidorami i kiełbasą bawarską?
Jajka zapiekane z pomidorami i kiełbasa bawarska to kompletne śniadanie, dodające energii na cały dzień. Jednocześnie to, z czym zdecydujemy się je zjeść, zależy od naszych preferencji. Najbardziej uniwersalnym dodatkiem stanie się tu świeży chleb z chrupiącą skórką. Świetnie sprawdzi się on z kremowym sosem śmietanowym i półpłynnym jajkiem. Jeśli chcemy dodatkowo wzbogacić danie, możemy pod koniec pieczenia posypać je startym, żółtym serem, a na wierzchu ułożyć posiekany szczypiorek. W przypadku, kiedy stawiamy na pikantność, to kiełbasa bawarska z jajkami, pomidorami i jalapeno będzie idealnym wyborem.