Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leczo warzywne

0
50 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
500 ml
Sos pomidorowy
1 
Cukinia
0.5 
Bakłażan
1 
Cukinia
1 trochę
Bazylia świeża
1 trochę
Słodka papryka
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
0.5 
Papryka czerwona

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
72.29 kcal
Węglowodany
15.55 g
Białko
3.61 g
Tłuszcze
0.88 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
15 min
Warzywa pokrój w dosyć grubą kostkę. Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na gorącej patelni. Kiedy będzie lekko rumiana i miękka, dodaj pozostałe warzywa i smaż około 5 minut.
Krok 2
5 min
Po tym czasie zalej całość Sosem Włoskim Winiary i zmniejsz ogień.
Krok 3
30 min
Warzywa powinny się dusić około 30 minut, aby były miękkie, ale się nie rozpadały.
Leczo warzywne

Krok 1 z 3

Warzywa pokrój w dosyć grubą kostkę. Cebulę pokrój w piórka i obsmaż na gorącej patelni. Kiedy będzie lekko rumiana i miękka, dodaj pozostałe warzywa i smaż około 5 minut.

Leczo warzywne

Krok 2 z 3

Po tym czasie zalej całość Sosem Włoskim Winiary i zmniejsz ogień.

Leczo warzywne

Krok 3 z 3

Warzywa powinny się dusić około 30 minut, aby były miękkie, ale się nie rozpadały.

W upalne letnie dni idealnie sprawdzą się dania jarskie, obfitujące w soczyste warzywa. Jedną z propozycji o nieco śródziemnomorskim rodowodzie jest leczo warzywne przygotowywane z cukinii, bakłażana i trzech rodzajów papryk. Wykonanie trwa chwilę, a smak jest zachwycający. Sos Włoski WINIARY pomoże wydobyć pełnię aromatu warzyw i przypraw. A ponieważ cukinie są dostępne właściwie przez cały rok, całkiem możliwe, że zechcesz przygotować to danie nawet w środku polskiej zimy!

Przygotowanie tej potrawy nie zajmie zbyt wiele czasu. Wystarczy niecała godzina, by wyczarować coś pysznego. Zacznij od pokrojenia w grubą kostkę cukinii żółtej i zielonej oraz bakłażana. To samo zrób z papryką czerwoną, zieloną i żółtą. Następnie pokrój cebulę w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni. Kiedy cebula stanie się miękka, dodaj resztę warzyw i smaż przez 5 minut.

Następnie zalej je Sosem Włoskim WINIARY i zmniejsz ogień. Warzywa duś przez około pół godziny. Pilnuj, by były miękkie, ale uważaj, by się nie rozpadły. Tak przygotowane leczo możesz podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest dodatek w postaci ugotowanego ryżu. Mogą to być również grzanki albo pieczywo czosnkowe. Niektóre wersje przepisu zakładają także dodanie pokrojonego w kostkę fileta z piersi kurczaka lub innego mięsa.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika