Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wielkanocny must have – dania w galarecie | Porady i inspiracje Winiary

Wielkanocny must have – dania w galarecie

Wśród wielu wielkanocnych potraw, przygotowywanych od dziesięcioleci na rodzinną ucztę, najbardziej popularny jest żur lub święconka, pieczony schab, ćwikła z chrzanem, pasztety, mazurki i babka. Tradycyjny świąteczny stół nie może się jednak obejść bez znakomitych potraw w galarecie, kuszących nie tylko wyjątkowym wyglądem, ale także znakomitym smakiem.

Dania w galarecie – idealne na Wielkanoc

Jeśli planujemy przygotowanie świątecznej uczty dla swoich najbliższych, warto poświęcić nieco czasu na zrobienie potraw w galarecie, po które chętnie sięgną zarówno dzieci, jak i dorośli. Takie potrawy mają wiele zalet – są łatwe w przygotowaniu, smaczne, lekkostrawne i doskonale się prezentują. Ich atutem jest także to, że można je przygotować już 2-3 dni przed Wielkanocą i przechowywać w lodówce. Jakimi pomysłowymi przystawkami w galarecie możemy zaskoczyć swoich bliskich?

Apetyczne wielkanocne jajka

Do jednych z najbardziej oryginalnych dań wielkanocnych niewątpliwie należą warzywa i kawałki mięsa zamknięte w galarecie o kształcie kurzego jaja. Przygotowanie tego specjału nie jest specjalnie trudne, a efekt? Każdy będzie chciał spróbować tej wyjątkowej, wielokolorowej przekąski. Jeśli nie mamy specjalnych silikonowych foremek, możemy wykorzystać zwykłe skorupki. W szerszych zaokrągleniach jaj robimy niewielki otwór, usuwamy całą zawartość, a skorupki krótko wyparzamy we wrzątku. Ostudzone wydmuszki napełniamy rozdrobnionym mięsem, warzywami, zalewamy tężejącą galaretą i pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia. Gotowe jajka z galarety obieramy delikatnie ze skorupki, układamy na talerzu i dekorujemy warzywami lub liśćmi sałaty.

Wielkanocna baba z szynką i warzywami

Świąteczna baba w oryginalnej wersji, bo wykonana z galarety, niewątpliwie szybko stanie się prawdziwym hitem wśród innych przystawek. Wystarczy użyć formy na klasyczną babkę. Do każdego żeberka formy wkładamy zwiniętą w rulon szynkę, następnie wsypujemy warzywa (marchew, groszek, kukurydzę) oraz kawałki ugotowanych na twardo jajek. Całość zalewamy galaretą i pozostawiamy w chłodzie do całkowitego ścięcia. Baba z galaretki po ułożeniu na talerzu będzie łatwo się kroić na efektownie wyglądające kawałki. Galaretę można także przygotować w silikonowej keksówce. Po ułożeniu składników na jej dnie otrzymamy symetryczny blok, idealnie nadający się do krojenia w grube, wielokolorowe plastry.

Pyszne roladki w galarecie

Znakomitą i lekkostrawną przystawką wielkanocną są roladki z szynki, otoczone pokrojonymi w kostkę warzywami i zatopione w przezroczystej galarecie. Wnętrze takich roladek warto wypełnić farszem, np. jajecznym, warzywnym albo z sosu tatarskiego. Doskonale smakuje także farsz z białego sera kanapkowego z dodatkiem tartego chrzanu. Roladki można układać w całości albo dzielić na ok. 2-3 centymetrowe plastry w formie ślimaczków, dzięki czemu danie świetnie prezentuje się pomiędzy innymi przystawkami.

Tego typu przystawkę można przygotować także z wcześniej upieczonych rolad mięsnych. Na rozbite plastry schabu lub piersi kurczaka kładziemy np. paprykę, ogórka kiszonego, kawałek boczku, ser żółty, a następnie całość zwijamy. Rolady po usmażeniu i ostudzeniu kroimy w plastry, układamy na półmisku tak, żeby lekko na siebie zachodziły, a na koniec zalewamy tężejącą galaretą.

Wyjątkowy schab w galarecie

Plastry schabu zatopione w pysznej galarecie to obowiązkowa pozycja wielkanocna w wielu domach, pielęgnujących tradycyjną formę świąt. Chociaż jej przygotowanie wymaga nieco czasu, to naprawdę jest warte zachodu. Po długim gotowaniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i włoszczyzny, schab staje się mięciutki i bardzo aromatyczny. Gdy ostygnie, wystarczy go tylko pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i zalać odcedzonym wywarem z rozpuszczoną żelatyną. Schab w galarecie doskonale smakuje z wyrazistym sosem chrzanowym lub tatarskim.

Propozycji na danie w galarecie jest mnóstwo, a każda z nich świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jeśli w naszym domu do tej pory nie pojawiły się tego typu potrawy, na pewno warto to zmienić!

Polecane artykuły

Tradycyjne dania wielkanocne!
Wielkanocne dania w lekkim wydaniu!
Wielkanoc w wersji wegetariańskiej!
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Zwyczaje wielkanocne na Podlasiu
Zwyczaje wielkanocne na Kaszubach
Co włożyć do koszyka wielkanocnego?
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu