Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szybkie i pyszne dania na Poniedziałek Wielkanocny | Porady i inspiracje Winiary

Szybkie i pyszne dania na Poniedziałek Wielkanocny

Wielkanocna uczta niedzielna należy do najbardziej sytych ze wszystkich świątecznych obiadów w całym roku. Zazwyczaj te dni spędzamy w gronie najbliższej rodziny, ciesząc się wspólnie spędzanymi chwilami. Lany Poniedziałek to kolejny dzień ucztowania, który wolimy spędzić z bliskimi, a nie w kuchni. Jakie szybkie dania przygotować na ten dzień?

Szybka zupa z cukinii i pora

Zazwyczaj w Lany Poniedziałek, po Wielkanocnym ucztowaniu, nie mamy zbytnio ochoty na ciężkie i tłuste jedzenie. Warto więc przygotować na obiad coś nie tylko względnie lekkiego, ale także niewymagającego zbyt długiego przygotowywania w kuchni. Przecież to dzień świąteczny, w którym chcemy odpocząć po ponad tygodniowym przygotowywaniu wielkanocnych pyszności.

Szybkim i smacznym daniem, idealnym na Poniedziałek Wielkanocny może być lekki krem z cukinii i pora, w którym podsmażone i podduszone warzywa chwilkę się gotują w kilku chochelkach bulionu. Smak zupy podkreśli zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Krem po zmiksowaniu można zagęścić łyżką śmietanki. Podany z pokruszoną fetą, szczypiorkiem i prażonymi ziarnami słonecznika krem najlepiej będzie smakował z kromką świeżego lub podsmażonego na maśle pieczywa.

Aromatyczna zupa minestrone

Tę popularną we Włoszech zupę można przygotować w tempie ekspresowym. Podsmażone na oliwie z oliwek warzywa – cebula, włoszczyzna, cukinia, papryka i pomidory – tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Ich smak podkreśla czosnek, papryka w proszku oraz świeża bazylia i natka pietruszki. Minestrone zachwyca głębokim, wyrazistym i nieco ostrym smakiem. Zupę można podawać z różnymi dodatkami: grzankami, makaronem, tartym serem lub chipsami z boczku.

Polędwica z boczkiem

Wieprzowa polędwica to bardzo delikatne mięso, niewymagające zbyt długiej obróbki termicznej. Najlepiej smakuje po krótkim obsmażeniu na dobrze rozgrzanej patelni. Jest wtedy chrupiące na zewnątrz, a soczyste i kremowe w środku. By przygotować idealną polędwiczkę, wystarczy pokroić ją na krążki o grubości ok. 4 cm, brzeg owinąć cienkim plastrem wędzonego boczku i smażyć z każdej strony. Aromatyczne medaliony z polędwicy doskonale smakują z pieczonymi warzywami lub sałatką ze świeżych warzyw i lekkim dressingiem.

Pyszny i delikatny łosoś

Przygotowanie dania z łososia nie zajmuje dużo czasu, ponieważ to delikatne mięso należy obsmażać lub opiekać możliwie jak najkrócej. Nacierany przyprawami i smażony na mocno rozgrzanej patelni kawałek ryby już po kilku minutach jest gotowy do podania na stół. Warto także przygotować gęsty sos podkreślający smak łososia, np. śmietanowy, koperkowy albo jogurtowy. Można nim polać usmażoną rybę tuż przed podaniem na stół lub przełożyć do naczynia żaroodpornego i krótko zapiec w wysokiej temperaturze.

Soczysta pierś z kurczaka

Trochę przypraw, rękaw kuchenny i niecałe 30 minut w piekarniku – to sposób na soczyste i delikatne mięso z kurczaka. Niewielkie piersi drobiowe nacieramy marynatą, składającą się z soli i ulubionych przypraw, np. mielonym pieprzem, papryką w proszku, tymiankiem i rozmarynem. Wszystkie rozkładamy obok siebie w rękawie kuchennym i wkładamy do piekarnika na 15 minut i 220°C. Następnie wyciągamy z rękawa i dopiekamy przez kolejne 15 minut, aż marynata na piersiach lekko się zarumieni. W rozgrzanym piekarniku (ale w innym naczyniu) mogą się równocześnie piec ziemniaki w plasterkach lub kostkach, skropione oliwą i z dodatkiem świeżej gałązki rozmarynu. Gotowe piersi najefektowniej będą się prezentować pokrojone w plastry i otoczone zapieczonymi ziemniaczkami. Do dania świetnie pasują surówki, lekkie sałatki z dressingiem lub warzywa gotowane na parze. I voilà, obiad na Poniedziałek Wielkanocny gotowy!

Polecane artykuły

Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Jajka inaczej
Jajka inaczej
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Babeczki wielkanocne
Babeczki wielkanocne
Ryby, które sprawdzą się w daniach wielkanocnych
Ryby, które sprawdzą się w daniach wielkanocnych
Wielkanocne dania w lekkim wydaniu!
Wielkanocne dania w lekkim wydaniu!
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu