Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN

Ragout warzywne w stylu zero waste

Gotowanie w stylu zero waste to dobry sposób na wykorzystywanie wszystkich składników, jakie mamy w kuchni, dzięki czemu ograniczamy marnowanie jedzenia, a także dbamy o domowy budżet. Dziś czas na danie inspirowane kuchnią francuską. Brzmi ciekawie? Nie przegap naszej inspiracji. Będzie smacznie, prosto i z wykorzystaniem łatwo dostępnych produktów.

Jeśli masz pod ręką warzywa, które już nie wyglądają idealnie albo zostały Ci z przygotowywania innych posiłków, zrób z nich warzywne ragout, które rozgrzeje Ciebie i Twoją rodzinę w czasie jesiennych i zimowych, chłodnych dni. Jeśli szukasz pomysłu na jednogarnkowe, aromatyczne danie, mamy coś w sam raz dla Ciebie!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Ragout warzywne – co to jest?

Ragout to ogólna nazwa dla dań duszonych w sosie. Zwykle są to potrawy jednogarnkowe, które przygotowuje się z tego, co akurat mamy pod ręką. Składniki kroi się w kostkę podobnej wielkości i dusi całość w wywarze, który pod koniec gotowania można zagęścić zasmażką albo zabielić śmietaną. Danie jest podobne do doskonale nam znanej potrawki albo gulaszu. Ragout wywodzi się z Francji i w klasycznej wersji przygotowuje się je na bazie mięsa. Obecnie coraz częściej przyrządza się też warzywne ragout. W tej wersji wykorzystuje się dowolne warzywa – najlepiej sprawdzą się te, na które obecnie jest sezon lub te, które mamy w kuchni lub spiżarni. To sposób na urozmaicenie codziennej diety i gotowanie bez marnowania.

Wegańskie ragout dla całej rodziny

Nie ma jednego, najlepszego przepisu na warzywne ragout. Można je przygotować z tego, na co w danej chwili mamy ochotę, na co jest sezon lub dodać to, co zostało w lodówce. Dzięki temu to proste danie za każdym razem będzie smakować inaczej i nigdy się nie znudzi. Pasują do niego pieczarki, dynia, cukinia, kabaczek, cebula, por, papryka, a także warzywa korzeniowe. Jeśli lubisz, możesz też dodać strączki, dzięki czemu potrawa będzie jeszcze bardziej sycąca i będzie mogła być daniem głównym – już bez żadnych dodatków. Warto też wzbogacić smak ragout, dodając do niego ulubione zioła i przyprawy. W ten sposób zrobisz smakowite danie, które szybko zniknie z talerzy.

Polecane przepisy

Leczo warzywne

Leczo warzywne

50 min Łatwy
Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

Pomidorowy gulasz warzywny z pesto

33 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami

1 godz 5 min Łatwy
Leczo z parówkami i papryką

Leczo z parówkami i papryką

14 min Łatwy
Gulasz z kurczaka z warzywami

Gulasz z kurczaka z warzywami

40 min Łatwy
Warzywna patelnia z kabanosami

Warzywna patelnia z kabanosami

36 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu WINIARY

Koniec z marnowaniem!

Dzięki kilku zasadom, ciekawym trikom i prostym patentom dowiesz się, jak nie marnować żywności. Przekonaj się, jakie to łatwe.
Sprawdź

Polecane artykuły

Przepisy zero waste
Zero waste w kuchni
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania porady PWGiN
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Gotowa chicken masala z grzybami, winem i ziołami
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Jak zagęścić gulasz
Jak zagęścić gulasz?
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Warzywne zero waste - pesto z liści porady PWGiN
Warzywne zero waste - pesto z liści
Zobacz więcej artykułów
Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu | WINIARY

Gotowanie bez marnowania

Chcesz ograniczyć marnowanie jedzenia? Sprawdź, jak Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu. Dołącz do nas!

Sprawdź
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu