Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sprawdź, jak zaplanować świąteczne zakupy, aby ograniczyć marnowanie żywności | Winiary

Jak zaplanować świąteczne zakupy, aby ograniczyć marnowanie żywności?

Święta to wyjątkowy i magiczny czas, który zazwyczaj spędzamy z najbliższymi. Przygotowania do tego okresu nieraz zaczynamy już dużo wcześniej – planujemy potrawy, które zamierzamy przygotować i myślimy jak przystroić wnętrze, by nadać mu świątecznej atmosfery. Ważną częścią przygotowań są także zakupy spożywcze. Jak je zaplanować, by nie przesadzić z ilością produktów?

Przede wszystkim dobry plan

Jeżeli rodzinna uczta świąteczna odbędzie się u ciebie i to właśnie ty planujesz przygotować dania, którymi poczęstujesz gości, sporządź na początek listę, biorąc pod uwagę liczbę uczestników. Usiądź wygodnie w fotelu i spisz wszystkie planowane potrawy, najlepiej w kolejności serwowania, gdyż wtedy będziesz miała lepsze rozeznanie, czy np. przystawek lub ciast nie jest zbyt wiele.

Gdy wypiszesz już wszystkie dania, które chcesz przyrządzić, wtedy przygotuj listę z potrzebnymi składnikami, uwzględniając przy tym ich ilość. W trakcie spisywania koniecznie przejrzyj zapasy w swojej kuchni. Prawdopodobnie sporo z potrzebnych produktów masz w szafkach lub spiżarni (np. bakalie, cukier wanilinowy, mąkę żytnią czy przyprawy), więc nie będziesz musiała ich kupować. W przypadku składników długoterminowych, trzymanych w kuchni, sprawdź, czy nie są przeterminowane.

Teraz możesz przygotować ostateczną listę zakupów wielkanocnych. Na jednej kartce spisz produkty, które możesz kupić nawet kilka tygodni przed świętami, takie jak: cukier, mąki, kakao, warzywa konserwowe do sałatek. Uwzględnij także akcesoria kuchenne, które będą ci potrzebne do przyrządzenia potraw, np. folię aluminiową, rękawy i papiery do pieczenia albo forma na babkę. Druga lista powinna zawierać produkty z krótkim terminem ważności (owoce, warzywa, mięso, pieczywo), ponieważ trzeba będzie je kupić dopiero tuż przed świąteczną ucztą.

Kiedy i gdzie kupować określone produkty?

Część świątecznych potraw można zacząć przygotowywać już na kilka dni przed Wielkanocą, dlatego też potrzebne do nich składniki kup nieco wcześniej. Na przykład większość ciast i spody do mazurka można upiec już w połowie przedświątecznego tygodnia, a zakwas potrzebuje około 7 dni, żeby nabrać charakterystycznego smaku i aromatu. Więc jeśli chcesz przygotować tradycyjny wielkanocny żur na domowym zakwasie, koniecznie zaopatrz się w mąkę żytnią typu 2000 oraz przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe i świeży czosnek) nawet 10 dni przed rodzinnym przyjęciem.

A gdzie zrobisz świąteczne sprawunki? W dużych marketach, w których jest spory wybór i różnorodność towaru, kup produkty o dłuższej dacie przydatności do spożycia, jak mąki, warzywa w słoikach i konserwach, mleka UHT, wszelkie przyprawy czy akcesoria potrzebne do wypieku. Najświeższe owoce i warzywa znajdziesz na bazarku, na który warto się wybrać dopiero tuż przed świętami. Jaja, mięso, wędliny oraz białą kiełbasę kup u sprawdzonych i pewnych sprzedawców, ponieważ te produkty będą królować na wielkanocnym stole, dlatego muszą być świeże i najwyższej jakości. Jeśli obawiasz się, że nie poradzisz sobie z przygotowaniem niektórych potraw, lub po prostu może ci nie wystarczyć czasu na ich przyrządzenie, zamów je w polecanym miejscu. Pamiętaj, że gotowe świąteczne pyszności (ciasta, pieczywo, wędliny) należy zamówić z odpowiednim wyprzedzeniem.

Jak nie zmarnować żywności?

Aby nie nagromadzić nadmiaru żywności, dokładnie rozplanuj zakupy, a zwłaszcza ilość produktów potrzebnych do przygotowania świątecznej uczty. Jeśli będziesz trzymać się listy, wówczas jest spora szansa, że nie kupisz zbyt wiele żywności, która później może się zmarnować.

A co zrobić z potrawami, które zostały nam po świątecznym spotkaniu rodzinnym? Sałatki i sosy z dodatkiem majonezu oraz ciasta na bazie śmietany najsmaczniejsze są świeże, dlatego najlepiej obdarować nimi swoich bliskich, jeśli wiesz, że nie będziesz w stanie ich zjeść w ciągu kilku najbliższych dni. Takie dania jak żur, pierogi, upieczone mięso lub niektóre ciasta (mazurek, makowiec, sernik) bardzo dobrze znoszą mrożenie i mogą przebywać w warunkach chłodniczych nawet do kilku miesięcy. Ich nadmiar spakuj do plastikowych pojemników lub specjalnych woreczków, a następnie zamroź. Dzięki tej prostej metodzie przechowywania żywności będziesz mogła cieszyć się typowo świątecznymi smakami znacznie dłużej.

Polecane artykuły

Poznaj rady, jak nie zbankrutować podczas wielkanocnych zakupów
Poznaj rady, jak nie zbankrutować podczas wielkanocnych zakupów
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Zabiegana Wielkanoc? Zobacz, które potrawy przygotujesz w pół godziny!
Zabiegana Wielkanoc? Zobacz, które potrawy przygotujesz w pół godziny!
Wielkanocny niezbędnik – czego nie może zabraknąć, by święta były pyszne
Wielkanocny niezbędnik – czego nie może zabraknąć, by święta były pyszne
Idealna pieczeń wielkanocna – czym się kierować?
Idealna pieczeń wielkanocna – czym się kierować?
Jajka inaczej
Jajka inaczej
Szybkie i pyszne dania na Poniedziałek Wielkanocny
Szybkie i pyszne dania na Poniedziałek Wielkanocny
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu