Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jajka zapiekane z kiełbasą bawarską
Dodaj do CookBook

Jajka zapiekane z kiełbasą bawarską

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
4 
Małe bawarskie (białe) kiełbaski
150  ml
Śmietana 30%
6 
Pomidorki cherry
2  szczypt
Słodka papryka
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.4 g
Wartość energetyczna
420.1 kcal
Tłuszcze
37 g
Białko
15.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Śniadanie jest oczywiście najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Ma ono zapewnić energię potrzebną do tego, by przetrwać kolejny dzień w pracy lub na uczelni. Istnieje wiele rodzajów śniadań, na które można zdecydować się o poranku. Jedni decydują się na wersję słodką, zaś inni preferują wersję słoną. Najlepszym jej przykładem mogą być jajka zapiekane z pomidorami w towarzystwie kiełbaski bawarskiej. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że jest to danie poniekąd wywodzące się z kuchni niemieckiej. To właśnie z tego kraju pochodzi smakowita kiełbasa bawarska, która słynie z tego, że doprawiana jest ziołami w procesie produkcji. Dodatkowo jajka również są jednym z typowych elementów niemieckiego śniadania. Wobec tego, dlaczego nie połączyć wszystkiego w obrębie naczynia żaroodpornego i wzbogacić zapiekanymi pomidorkami? Takie śniadanie z pewnością zagwarantuje nam uczucie sytości na długi czas.

Kiełbasa bawarska z jajkami i pomidorami - szybkie i proste śniadanie w pośpiechu


Jeśli śpieszymy się do pracy, a po drodze musimy dodatkowo odwieźć dzieci do szkoły, to z pewnością nie mamy czasu na przygotowanie pancakes. Z kolei zwykła owsianka z mlekiem nie poprawi nam humoru, a raczej wpędzi w monotonię i rutynę. Właśnie dlatego warto przygotować jajka zapiekane z pomidorami, na które poświęcimy niecałe 30 minut. Wystarczy podsmażyć kiełbaski, wypełnić śmietaną foremki żaroodporne, dodać jajka oraz pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach w piekarniku danie będzie gotowe. Pamiętajmy jedynie o tym, by całość doprawić solą, pieprzem lub ulubioną mieszanką przypraw, dla podkręcenia smaku. Jeśli jedna z porcji nie została zjedzona, to możemy ją odgrzać wieczorem i zjeść w formie kolacji. Również będzie to dobre rozwiązanie.

Z czym podawać jajka zapiekane z pomidorami i kiełbasą bawarską?


Jajka zapiekane z pomidorami i kiełbasa bawarska to kompletne śniadanie, dodające energii na cały dzień. Jednocześnie to, z czym zdecydujemy się je zjeść, zależy od naszych preferencji. Najbardziej uniwersalnym dodatkiem stanie się tu świeży chleb z chrupiącą skórką. Świetnie sprawdzi się on z kremowym sosem śmietanowym i półpłynnym jajkiem. Jeśli chcemy dodatkowo wzbogacić danie, możemy pod koniec pieczenia posypać je startym, żółtym serem, a na wierzchu ułożyć posiekany szczypiorek. W przypadku, kiedy stawiamy na pikantność, to kiełbasa bawarska z jajkami, pomidorami i jalapeno będzie idealnym wyborem.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    3 min
    Najpierw usmaż bawarskie kiełbaski na patelni lub grillu.
  • Krok 2

    2 min
    Dwie jednoporcjowe foremki przetrzyj masłem i wylej warstwę śmietany na spód.
  • Krok 3

    5 min
    W foremce na śmietanie ułóż smażone kiełbaski, przebite nożem pomidorki koktajlowe i wbij jajka. Dopraw zawartość Przyprawą Uniwersalną WINIARY i szczyptą słodkiej papryki.
  • Krok 4

    15 min
    Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 15 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Podawaj pieczone jajka z pieczywem, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Jajka zapiekane z kiełbasą bawarską

Krok 1 z 5

Najpierw usmaż bawarskie kiełbaski na patelni lub grillu.

Jajka zapiekane z kiełbasą bawarską

Krok 2 z 5

Dwie jednoporcjowe foremki przetrzyj masłem i wylej warstwę śmietany na spód.

Jajka zapiekane z kiełbasą bawarską

Krok 3 z 5

W foremce na śmietanie ułóż smażone kiełbaski, przebite nożem pomidorki koktajlowe i wbij jajka. Dopraw zawartość Przyprawą Uniwersalną WINIARY i szczyptą słodkiej papryki.

Jajka zapiekane z kiełbasą bawarską

Krok 4 z 5

Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 15 minut.

Jajka zapiekane z kiełbasą bawarską

Krok 5 z 5

Podawaj pieczone jajka z pieczywem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Brunch
  • Danie główne
  • Dziedzictwo
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Śniadanie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Jajka faszerowane w skorupkach

    Jajka faszerowane w skorupkach

    32 min Łatwy
  • Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem

    25 min Łatwy
  • Jajka faszerowane humusem

    Jajka faszerowane humusem

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu