Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Tradycyjna Wielkanoc nie może obyć się bez klasycznych świątecznych dań, które co roku powracają na stół i tak samo cieszą domowników i gości. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów, aby ponownie zachwycić wszystkich wyjątkowymi smakami!

Świąteczny żurek w chlebie

Na takie zupy czeka się cały rok! Świąteczny żurek razowy w chlebie, doprawiony aromatycznym majerankiem i czosnkiem będzie królować na wielu stołach w Polsce. Żur podawać możesz np. z gotowaną białą kiełbasą, podsmażoną szynką, z bekonem czy też, najbardziej tradycyjnie - z jajkami na twardo. Żurek w chlebie na pewno zwróci uwagę gości i domowników swoją formą podania. Możesz go dodatkowo udekorować kleksem kwaśnej śmietany. Tak przygotowaną wielkanocną zupę zajadaj w towarzystwie najbliższych!

Żurek z jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku

Pomysłów na wielkanocny żurek może być wiele – wiele z nich zależy od regionu i inwencji osoby, która go przygotowuje. Żurek z jajkiem przepiórczym i chipsem z boczku - to jeden z nich. Brzmi smakowicie, prawda? Żurek Nasza Specjalność WINIARY zagotuj, przelej do miseczki lub na talerz. Na wierzchu ułóż ugotowane jajka przepiórcze i podsmażone, chrupiące kawałki aromatycznego boczku, który podkreśli smak zupy.

Barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami

Barszcz biały, podobnie jak żur, króluje podczas Wielkanocy na wielu świątecznych stołach. To wyjątkowo wdzięczna zupa, która przyjmie wiele pomysłowych i sycących dodatków, w tym np. białą kiełbasę. W wersji Winiary proponujemy barszcz biały z boczkiem i tłuczonymi ziemniakami. Każdy talerz ozdób dodatkowo łyżką kwaśnej śmietany. Zasiądź z naszymi przepisami do świątecznego stołu.

Barszcz biały z kiełbasą

Biały barszcz to danie charakterystyczne dla naszej części Europy. Nie może go zabraknąć w Twoim wielkanocnym menu! Z czasem barszcz biały doczekał się unowocześnionej wersji. Zupę dla wszystkich, wraz z pysznymi i sycącymi dodatkami, możesz przygotować w około pół godziny. Dodatkowo nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Ten przepis na barszcz biały z kiełbasą wymaga tylko trochę boczku, kiełbasy białej i natki pietruszki do posypania.

Schab pieczony z morelami

Mięso z dodatkiem owoców to elegancka i wyrafinowana propozycja na tradycyjny świąteczny stół. Schab pieczony z morelami podajemy na zimno, z dodatkiem sosu chrzanowego Winiary. Po świętach niezjedzone pozostałości pieczeni (choć nie chce nam się wierzyć, że coś zostanie!) możesz wykorzystać do zrobienia kanapek a'la Pastrami, na ciepło, z kawałkami mięsa, surówką i piklami.

Pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Ani jajek, ani białej kiełbasy! W tym roku proponujemy odświeżoną wersję klasyki - przepis na pieczeń z białej kiełbasy z jajkiem w cieście - francuskim lub kruchym w wytrawnej wersji (bez cukru). Potrawę możesz serwować na ciepło lub na zimno, ale nieodłącznym dodatkiem do tej pieczeni w każdej wersji będzie pyszny, pikantny Sos Chrzanowy Winiary.

Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami będzie idealna. Delikatny w smaku indyk wspaniale komponuje się ze słodkimi owocami i chrupiącymi orzechami. Do pieczeni ugotuj młode ziemniaki w mundurkach. Danie podaj z Sosem Pieczeniowym Jasnym WINIARY, który podkreśli smak potrawy.

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem to znakomita propozycja na wielkanocny obiad. Możesz podać ją z ziemniakami u buraczanym puree, a dodatkowo polać wyśmienitym sosem grzybowym lub pieczarkowym. Pieczeń rzymska z jajkiem tylko wygląda na skomplikowaną - w rzeczywistości jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym smakowita i soczysta. Wypróbuj!

Biała kiełbasa pieczona z musztardą i piwem

Biała kiełbasa pieczona z musztardą i piwem zadowoli na Wielkanoc podniebienia amatorów mięsa i piwoszy. Do przygotowania potrawy wykorzystaj surową białą kiełbasę. Będzie ona potrzebować nieco więcej czasu, ale, w oczekiwaniu na efekt końcowy, warto uzbroić się w cierpliwość. Przy niewielkich kiełbaskach przygotuj po dwie sztuki na osobę.

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście będzie świetną propozycją na uroczysty obiad. Przygotowanie zacznij od przygotowania i wyrobienia ciasta, które potrzebuje godziny w lodówce, by się schłodzić. Od razu po wyrobieniu włóż je, zawinięte szczelnie w folię spożywczą do lodówki, by po upieczeniu nie okazało się twarde. Folia zabezpieczy ciasto przed chłonięciem zapachów. Gotowy pasztet możesz podać z sosem koperkowym, chrzanowym, żurawinowym lub np. z Jasnym Sosem Winiary i buraczkami. Sprawdź szczegóły przepisu!

Pasztet wieprzowy

Domowy pasztet wieprzowy to danie, które możesz przyrządzać nie tylko na Wielkanoc, ale i na co dzień, jako dodatek do kanapek. W takiej wersji będzie smakował z piklami i Sosem tatarskim WINIARY. Polubią go nawet dzieci, które z reguły nie przepadają za podrobami (wątróbką obecną w przepisie). Masę na pasztet przypraw kompozycją WINIARY POMYSŁ NA... Kotlety mielone. Pozostałości pasztetu po świętach przechowuj w lodówce, przykryte pergaminem.

Jajka z rzeżuchą

Rzeżucha to, obok bukszpanu, zielony symbol Wielkanocy. Wprowadza ona do domu miły nastrój oczekiwania na święta, pięknie prezentując się w doniczkach na parapecie, a przy tym bardzo dobrze smakuje i jest bardzo zdrowa. Zawiera witaminy: C, B, A, K oraz E oraz łatwo przyswajalne żelazo i wapń. Dostarcza także wiele pierwiastków ważnych dla organizmu, a przy tym ma niewiele kalorii, bo tylko 32 kcal / 100 g. Jak wykorzystać tę roślinkę? Podaj bliskim ładną i smaczną przystawkę: jajka z rzeżuchą.

Jajka faszerowane wiosenne

Jajka pozwalają stworzyć w kuchni prawdziwe cuda – ładne i smaczne zarazem. Trudno wyobrazić sobie bez nich święta wielkanocne. Jedną z ciekawszych propozycji są jajka faszerowane wiosenne. W skład farszu wchodzi rzodkiewka, ogórek i Majonez Lekki WINIARY. Jajka z naszego przepisu sprawdzą się idealnie jako elegancka przystawka na odświętny stół. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie kwadrans.

Jajka faszerowane w skorupkach

Jajka są doskonałą bazą dla rozmaitych przypraw i dodatków. To też idealny pomysł na wielkanocną, łatwą do zjedzenia przystawkę. Najtrudniejszym elementem przygotowania jajek faszerowanych w skorupkach będzie przekrojenie ich tak, by nie pokruszyć skorupek. Zrób to szybko, zdecydowanym ruchem i dużym ciężkim nożem. Jajka wypełniamy na nowo masą jajeczną z dodatkiem świeżego koperku i Majonezu Dekoracyjnego Winiary.

Mini pie z białą kiełbasą

Wytrawne pie na kruchym cieście należy do klasyków kuchni angielskiej. Mini pie z białą kiełbasą będą udaną, polską wersją tego dania. Jako nadzienie do ciasta możesz wykorzystać również grzyby, ulubiony ser (żółty lub pleśniowy), masę warzywną, przyprawioną aromatycznym tymiankiem lub konfiturę z czerwonej cebuli. Mini pie dają wiele możliwości!

Wiosenny tort sałatkowy

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez ciasta czy tortu. Jeśli jednak po świętach planujesz przejść na dietę, wiosenny tort sałatkowy będzie idealnym daniem na początek. Wiosenny tort sałatkowy ze słynną sałatką jarzynową jest oryginalnym sposobem na podanie tego klasyka. Gotowe danie ozdób zielonymi listkami (np. roszponki, kiełków lub rzeżuchy) i świeżymi warzywami. Każdy na pewno sięgnie po dokładkę!

Wiosenna sałatka

Wiosenna sałatka z jajkiem na twardo to lekka propozycja na świąteczny stół. Przygotujesz ją w niecałe... 10 minut. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsnego obiadu czy bardziej dietetyczna alternatywa dla sałatki jarzynowej. Sos na bazie majonezu z dodatkiem tartego chrzanu doda jej zdecydowanego charakteru, a chrzan pobudzi trawienie.

Tarta z czekoladowym kremem

Jeśli chcesz sprawić przyjemność swoim bliskim, którzy kochają czekoladę i piękne desery, tarta z czekoladowym kremem jest właśnie dla Ciebie. Kruche ciasto rozpływa się w ustach, a nadzienie z kwaskowatego dżemu wiśniowego podkreśli smak kremu czekoladowego na bazie Budyniu czekoladowego Winiary z dodatkiem kakao. Wierzch ozdób świeżymi owocami lub kolorowymi, chrupiącymi drażetkami. Prawdziwa uczta zmysłów - dla oczu i kubków smakowych!

Babka cytrynowa z majonezem

Babka cytrynowa z majonezem to szybki i ekonomiczny przepis na coś słodkiego zwłaszcza dla tych, których często zaskakują goście. Wystarczy tylko godzina, by stworzyć delikatne ciasto. Dodatek majonezu sprawi, że będzie ono wilgotne i puszyste. Przetestuj trik z majonezem i poszerzaj kulinarne horyzonty. Babka cytrynowa z majonezem będzie miłą i pyszną niespodzianką na każdym wielkanocnym stole.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Nie ma świąt wielkanocnych bez mazurka - mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą z chrupiącymi orzechami będzie doskonałą propozycją. Dodatek owocowego dżemu lub konfitury, np. malinowej czy wiśniowej w interesujący sposób przełamie słodkie smaki kremu budyniowego i białej czekolady. Na wierzchu możesz ułożyć nie tylko orzechy, ale również suszone owoce czy jadalne kwiaty.

Mazurek wielkanocny

Mazurek zwykle pojawia się na polskim stole raz do roku, na Wielkanoc - na to, co dobre, warto poczekać! W polskich książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo wersji mazurka, jednak każdy z nich powinien być słodki i... niski - nie powinien przekraczać 4 cm wysokości. Przygotuj mazurek wielkanocny z nadzieniem śmietankowo-waniliowym i migdałami. Możesz je śmiało zastąpić np. pistacjami lub kandyzowanymi owocami. Będą tutaj świetnie pasować.

Chleb do żurku

Chcesz zrobić wrażenie na swoich bliskich podczas Wielkanocy? Podaj żurek, barszcz biały lub inną świąteczną zupę w chlebowej miseczce. Jak zrobić chleb do żurku wielkanocnego? Potrzebujesz odrobiny drożdży, mąkę, jajko i przyprawy. Tak przygotowane, jadalne "naczynia" sprawią, że Twoja zupa będzie wyglądać jak w najlepszej restauracji. Przygotowanie zajmie Ci tylko kilkanaście minut – reszta robi się sama - ciasto wyrasta, a następnie piecze się w piekarniku. W międzyczasie możesz zająć się przygotowywaniem innego dania, umyć okna lub... po prostu odpocząć.
Tradycyjne dania wielkanocne | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty