Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Czym zastąpić masło do kanapek? | Porady i inspiracje WINIARY

Czym zastąpić masło do kanapek?

Kanapki zrobione ze świeżego chrupiącego pieczywa są idealnym pomysłem na pierwsze lub drugie śniadanie. Przygotowanie sandwicha z ulubionych składników zajmuje bardzo mało czasu i można go wziąć ze sobą niemal wszędzie. A co zrobić, kiedy podczas robienia kanapki, nagle okaże się, że nie mamy pod ręką masła? Czym można je zastąpić?

Zdrowa i smaczna pasta z awokado

Dojrzałe awokado ma tłusty, kremowy miąższ, bogaty w cenne kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin i minerałów. Można z niego przygotować pyszną pastę, idealnie zastępującą tradycyjne masło na kanapce. Wystarczy wybrać miąższ z owocu, przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem na gładką masę. Masę warto doprawić do smaku odrobiną soli, drobno posiekaną cebulką lub kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Kremowy twarożek z dodatkami

Idealną i znacznie mniej tłustą alternatywą dla masła jest biały ser z dodatkiem ulubionych przypraw. Do miski z serem dodajemy trochę soli, śmietany lub jogurtu i miksujemy na gładką masę. Jeżeli lubimy ser z dodatkami, wówczas możemy dodać do niego posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną rzodkiewkę, trochę chrzanu albo paprykę w proszku. Gdy pasty wyjdzie nam zbyt wiele, najlepiej ją włożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wyborny smalec z… fasoli

Ktoś, kto tego nie spróbował, nie uwierzy, jak pyszne może być smarowidło zrobione ze zwykłej białej fasoli! Z ugotowanych do miękkości i odcedzonych nasion ściągamy skórki. Obraną fasolę blendujemy lub przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej masę fasolową, a po krótkim podsmażeniu kawałek utartego na drobnych oczkach jabłka. Jeśli masa jest zbyt sucha, wlewamy trochę wody lub oliwy. Gotowy smalec przyprawiamy szczyptą majeranku i soli.

Delikatny krem czosnkowy

Swoją kanapkę możemy posmarować pieczonym czosnkiem, który po obróbce termicznej nabiera niesamowitego, delikatnego smaku. Za pomocą ostrego noża usuwamy z całej główki wystającą część. Do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek wody a następnie układamy w nim czosnki. Wierzch główek skrapiamy oliwą z oliwek i (opcjonalnie) posypujemy ulubionymi ziołami. Całość zapiekamy w 200°C przez około pół godziny lub dopóki ząbki nie będą odchodzić od łupin. Po ostudzeniu wyciskamy krem czosnkowy i używamy do smarowania kanapki.

Hummus – smarowidło idealne

Hummus jest pastą bardzo popularną na Bliskim Wschodzie. Przygotowuje się ją na bazie ciecierzycy i tahini. W ostatnich latach jej wyjątkowy smak oraz szerokie zastosowanie doceniają mieszkańcy innych kontynentów, dlatego też hummus szybko stał się bardzo popularny niemal na całym świecie. A jak go przygotować? Ugotowaną do miękkości i opłukaną ciecierzycę przesypujemy do blendera. Dodajemy kilka łyżek tahini oraz sól, sok z cytryny i czosnek do smaku. Wszystkie składniki miksujemy, aż powstanie gładka, niemal aksamitna masa. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy do niej po trochę wody, nie przerywając miksowania. Gotowy hummus przekładamy do miski i skrapiamy oliwą z oliwek.

Aromatyczne i gęste tzatziki

Popularny w Grecji dip tzatziki również może być idealnym zamiennikiem masła. Dodany do kanapki nada jej wyjątkowego smaku oraz sprawi, że nie będzie sucha. Przygotowując go z myślą o smarowaniu chleba, koniecznie pamiętajmy o użyciu bardzo gęstego jogurtu najlepiej tzw. greckiego. Do miski przekładamy opakowanie jogurtu i dodajemy mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Młode ogórki gruntowe obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby wypuściły soki. Odciśnięte ogórki łączymy z pozostałymi składnikami. Całość doprawiamy szczyptą soli i odrobiną drobno siekanego koperku. Smacznego!

Polecane artykuły

Jak zrobić zakwas na chleb?
Jak zrobić zakwas na chleb?
Domowe twarożki na 5 sposobów
Domowe twarożki na 5 sposobów
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
Drugie życie czerstwych bułek – jak odświeżyć bułki?
Chleby i bułeczki wielkanocne
Chleby i bułeczki wielkanocne
Jak wybrać awokado i co jest w nim dobrego?
Jak wybrać awokado i co jest w nim dobrego?
Panini – włoska kanapka
Panini – włoska kanapka
Wszystko, co musisz wiedzieć o awokado!
Wszystko, co musisz wiedzieć o awokado!
Domowy chleb na zakwasie – moja historia
Domowy chleb na zakwasie – moja historia
Jak jeść i przechowywać awokado?
Jak jeść i przechowywać awokado?
Pomysł na... śniadanie
Pomysł na... śniadanie
Zobacz więcej
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu