Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Święta to wyjątkowy i magiczny czas, który zazwyczaj spędzamy z najbliższymi. Przygotowania do tego okresu nieraz zaczynamy już dużo wcześniej – planujemy potrawy, które zamierzamy przygotować i myślimy jak przystroić wnętrze, by nadać mu świątecznej atmosfery. Ważną częścią przygotowań są także zakupy spożywcze. Jak je zaplanować, by nie przesadzić z ilością produktów?

Przede wszystkim dobry plan

Jeżeli rodzinna uczta świąteczna odbędzie się u ciebie i to właśnie ty planujesz przygotować dania, którymi poczęstujesz gości, sporządź na początek listę, biorąc pod uwagę liczbę uczestników. Usiądź wygodnie w fotelu i spisz wszystkie planowane potrawy, najlepiej w kolejności serwowania, gdyż wtedy będziesz miała lepsze rozeznanie, czy np. przystawek lub ciast nie jest zbyt wiele.

Gdy wypiszesz już wszystkie dania, które chcesz przyrządzić, wtedy przygotuj listę z potrzebnymi składnikami, uwzględniając przy tym ich ilość. W trakcie spisywania koniecznie przejrzyj zapasy w swojej kuchni. Prawdopodobnie sporo z potrzebnych produktów masz w szafkach lub spiżarni (np. bakalie, cukier wanilinowy, mąkę żytnią czy przyprawy), więc nie będziesz musiała ich kupować. W przypadku składników długoterminowych, trzymanych w kuchni, sprawdź, czy nie są przeterminowane.

Teraz możesz przygotować ostateczną listę zakupów. Na jednej kartce spisz produkty, które możesz kupić nawet kilka tygodni przed świętami, takie jak: cukier, mąki, kakao, warzywa konserwowe do sałatek. Uwzględnij także akcesoria kuchenne, które będą ci potrzebne do przyrządzenia potraw, np. folię aluminiową, rękawy i papiery do pieczenia albo forma na babkę. Druga lista powinna zawierać produkty z krótkim terminem ważności (owoce, warzywa, mięso, pieczywo), ponieważ trzeba będzie je kupić dopiero tuż przed świąteczną ucztą.

Kiedy i gdzie kupować określone produkty?

Część świątecznych potraw można zacząć przygotowywać już na kilka dni przed Wielkanocą, dlatego też potrzebne do nich składniki kup nieco wcześniej. Na przykład większość ciast i spody do mazurka można upiec już w połowie przedświątecznego tygodnia, a zakwas potrzebuje około 7 dni, żeby nabrać charakterystycznego smaku i aromatu. Więc jeśli chcesz przygotować tradycyjny wielkanocny żur na domowym zakwasie, koniecznie zaopatrz się w mąkę żytnią typu 2000 oraz przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe i świeży czosnek) nawet 10 dni przed rodzinnym przyjęciem.

A gdzie zrobisz świąteczne sprawunki? W dużych marketach, w których jest spory wybór i różnorodność towaru, kup produkty o dłuższej dacie przydatności do spożycia, jak mąki, warzywa w słoikach i konserwach, mleka UHT, wszelkie przyprawy czy akcesoria potrzebne do wypieku. Najświeższe owoce i warzywa znajdziesz na bazarku, na który warto się wybrać dopiero tuż przed świętami. Jaja, mięso, wędliny oraz białą kiełbasę kup u sprawdzonych i pewnych sprzedawców, ponieważ te produkty będą królować na wielkanocnym stole, dlatego muszą być świeże i najwyższej jakości. Jeśli obawiasz się, że nie poradzisz sobie z przygotowaniem niektórych potraw, lub po prostu może ci nie wystarczyć czasu na ich przyrządzenie, zamów je w polecanym miejscu. Pamiętaj, że gotowe świąteczne pyszności (ciasta, pieczywo, wędliny) należy zamówić z odpowiednim wyprzedzeniem.

Jak nie zmarnować żywności?

Aby nie nagromadzić nadmiaru żywności, dokładnie rozplanuj zakupy, a zwłaszcza ilość produktów potrzebnych do przygotowania świątecznej uczty. Jeśli będziesz trzymać się listy, wówczas jest spora szansa, że nie kupisz zbyt wiele żywności, która później może się zmarnować.

A co zrobić z potrawami, które zostały nam po świątecznym spotkaniu rodzinnym? Sałatki i sosy z dodatkiem majonezu oraz ciasta na bazie śmietany najsmaczniejsze są świeże, dlatego najlepiej obdarować nimi swoich bliskich, jeśli wiesz, że nie będziesz w stanie ich zjeść w ciągu kilku najbliższych dni. Takie dania jak żur, pierogi, upieczone mięso lub niektóre ciasta (mazurek, makowiec, sernik) bardzo dobrze znoszą mrożenie i mogą przebywać w warunkach chłodniczych nawet do kilku miesięcy. Ich nadmiar spakuj do plastikowych pojemników lub specjalnych woreczków, a następnie zamroź. Dzięki tej prostej metodzie przechowywania żywności będziesz mogła cieszyć się typowo świątecznymi smakami znacznie dłużej.

Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty