Leczo warzywne
50min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.61 g
Węglowodany
15.55 g
Tłuszcze
0.88 g
Wartość energetyczna
72.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
50 min
Krok 1
15 min
Warzywa pokrój w dosyć grubą kostkę. Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na gorącej patelni. Kiedy będzie lekko rumiana i miękka, dodaj pozostałe warzywa i smaż około 5 minut.
Krok 2
5 min
Po tym czasie zalej całość Sosem Włoskim Winiary i zmniejsz ogień.
Krok 3
30 min
Warzywa powinny się dusić około 30 minut, aby były miękkie, ale się nie rozpadały.
W upalne letnie dni idealnie sprawdzą się dania jarskie, obfitujące w soczyste warzywa. Jedną z propozycji o nieco śródziemnomorskim rodowodzie jest leczo warzywne przygotowywane z cukinii, bakłażana i trzech rodzajów papryk. Wykonanie trwa chwilę, a smak jest zachwycający. Sos Włoski WINIARY pomoże wydobyć pełnię aromatu warzyw i przypraw. A ponieważ cukinie są dostępne właściwie przez cały rok, całkiem możliwe, że zechcesz przygotować to danie nawet w środku polskiej zimy!
Przygotowanie tej potrawy nie zajmie zbyt wiele czasu. Wystarczy niecała godzina, by wyczarować coś pysznego. Zacznij od pokrojenia w grubą kostkę cukinii żółtej i zielonej oraz bakłażana. To samo zrób z papryką czerwoną, zieloną i żółtą. Następnie pokrój cebulę w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni. Kiedy cebula stanie się miękka, dodaj resztę warzyw i smaż przez 5 minut.
Następnie zalej je Sosem Włoskim WINIARY i zmniejsz ogień. Warzywa duś przez około pół godziny. Pilnuj, by były miękkie, ale uważaj, by się nie rozpadły. Tak przygotowane leczo możesz podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest dodatek w postaci ugotowanego ryżu. Mogą to być również grzanki albo pieczywo czosnkowe. Niektóre wersje przepisu zakładają także dodanie pokrojonego w kostkę fileta z piersi kurczaka lub innego mięsa.
Przygotowanie tej potrawy nie zajmie zbyt wiele czasu. Wystarczy niecała godzina, by wyczarować coś pysznego. Zacznij od pokrojenia w grubą kostkę cukinii żółtej i zielonej oraz bakłażana. To samo zrób z papryką czerwoną, zieloną i żółtą. Następnie pokrój cebulę w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni. Kiedy cebula stanie się miękka, dodaj resztę warzyw i smaż przez 5 minut.
Następnie zalej je Sosem Włoskim WINIARY i zmniejsz ogień. Warzywa duś przez około pół godziny. Pilnuj, by były miękkie, ale uważaj, by się nie rozpadły. Tak przygotowane leczo możesz podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest dodatek w postaci ugotowanego ryżu. Mogą to być również grzanki albo pieczywo czosnkowe. Niektóre wersje przepisu zakładają także dodanie pokrojonego w kostkę fileta z piersi kurczaka lub innego mięsa.
Komentarze 0