Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne

Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne

Choć kanapki z szynką czy żółtym serem są smaczne, błyskawicznie się je przyrządza, a przede wszystkim szybko zaspokajają głód, to spożywane codziennie na pewno wcześniej czy później się znudzą. Świetną alternatywą dla tradycyjnych dodatków do pieczywa będą pasty warzywne, zwłaszcza te samodzielnie przygotowane. Niezwykle kolorowe, aromatyczne, nie tylko rewelacyjnie smakują na chlebie, ale mogą być również doskonałym dodatkiem do rozmaitych przekąsek, serwowanych na zimno, jak i na ciepło.

Warzywne pasty pełne witamin

Przygotowanie pasty warzywnej do chleba nie jest zbyt trudnym zadaniem i każdy z łatwością sobie z nim poradzi. Jej przyrządzenie zajmuje dosłownie parę chwil. Wystarczy wybrać ulubione warzywa, dokładnie zmiksować je w blenderze lub drobno posiekać i doprawić, aby w kilka minut móc cieszyć się wyśmienitym smakiem i niepowtarzalnym aromatem warzywnej pasty. Samodzielne jej przygotowanie to gwarancja, że będzie to produkt pełen witamin i cennych składników odżywczych. Co więcej, wolny od konserwantów i ulepszaczy smaku, które najczęściej znajdują się w gotowych produktach. I choć na sklepowych półkach znajdziemy rozmaite pasty kanapkowe na chleb, to warto jednak poświęcić parę chwili, aby przyrządzić taką samodzielnie.

Sprawdzone przepisy na warzywne pasty

Warzywne pasty można przyrządzać na wiele sposobów i z przeróżnych składników. Najlepiej jednak smakują te, przygotowane z dodatkiem warzyw o wyrazistym smaku. Ostra papryka czy czosnek to produkty, które są wręcz niezastąpione, kiedy przygotowujemy pasty warzywne na chleb. Zdecydowanie urozmaicają ich smak i sprawiają, że jest on bardziej wyrazisty. Najlepszym przykładem może być pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami. Zawartość dużej ilości czosnku sprawia, że smakuje wyśmienicie. Jest bardzo apetyczna i aromatyczna. Świetnie nadaje się na kanapkę, ale równie dobrze można nią udekorować krakersy i podać je, jako oryginalną przekąskę.

Warzywne pasty są często kojarzone z dietą wegańską. Jest w tym sporo prawdy. Ten rodzaj diety wyklucza bowiem produkty pochodzenia zwierzęcego, zastępując je strączkami, warzywami i owocami. W diecie wegan jest mnóstwo zdrowych dań, a hummus z fasoli jest jednym z nich. Ta smaczna pasta wegańska świetnie smakuje serwowana podczas śniadania, ale także, jako pożywny dodatek do pieczonych warzyw. Zblendowana fasola konserwowa z dodatkiem prażonych pestek słonecznika, doprawiona szczyptą kuminu, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem to pełnowartościowy, sycący posiłek, który nie tylko docenią weganie, ale także miłośnicy tradycyjnej diety.

Warzywne pasty na co dzień i od święta

Choć pasty warzywne najczęściej są traktowane, jako zdrowy, smaczny dodatek do chleba. Okazuje się jednak, że są przeróżne pomysły, jak jeszcze można je wykorzystać. Z powodzeniem można je użyć do roladek z tortilli, znajdują również zastosowanie, jako smaczny farsz do rozmaitych przystawek. Stanowią także doskonałą bazę do potraw z kuchni arabskiej, serwowanych na ciepło. Falafele warzywne podawane z hummusem to niezwykle pożywne danie, które na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Te niezwykle smaczne, orientalne kotleciki z ciecierzycy doskonale smakują w towarzystwie past warzywnych. Ta wyśmienita kompozycja niebanalnych smaków idealnie nadaje się na rodzinny, wegański obiad i będzie świetną alternatywą dla mięsnych dań.

Polecane przepisy

Pasta jajeczna z serem

Pasta jajeczna z serem

20 min Łatwy
Pasta z tuńczyka z sosem z tabasco

Pasta z tuńczyka z sosem z tabasco

20 min Łatwy
Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

20 min Łatwy
Pasta z dyni do chleba

Pasta z dyni do chleba

1 godz 20 min Łatwy
Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

Pasta z pieczonego bakłażana z kozim serem

1 godz Łatwy
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Jak zrobić pastę tahini i do czego ją wykorzystać?
Jak zrobić pastę tahini i do czego ją wykorzystać?
Czym zastąpić masło do kanapek?
Czym zastąpić masło do kanapek?
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże?
Jak przechowywać pieczywo aby było dłużej świeże?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu