Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Świąteczna uczta zbliża się wielkimi krokami, a ty nie miałaś czasu na przygotowanie tradycyjnych potraw? Nic straconego. Jest wiele przepisów na oryginalne i pyszne dania, które zdążysz przyrządzić w bardzo krótkim czasie. Wystarczy tylko przygotować odpowiednie składniki, zakasać rękawy i… zaczynamy!

Świąteczna zupa na szybko

Jeśli mamy kupiony gotowy zakwas do żurku, to przygotowanie wielkanocnej zupy zajmie nam naprawdę niewiele czasu. Po zagotowaniu wędzonych mięs, białej kiełbasy, plastrów marchwi i przypraw dodajemy do garnka zakwas, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Pamiętajmy, by przed podaniem na stół pokroić białą kiełbasę na plasterki.

Gdy okaże się, że nie mamy gotowego zakwasu, wtedy najlepiej przygotować pyszny biały barszcz zagęszczony śmietaną i z dodatkiem tartego chrzanu. Bazą zupy może być wiejska kiełbasa, kawałki wędzonego boczku i marchewka. Zupę podajemy z pokrojoną kiełbasą oraz z połówkami jajek ugotowanych na twardo. Zarówno żur, jak i biały barszcz będą się bardzo efektownie prezentować, jeśli zamiast na talerzach zaserwujemy je w okrągłych chlebkach.

Wykwintne dania mięsne

Przygotowanie większości mięs, np. schabu nadziewanego suszonymi owocami, wymaga sporo czasu. Co zrobić, gdy w niedzielny poranek okaże się, że zapomniałaś zamarynować mięso? Najszybszym rozwiązaniem będzie pokrojenie go w plastry, rozbicie i przygotowanie schabu na patelni w wyrazistym sosie, np. śmietanowo-porowym, grzybowym lub koperkowym. Do dania doskonale pasują kluseczki śląskie, zapiekane ziemniaczki albo delikatne purée.

Świetną i wręcz ekspresową do przygotowania potrawą są piersi kaczki, krótko smażone na patelni. Nacięta w kratkę skórka szybko staje się chrupiąca, a mięso w środku pozostaje miękkie i soczyste. Piersi po smażeniu powinny „odpocząć” owinięte folią lub włożone do piekarnika na kilka minut. Świetnym dodatkiem do kaczki są zapieczone połówki jabłek, oprószone roztartym majerankiem i wypełnione konfiturą żurawinową.

Do typowo świątecznych mięs, które możemy przyrządzić w krótkim czasie, należy surowa biała kiełbasa. Można ją upiec z dodatkiem lekko podsmażonej cebulki i musztardy francuskiej albo ułożoną na warstwie aromatycznej kapusty kiszonej, a nawet zapiec z piórkami cebuli i grubymi plastrami kwaskowatych jabłek.

Ekspresowe sałatki i przystawki

Większość sałatek można przygotować dosłownie w kilka minut – zwłaszcza te, których podstawowymi składnikami są warzywa konserwowe lub ze słoika. Z kiszonych ogórków, selera oraz kukurydzy i groszku z puszki można przyrządzić pyszną sałatkę, świetnie pasującą do różnorodnych wędlin. Równie szybko zrobimy sałatkę z szynką, ananasem i kostkami żółtego sera, znakomicie smakującą z kromką świeżego pieczywa. Większość sałatek z sosem majonezowym można przygotować w formie warstwowej, dzięki czemu nie tylko pięknie się prezentują w przezroczystej salaterce, ale także nie wymagają dużego nakładu pracy.

Wśród przystawek, które powinny znaleźć się na wielkanocnym stole, nie może zabraknąć jaj gotowanych na twardo. Można podać je w wersji klasycznej, czyli przekrojone na pół, przykryte gęstym majonezem i oprószone drobno siekanym szczypiorkiem, albo miejsce żółtka zastąpić farszem, np. z wędzonego łososia lub białego serka z dodatkiem szczypiorku.

Słodkie wypieki na szybko

Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie babki drożdżowej, która musi przecież wyrosnąć, wówczas przygotujmy to typowo świąteczne ciasto w wersji ucieranej. Gdy do części masy dodamy gorzkie kakao i obie wersje naprzemiennie przełożymy do formy, uzyskamy wyjątkową, bo dwukolorową wielkanocną babkę. Gotowy wypiek wystarczy oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą.

Pysznym i szybkim ciastem, bo nie wymagającym nawet ucierania, jest ekspresowa szarlotka. Różni się od klasycznej tym, że poszczególne składniki wysypujemy warstwowo do blachy i od razu wkładamy do piekarnika. Szarlotka w tej wersji wychodzi wyjątkowo aromatyczna, chrupiąca i można ją podawać kiedy tylko ostygnie.

Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie ciasta, zróbmy klasyczne faworki, które po głębokim smażeniu na tłuszczu wychodzą kruche, puszyste i delikatne. Gotowy chrust wystarczy ułożyć na płaskim talerzu w równy kopiec i suto oprószyć cukrem pudrem, a tej słodkości nie będzie w stanie oprzeć się nawet najbardziej wybredny smakosz. Podobnie jak żadnemu z tych przygotowanych w krótkim czasie dań!

Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty