Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gotowa chicken masala z grzybami, winem i ziołami

Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!

Przygotowałaś rodzinny obiad, po którym pozostało sporo pyszności? Nie wyrzucaj resztek! Wielu pozostałościom można nadać nowy smak i przyrządzić z nich zupełnie nowe, pyszne potrawy. Zobacz nasze propozycje na wykorzystanie resztek z obiadu.

Resztki zupy z obiadu

Trudno jest idealnie trafić z ilością zupy, zwłaszcza gdy przygotowujemy ją dla większej liczby osób niż zazwyczaj. Jeżeli po rodzinnym obiedzie zostało ci trochę rosołu, z powodzeniem można go wykorzystać jako bazę do innych klasycznych zup, jak gęsta pomidorowa, kwaskowata ogórkowa, aromatyczna pieczarkowa czy fasolowa z wędzonym boczkiem. Jeśli w zupie pozostało mięso, zrób z niego farsz do klasycznych pierogów, uszek lub chrupiących krokietów.

A co zrobić z innymi zupami? Resztki pomidorowej doskonale sprawdzą się jako sos do zapiekanki warzywnej bądź makaronowej. Wystarczy wcześniej odcedzić składniki lub wszystko zmiksować na gładko. Z jarzynowej czy każdej innej zupy w kilka chwil przyrządzisz wyśmienity krem, który możesz podać z chrupiącymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub tartym serem.

Mięsa z drugiego dania

Większość pieczeni (np. karkówka, schab nadziewany suszonymi owocami, faszerowana kaczka) po ostudzeniu i pokrojeniu na cienkie plasterki jest wyśmienitą i zdrową wędliną do pieczywa. Z kolei z pieczonej wieprzowiny i kurczaka w kilka chwil przygotujesz pyszny farsz do tortilli w iście meksykańskim stylu. Do naczynia żaroodpornego wrzuć pokrojone kawałki mięsa, paprykę, cebulę i tarty ser. Zapieczony farsz rozłóż na tortille wraz z ulubionymi warzywami i pikantnym sosem na bazie chipotles. Gotowe!

Pieczeń można także wykorzystać do przygotowania sycącej sałatki z dodatkiem świeżych warzyw oraz gotowanej kaszy (np. kuskus). Mięso pokrojone w niewielką kostkę może być także składnikiem zapiekanki, do przygotowania której warto wykorzystać inne pozostałości z lodówki, jak żółty ser, kiełbasa, pieczarki, ugotowana kasza bądź gruby makaron.

Pozostałe dodatki obiadowe

Pozostało ci trochę gotowanych ziemniaków z obiadu? Jeśli się nie rozpadły, wykorzystaj je następnego dnia do przygotowania sycącej zapiekanki. Ziemniaki w formie purée najlepiej się sprawdzą jako składnik ciasta na kluseczki, kopytka czy włoskie gnocchi. Możesz ich także użyć do zagęszczenia zupy, np. kremu jarzynowego, z dyni lub szparagów.

Gotowany ryż lub wszelkiego rodzaju kasze też można wykorzystać do przygotowania zupełnie nowych potraw. Mogą wchodzić w skład farszu, którymi będziesz mogła nadziewać inne warzywa, jak paprykę, cukinię albo duże kapelusze pieczarek. Ponadto kasza i ryż wyśmienicie się nadają do dań wegetariańskich typu kotleciki, gołąbki lub wielowarzywne danie z patelni.

Resztki z grilla

Posiedzenie przy grillu to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu z bliskimi czy przyjaciółmi. Jednak często po imprezie okazuje się, że zostało mnóstwo różnorodnych mięs i warzyw, których szkoda wyrzucić. Dzięki pobytowi na ruszcie kiełbasa czy plastry boczku nabierają przyjemnego aromatu, który świetnie podkreśli smak nowych potraw z nimi w roli głównej. Mięso pokrojone w plastry świetnie się nada jako główny składnik szakszuki – dania rodem z Bliskiego Wschodu, porywającego niezwykłą soczystością i zapachem egzotycznych przypraw, jak kmin rzymski, ostra, wędzona papryka oraz garść świeżej kolendry. Zarówno mięso z grilla, jak i kawałki pieczeni z poprzedniego obiadu są idealnymi dodatkami do forszmaku – rodzaju gęstego gulaszu z dodatkiem warzyw, zagęszczonego koncentratem pomidorowym i odrobiną zasmażki.

A do czego wykorzystać grillowane warzywa? Oczywiście do wyśmienitych sałatek! Pokrojone w plastry cebule, cukinie, pieczarki, papryki czy bakłażany świetnie się komponują z serem feta lub halloumi, świeżymi ziołami oraz wyrazistym w smaku sosem, np. miodowo-musztardowym lub czosnkowym. W wersji bardziej sycącej sałatkę można wzbogacić kuskusem i grillowanymi kawałkami kurczaka.

Polecane artykuły

Zero waste w kuchni
Zero waste w kuchni
Sprawdź, jak zaplanować świąteczne zakupy, aby ograniczyć marnowanie żywności
Sprawdź, jak zaplanować świąteczne zakupy, aby ograniczyć marnowanie żywności
Jak przechowywać żywność?
Jak przechowywać żywność?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu