Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Dania wegetariańskie to doskonała propozycja również na wielkanocny stół. Pełne smaku, bezmięsne potrawy mogą być naprawdę różnorodne. Z powodzeniem wypełnią świąteczne menu i zasmakują każdemu. Sprawdź nasze propozycje i przygotuj Wielkanoc w wersji wege!

Zupa chrzanowa wegetariańska

Wielkanoc nie może obyć się bez żuru i barszczu białego, ale w niektórych domach, szczególnie w Małopolsce, podawana jest zupa chrzanowa. Przygotuj ją w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej, rezygnując z jajek i zamieniając tradycyjną śmietanę na roślinną. Zupa ta świetnie sprawdzi się nie tylko podczas świąt, ale i w środku tygodnia. Do kremu zamiast jajek możesz podać grzanki lub ziemniaczane puree.

Żurek wegetariański

Wegetariański żurek na zakwasie i z grzybami w niczym nie ustępuje wersji mięsnej tej zupy - przygotowanej z białą kiełbasą czy boczkiem. Kwaśna śmietana i dodatek tartego chrzanu skutecznie podkręcą smak tej zupy. Łatwy i szybki w przygotowaniu żurek wegetariański z powodzeniem możesz jeść nie tylko od święta, ale i na co dzień. Niech wejdzie na stałe do Twojego menu!

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Przepis na pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy to idealny zamiennik dla tradycyjnej pieczeni, kotletów czy sztuki duszonego mięsa. Plastry pasztetu możesz podać z Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY, z żurawiną oraz ziemniakami lub pożywną kaszą. To, co zostanie po świętach, możesz wykorzystać jako pastę do kanapek.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Sycący pasztet z soczewicy jest znakomity zarówno na ciepło, jak i na zimno i może być tak samo smakowity, jak ten mięsny. Sekretem smaku są aromatyczne przyprawy - nie musi to być koniecznie curry. Możesz dodać własną kompozycję. Pasztet nabierze pięknego, słonecznego koloru, jeśli do warzywnej masy na pasztet dodasz też odrobinę kurkumy. Możesz go podawać jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięs czy kanapek. Sprawdzi się również jako element drugiego śniadania do pracy lub do szkoły.

Jajka faszerowane pieczarkami

Masz ochotę na niecodzienną wielkanocną przystawkę z jajkami? A może chcesz przygotować przekąskę na inne spotkanie z bliskimi? Jajka faszerowane pieczarkami mogą okazać się hitem! Jeśli uwielbiasz jajka, ale znudziły Ci się w tradycyjnej postaci, ta propozycja na pewno zdobędzie Twoje serce – i kubki smakowe gości oraz Twoich domowników.

Jajka faszerowane wiosenne

Ten przepis przywołuje wiosnę! Jajka faszerowane wiosenne to doskonały pomysł na wielkanocną przystawkę i nie tylko - zrobią one wrażenie przy każdej innej okazji. Jajka wyróżnia przepyszny farsz na bazie żółtka, drobno pokrojonych rzodkiewek, szczypiorku i ogórka. Mając już zawczasu ugotowane jajka, przygotujesz je w zaledwie kilka minut. Do farszu oprócz lub zamiast szczypiorku możesz dodać posiekany koperek, który przyjemnie odświeży danie.

Jajka faszerowane w skorupkach

Zaserwuj jajka nie tylko z majonezem czy sosem tatarskim, ale również w bardziej oryginalnej formie. Jajka faszerowane w skorupkach przygotujesz w bardzo prosty sposób. Natrudniejszym elementem przygotowania tej przystawki będzie precyzyjne przecięcie jajka - zrób to szybkim, zdecydowanym ruchem i ciężkim, ostrym nożem. Nadzienie - żółtko na twardo przyprawisz majonezem i koperkiem oraz solą i pieprzem. Możesz też połączyć żółtka np. z drobno krojoną czerwoną papryką czy ogórkiem kiszonym i koperkiem.

Jajka zapiekane w kokilkach

Jajka zapiekane w kokilkach z warzywami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY zaspokoją głód całej rodziny. W środku, poza ściętym białkiem i lejącym żółtkiem znajduje się ser wędzony, rzodkiewka oraz szczypiorek. Do tego możesz zaserwować miks sałat z winegretem. Po 10 minutach pieczenia danie będzie gotowe. Możesz je przygotować również w innych wariantach, np. z serem feta i cienkimi plastrami buraków, posypane rukolą.

Sałatka z brokułu, kukurydzy i jajek

Jaka sałatka, oprócz jarzynowej, może stać się hitem Wielkanocy w wersji wege? Będzie to sałatka z brokułów, jajek i kukurydzy. Zachęci ona nawet najbardziej oporne dzieci do spróbowania i rozsmakowania się w brokułach. Wyrazisty smak tego zdrowego warzywa zrównoważy słodka kukurydza. Tę sałatkę z powodzeniem możesz zapakować również na pożywny lunch do pracy lub dla dziecka, do szkoły. Będzie doskonała z chrupiącymi grzankami, aromatyzowanymi czosnkiem.

Wiosenny tort sałatkowy

Jeśli dbasz o linię również w Wielkanoc, wiosenny tort sałatkowy będzie świetną, wytrawną alternatywą dla tradycyjnego tortu z kremem (na słodko). Wewnątrz "tortu" kryje się klasyczna sałatka jarzynowa - będzie to zielony, oryginalny sposób na jej podanie. Gotową kompozycję ozdób długimi łodyżkami szczypiorku, kawałkami rzodkiewki i rzeżuchą. Możesz też udekorować tort za pomocą jadalnych kwiatów, np. nasturcji.

Sałatka jarzynowa

Czy znasz kogoś, kto nie lubi sałatki jarzynowej? Musi się ona pojawić na świątecznym stole nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i na Wielkanoc. Ile domów, tyle receptur. W przepisie Winiary na sałatkę jarzynową pojawia się oryginalne urozmaicenie: winogrona oraz papryczka chilli. W innych przepisach zamiast winogron pojawiają się po prostu kwaśne jabłka, a chilli jest nieobecna (zamiast niej za ostrość odpowiada dodatek musztardy). Jeśli masz ochotę na ciekawą odmianę, wypróbuj nasz przepis!

Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

Poczuj wiosnę na talerzu i świętuj w lekki sposób. Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym to czysta przyjemność dla oczu i zmysłu smaku. Chrupiące warzywa, w tym sałata rzymska, dekoracyjne wstążki z zielonego ogórka i rzodkiewka bedą ozdobą Twojego stołu. Odrobinę pikanterii zapewni sałatce czerwona cebula i kiełki rzeżuchy. Całóść łączy lekki sos - miks Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i jogurtu naturalnego.

Sernik z brzoskwiniami

Szukasz deseru na wegetariańską Wielkanoc? Sernik z brzoskwiniami i kruszonką będzie doskonałym pomysłem nie tylko na święta, ale również elegancki podwieczorek, dodatek do niedzielnej kawy czy jedzenie na pocieszenie podczas ciężkiego tygodnia. Na kruchym spodzie znajduje się puszysta, rozpływająca się w ustach masa serowa na bazie Budyniu Śmietankowego bez cukru WINIARY. Smak przyjemnie odświeżają soczyste połówki brzoskwiń. Brzmi pysznie!

Babka majonezowa

Babka wielkanocna to jeden z prostszych w wykonaniu deserów świątecznych. Do ciasta w tym przepisie dodajemy majonez. Nie bój się, babka majonezowa nie będzie smakować majonezem - jego dodatek spulchnia ciasto i czyni je delikatniejszym oraz bardziej wilgotnym. Babkę majonezową możesz ozdobić lukrem cytrynowym, cukrem pudrem lub polewą czekoladową i posypać orzechami czy rodzynkami. Możesz też podać ją np. z bitą śmietaną i lodami śmietankowymi lub cytrynowymi.

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym

Wielkanocne babeczki majonezowe z kremem śmietankowym zdobędą szczególnie serca i kubki smakowe najmłodszych. Deser będzie smakować pysznie z delikatnym kremem ze słodkiej śmietanki, serka mascarpone i cukru pudru. Babeczki możecie przyozdobić razem z dziećmi - niech mają swój wkład w przygotowanie świąt!

Chleb domowy

Pieczenie chleba to wyjątkowy rytuał wymagający skupienia, jednak dla efektu w postaci chrupiącego i pachnącego, gorącego bochenka, warto poświęcić swój cenny czas. Taki chleb najprzyjemniej jada się jeszcze na ciepło, z masłem i solą, choć będzie on też świetnym dodatkiem do sałatek czy zup. Jeśli lubisz eksperymentować, dodaj do wyrabianego ciasta garść ziół, nasiona dyni czy słonecznika.
Tradycyjne dania wielkanocne | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty