Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wielkanocny must have – dania w galarecie | Porady i inspiracje Winiary

Wielkanocny must have – dania w galarecie

Wśród wielu wielkanocnych potraw, przygotowywanych od dziesięcioleci na rodzinną ucztę, najbardziej popularny jest żur lub święconka, pieczony schab, ćwikła z chrzanem, pasztety, mazurki i babka. Tradycyjny świąteczny stół nie może się jednak obejść bez znakomitych potraw w galarecie, kuszących nie tylko wyjątkowym wyglądem, ale także znakomitym smakiem.

Dania w galarecie – idealne na Wielkanoc

Jeśli planujemy przygotowanie świątecznej uczty dla swoich najbliższych, warto poświęcić nieco czasu na zrobienie potraw w galarecie, po które chętnie sięgną zarówno dzieci, jak i dorośli. Takie potrawy mają wiele zalet – są łatwe w przygotowaniu, smaczne, lekkostrawne i doskonale się prezentują. Ich atutem jest także to, że można je przygotować już 2-3 dni przed Wielkanocą i przechowywać w lodówce. Jakimi pomysłowymi przystawkami w galarecie możemy zaskoczyć swoich bliskich?

Apetyczne wielkanocne jajka

Do jednych z najbardziej oryginalnych dań wielkanocnych niewątpliwie należą warzywa i kawałki mięsa zamknięte w galarecie o kształcie kurzego jaja. Przygotowanie tego specjału nie jest specjalnie trudne, a efekt? Każdy będzie chciał spróbować tej wyjątkowej, wielokolorowej przekąski. Jeśli nie mamy specjalnych silikonowych foremek, możemy wykorzystać zwykłe skorupki. W szerszych zaokrągleniach jaj robimy niewielki otwór, usuwamy całą zawartość, a skorupki krótko wyparzamy we wrzątku. Ostudzone wydmuszki napełniamy rozdrobnionym mięsem, warzywami, zalewamy tężejącą galaretą i pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia. Gotowe jajka z galarety obieramy delikatnie ze skorupki, układamy na talerzu i dekorujemy warzywami lub liśćmi sałaty.

Wielkanocna baba z szynką i warzywami

Świąteczna baba w oryginalnej wersji, bo wykonana z galarety, niewątpliwie szybko stanie się prawdziwym hitem wśród innych przystawek. Wystarczy użyć formy na klasyczną babkę. Do każdego żeberka formy wkładamy zwiniętą w rulon szynkę, następnie wsypujemy warzywa (marchew, groszek, kukurydzę) oraz kawałki ugotowanych na twardo jajek. Całość zalewamy galaretą i pozostawiamy w chłodzie do całkowitego ścięcia. Baba z galaretki po ułożeniu na talerzu będzie łatwo się kroić na efektownie wyglądające kawałki. Galaretę można także przygotować w silikonowej keksówce. Po ułożeniu składników na jej dnie otrzymamy symetryczny blok, idealnie nadający się do krojenia w grube, wielokolorowe plastry.

Pyszne roladki w galarecie

Znakomitą i lekkostrawną przystawką wielkanocną są roladki z szynki, otoczone pokrojonymi w kostkę warzywami i zatopione w przezroczystej galarecie. Wnętrze takich roladek warto wypełnić farszem, np. jajecznym, warzywnym albo z sosu tatarskiego. Doskonale smakuje także farsz z białego sera kanapkowego z dodatkiem tartego chrzanu. Roladki można układać w całości albo dzielić na ok. 2-3 centymetrowe plastry w formie ślimaczków, dzięki czemu danie świetnie prezentuje się pomiędzy innymi przystawkami.

Tego typu przystawkę można przygotować także z wcześniej upieczonych rolad mięsnych. Na rozbite plastry schabu lub piersi kurczaka kładziemy np. paprykę, ogórka kiszonego, kawałek boczku, ser żółty, a następnie całość zwijamy. Rolady po usmażeniu i ostudzeniu kroimy w plastry, układamy na półmisku tak, żeby lekko na siebie zachodziły, a na koniec zalewamy tężejącą galaretą.

Wyjątkowy schab w galarecie

Plastry schabu zatopione w pysznej galarecie to obowiązkowa pozycja wielkanocna w wielu domach, pielęgnujących tradycyjną formę świąt. Chociaż jej przygotowanie wymaga nieco czasu, to naprawdę jest warte zachodu. Po długim gotowaniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i włoszczyzny, schab staje się mięciutki i bardzo aromatyczny. Gdy ostygnie, wystarczy go tylko pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i zalać odcedzonym wywarem z rozpuszczoną żelatyną. Schab w galarecie doskonale smakuje z wyrazistym sosem chrzanowym lub tatarskim.

Propozycji na danie w galarecie jest mnóstwo, a każda z nich świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Jeśli w naszym domu do tej pory nie pojawiły się tego typu potrawy, na pewno warto to zmienić!

Polecane artykuły

Tradycyjne dania wielkanocne!

Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc!

Lekkie dania wielkanocne!

Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
Zwyczaje wielkanocne na Podlasiu
Zwyczaje wielkanocne na Podlasiu
Zwyczaje wielkanocne na Kaszubach
Zwyczaje wielkanocne na Kaszubach
Co włożyć do koszyka wielkanocnego?
Co włożyć do koszyka wielkanocnego?
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu