Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ragout warzywne w stylu zero waste porady PWGiN

Ragout warzywne w stylu zero waste

Gotowanie w stylu zero waste to dobry sposób na wykorzystywanie wszystkich składników, jakie mamy w kuchni, dzięki czemu ograniczamy marnowanie jedzenia, a także dbamy o domowy budżet. Dziś czas na danie inspirowane kuchnią francuską. Brzmi ciekawie? Nie przegap naszej inspiracji. Będzie smacznie, prosto i z wykorzystaniem łatwo dostępnych produktów.

Jeśli masz pod ręką warzywa, które już nie wyglądają idealnie albo zostały Ci z przygotowywania innych posiłków, zrób z nich warzywne ragout, które rozgrzeje Ciebie i Twoją rodzinę w czasie jesiennych i zimowych, chłodnych dni. Jeśli szukasz pomysłu na jednogarnkowe, aromatyczne danie, mamy coś w sam raz dla Ciebie!

Ragout warzywne – co to jest?

Ragout to ogólna nazwa dla dań duszonych w sosie. Zwykle są to potrawy jednogarnkowe, które przygotowuje się z tego, co akurat mamy pod ręką. Składniki kroi się w kostkę podobnej wielkości i dusi całość w wywarze, który pod koniec gotowania można zagęścić zasmażką albo zabielić śmietaną. Danie jest podobne do doskonale nam znanej potrawki albo gulaszu. Ragout wywodzi się z Francji i w klasycznej wersji przygotowuje się je na bazie mięsa. Obecnie coraz częściej przyrządza się też warzywne ragout. W tej wersji wykorzystuje się dowolne warzywa – najlepiej sprawdzą się te, na które obecnie jest sezon lub te, które mamy w kuchni lub spiżarni. To sposób na urozmaicenie codziennej diety i gotowanie bez marnowania.

Wegańskie ragout dla całej rodziny

Nie ma jednego, najlepszego przepisu na warzywne ragout. Można je przygotować z tego, na co w danej chwili mamy ochotę, na co jest sezon lub dodać to, co zostało w lodówce. Dzięki temu to proste danie za każdym razem będzie smakować inaczej i nigdy się nie znudzi. Pasują do niego pieczarki, dynia, cukinia, kabaczek, cebula, por, papryka, a także warzywa korzeniowe. Jeśli lubisz, możesz też dodać strączki, dzięki czemu potrawa będzie jeszcze bardziej sycąca i będzie mogła być daniem głównym – już bez żadnych dodatków. Warto też wzbogacić smak ragout, dodając do niego ulubione zioła i przyprawy. W ten sposób zrobisz smakowite danie, które szybko zniknie z talerzy.

Polecane przepisy

Leczo warzywne

Leczo warzywne

50 min Łatwy
Zapiekanka ziemniaczana ze szczypiorkiem i serkiem topionym

Zapiekanka ziemniaczana ze szczypiorkiem i serkiem topionym

1 godz 14 min Łatwy
Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

1 godz 25 min Średni
Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

Gryczana kasza z mięsem, warzywami i goździkami

1 godz 11 min Łatwy
Kluski leniwe

Kluski leniwe

24 min Łatwy
Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora

55 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Zero waste w kuchni
Zero waste w kuchni
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Pasztet z resztek po rosole – gotowanie bez marnowania
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Jak przechowywać produkty w lodówce?
Jak przechowywać produkty w lodówce?
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
Warzywne zero waste - pesto z liści
Warzywne zero waste - pesto z liści
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu