Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Spotkania przy stole pełnym pysznych potraw to nieodłączny element Wielkanocy. Możesz się nimi cieszyć bez wyrzutów sumienia, przygotowując świąteczne dania w lekkim stylu. Sprawdź przepisy na wielkanocne potrawy w lżejszym wydaniu!

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami

Żurek razowy ze szwedzkimi ziemniakami hasselback to miła odmiana dla zwykłej wersji z gotowanymi lub tłuczonymi ziemniakami. Wewnątrz każdego nacięcia znajduje się mieszanka masła i przypraw. Naciąć ziemniaki w ten sposób pomoże Ci sposób z drewnianą łyżką. Ułóż ziemniaka na łyżce i zacznij ciąć. Brzeg łyżki zabezpieczy ziemniaka przed przecięciem do końca.

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami

Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką będzie wyrafinowaną, a jednocześnie lekką propozycją na Wielkanoc. Pieczone, zamarynowane wcześniej warzywa z wędzoną papryką dopełnią i wzbogacą smak zupy. Barszcz biały na warzywnym bulionie z grzybami oraz pieczonymi warzywami z wędzoną papryką w wersji postawowej nasyci Cię na długo. Do zupy możesz też dodać plasterki białej kiełbasy.

Łosoś z piekarnika z warzywami

Łosoś z piekarnika z warzywami to lekki zamiennik dla ciężkiej pieczeni, duszonej łopatki czy pieczonej kaczki w sosie własnym. Przygotujesz go w kilka chwil. Zamarynowana z użyciem Bulionu warzywnego WINIARY i przypraw ryba w "pakunku" z pergaminu zachowa świeżość, soczystość i nie wyschnie w trakcie pieczenia. Danie możesz podać z pieczonymi ziemniakami i lodową sałatą w sosie winegret.

Roladki z łososiem w zielonym ogórku

Roladki z łososiem w ogórku to lekka, ale efektowna przekąska, która pobudzi apetyt przed świątecznym obiadem. Sprawdzi się też świetnie na inną okazję: parapetówkę, karnawał czy sylwestra. To niewielka, ale smakowita i bogata w wartości odżywcze przystawka. Roladki podaj z Sosem Chrzanowym WINIARY -w w ten sposób danie otrzyma głębszy smak.

Roladki jajeczne z łososiem

Roladki jajeczne z łososiem to efektowne, a zarazem proste w wykonaniu danie, które uprzyjemni domowe spotkania z bliskimi, przyjęcia czy rodzinne święta. Po posmarowaniu omleta jajecznego Sosem chrzanowym WINIARY wystarczy dodać ogórek, koperek i kawałek łososia, a następnie mocno zrolować. Podawaj je na zimno, z dodatkiem miksu ulubionych sałat, np. z sosem vinegret.

Rolada z szynki

Rolada z szynki to delikatne danie, które zachwyci Twoich bliskich kremowym farszem z serka homogenizowanego z majonezem i marynowanymi pieczarkami. Konserwowy ogórek doda mu chrupkości i wyrazistości. Masa stężeje i zyska zwartą konsystencję dzięki zawartości żelatyny. Do wykonania tego przepisu nie potrzebujesz zbyt wielu składników czy zaaawansowanych umiejętności w kuchni. Wypróbuj!

Jajka faszerowane wiosenne

Przywołaj wiosnę przepisem na jajka faszerowane wiosenne! Zrobią one wrażenie nie tylko podczas Wielkanocy, ale również na inne okazje: urodziny, imieniny czy spotkanie z dawno niewidzianymi znajomymi. Farsz wykonasz z użyciem ugotowanego, rozdrobnionego żółtka, z dodatkiem świeżego ogórka, szczypiorku i rzodkiewek. Pracę w kuchni przyspieszysz, gotując jajka przed przygotowywaniem reszty potrawy. Szczypiorek w nadzieniu możesz zastąpić posiekanym drobno świeżym koperkiem.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem to wysokobiałkowy przepis, który szczególnie polubią miłośnicy wysiłku fizycznego, choć nie tylko. Farsz z tuńczyka i majonezu z dodatkiem chrzanu przekładaj do białek ostrożnie, formując go w niewielkie kulki. Gotową przekąskę możesz ozdobić np. plasterkami świeżej rzodkiewki oraz natką pietruszki lub koperkiem. Jajka faszerowane tuńczykiem możesz podać np. na liściach sałaty lub w specjalnych naczynkach na połówki jajek.

Jajka zapiekane w kokilkach

Jajka na Wielkanoc możesz nie tylko nadziewać, ale również podać na ciepło. Jajka apiekane w kokilkach z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY zaspokoją apetyt Twoich bliskich. Pod ściętym białkiem i lejącym po przekrojeniu żółtkiem znajdziesz tutaj wędzony ser, szczypiorek oraz rzodkiewkę. Po 10 minutach pieczenia jajka będą gotowe. To tylko jedna z możliwości - jajka zapiekane w kokilkach możesz też podać w innych wariantach, np. już po świętach, z wykorzystaniem resztek warzyw z lodówki.

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym z pewnością zasmakuje wszystkim, w tym nawet najmłodszym, których trudno zachęcić do regularnego jedzenia szpinaku. W tej odsłonie jest on przepyszny. Zieloną roladkę wypełnia nadzienie z sosem chrzanowym, twarożkiem i jogurtem naturalnym. Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym sprawdzi się nie tylko podczas świąt!

Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym

Ta przekąska to typowy "finger food" - propozycja na przyjęcie świąteczne, którą zjesz szybko i bez ubrudzenia się. Podczas przygotowania możesz dodatkowo spiąć je wykałaczką. Ruloniki z szynki z sosem chrzanowo-jogurtowym są proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Połączenie lekko orzechowego smaku selera ze słodyczą jabłka i nutą ostrego chrzanu zasmakuje dzieciom i dorosłym gościom.

Galaretka z kurczaka

Galaretka z kurczaka to tradycyjne polskie danie, które pojawia się na naszych stołach najczęściej od święta. Podaj ją na Wielkanoc. Przygotuj ją w pojedynczych porcjach - w miseczkach lub pucharkach. Dzięki temu każdy gość otrzyma dokładnie tę samą ilość galarety i pysznej, warzywno-mięsnej "wkładki". Odstaw galaretę do schłodzenia i podawaj na liściu sałaty, z sokiem z cytryny lub kapką octu.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

A gdyby tak zrezygnować na święta z tradycyjnej sałatki jarzynowej i zamienić ją na sałatkę warstwową z tuńczykiem? Może stanie się ona u Ciebie w domu nowym wielkanocnym klasykiem? Jeśli nie przepadasz za tuńczykiem, możesz zamienić go na inną rybę, np. wędzoną makrelę lub dorsza. Przygotuj tę potrawę w jednej większej szklanej misce, lub, jeśli chcesz zrobić większe wrażenie, w przezroczystych, mniejszych pucharkach.

Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

Świętuj Wielkanoc i nadchodzącą wiosnę na swoim talerzu w lekki sposób. Kolorowa i chrupiąca wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym będzie świetną, niskokaloryczną propozycją. Soczyste warzywa, w tym sałata rzymska, ozdobne wstążki z zielonego ogórka i rzodkiewka dostarczą Ci przy tym niezbędnych (zwłaszcza po zimie) witamin. Smak zyska wyrazistość dzięki dodatkowi czerwonej cebuli i kiełkom rzeżuchy.

Sałatka jarzynowa

Nie znamy nikogo, kto nie lubiłby klasycznej sałatki jarzynowej, a Ty? Każda polska rodzina na nią własną recepturę. W przepisie Winiary na sałatkę jarzynową pojawiają się dla urozmaicenia soczyste winogrona oraz papryczka chilli. W innych winogrona zastąpione są jabłkami, a zamiast chilli w sosie pojawia się nadająca ostrość musztarda. Jeśli masz ochotę na naszą odmianę sałatki warzywnej, sprawdź ten przepis!

Sałatka śledziowa z jajkiem

Śledź to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ryb w Polsce. Pojawia się on na świątecznych stołach w postaci ruloników, koreczków, w oleju, sosach czy marynowany, ale będzie też świetną bazą do sałatki śledziowej z jajkiem. Do ryby dodaj jabłko, ogórki konserwowe, groszek, kukurydzę i świeżą natkę pietruszki. Niektórzy zamiast groszku czy kukurydzy dodają czerwoną fasolę kidney. Wypróbuj!

Wiosenna sałatka

Postaw na swoim wielkanocnym stole lekką wiosenną sałatkę z jajkiem na twardo. Przyrządzenie jej zajmie Ci 10 minut (pod warunkiem, że masz już ugotowane na twardo jajka). Wiosenna sałatka będzie idealną propozycją nie tylko na święta, ale też jako samodzielne danie na lunch czy drugie śniadanie do szkoły dla dziecka. Sos przygotowany na bazie Majonezu Dekoracyjnego Winiary z dodatkiem tartego chrzanu nada jej wyrazistości.

Sałatka z brokułów (dietetyczna)

Brokuły są nie tylko zdrowe, ale również pyszne i sycące. Z tego względu doskonale sprawdzą się jako główny składnik lekkich sałatek, w tym dietetycznej sałatki z brokułów. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, w tym, oprócz brokuła, mieszanki sałat, jajek ugotowanych na twardo, pomidora oraz sosu na bazie Sosu czosnkowego Winiary. Gotową sałatkę posyp posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami

Wielkanocna biała kiełbasa podana w żurku smakuje wspaniale, ale jeśli szukasz na nią nowego pomysłu, przygotuj sałatkę z białą kiełbasą i z jajkami. Kawałki podgrzanej białej kiełbasy wyłóż na mieszankę słodkich i pikantnych sałat w różnych kolorach. To samo zrób z jajkami i paseczkami papryki. Tuż przed podaniem polej całą salaterkę sosem. Sałatka jest świeża, pyszna, a sos z dodatkiem chrzanu dopełnia wyrazistego smaku jej składników.

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

Sałatkę warstwową z szynką i ananasem lubią wszyscy i często pojawia się ona na wielkanocnych polskich stołach. Będzie ona zarówno świetnym samodzielnym daniem, jak i odświeżającym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i wędlin. Łatwa w przygotowaniu, słodkokwaśna, aromatyczna i delikatna, zachwyci każdego. Zaserwuj ją w przezroczystej, szklanej salaterce lub w przezroczystych słoiczkach. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Ten deser może poczekać w lodówce na gości dość długo - możesz przygotować go nieco wcześniej, zanim zajmiesz się innymi daniami. Serowa masa tężeje pod wpływem żelatyny, a warstwa galaretki truskawkową i owoce - truskawki, jagody czy maliny, przyjemnie dopełnią smak ciasta i masy. Wypróbuj nasz sernik na zimno z galaretką i owocami!

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Tarta z budyniem, owocami i galaretką to przepis na udane święta wielkanocne i nie tylko. Ciasto możesz przygotować na każde, rodzinne czy towarzyskie spotkanie. Tarta wyróżnia się różnorodnością warstw: kruchym ciastem, delikatnym kremem budyniowym o smaku waniliowym oraz soczystością owoców i galaretki - w tym przypadku truskawkowej, ale możesz zastąpić ją również inną. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałku - bez dokładki się nie obejdzie.
Tradycyjne dania wielkanocne | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty