Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chleby i bułeczki wielkanocne | Porady i inspiracje Winiary

Chleby i bułeczki wielkanocne

Od stuleci w tradycyjnym wielkanocnym koszyczku, prócz łakoci, nie może zabraknąć pieczywa w postaci małej bułeczki lub kromki chleba. Symbolizują one bowiem Ciało Chrystusa, a poświęcone w Wielką Sobotę mają zapewnić pomyślność i dobrobyt. Pieczywo towarzyszy nam także przez całe święta, dlatego też dobrze przygotować go odpowiednio więcej. Jakie wypieki sprawdzą się na Wielkanoc?

Chlebek typowo wielkanocny

Chleb jest bardzo ważnym elementem świątecznego stołu. Pasuje do większości potraw serwowanych w tym szczególnym okresie, dlatego też warto przygotować większą ilość i najlepiej różne rodzaje pieczywa. W wielu domach, tuż przed świętami, wypieka się niewielki chlebek, który trafia do koszyczka wielkanocnego. Zazwyczaj jest przygotowywany z mieszanki mąki pszennej i żytniej, a dzięki dodaniu dojrzałego zakwasu po upieczeniu nabiera wyjątkowego smaku. Jakie inne rodzaje pieczywa możemy przygotować w czasie przedświątecznego zamieszania? Które chleby lub bułki będą najlepiej pasowały do wielkanocnych potraw?

Chlebki do żurku

Żurek to potrawa, która tradycyjnie już rozpoczyna świąteczną ucztę. Gęsty, aromatyczny i z dużą ilością kiełbasy oraz jajek, zazwyczaj jest serwowany w miseczkach lub na głębokich talerzach. Tymczasem smakuje i prezentuje się jeszcze lepiej, gdy zamiast w zwyczajnym naczyniu, podamy go w specjalnych chlebkach z wydrążonym środkiem. Takie pieczywo jest przygotowywane z mąki pszennej, najlepiej typu 480 lub 550, dzięki czemu po upieczeniu powstanie na nim gruba, chrupiąca skórka. Podczas formowania kulistych chlebków, należy pamiętać o przyklejeniu trzymadełek z ciasta, dzięki którym będzie można podnosić górną część pieczywa (jak pokrywkę). Upieczony i wydrążony chleb warto wysmarować białkiem, a następnie zapiec jeszcze przez 10-15 minut. Wtedy wypieki jeszcze dłużej będą mogły utrzymać wewnątrz gorący i płynny żurek.

Chleb żytni na zakwasie

Jeśli przygotowujemy zakwas do żuru, warto go także wykorzystać do upieczenia chleba. Aby pieczywo wyszło miękkie i wilgotne, do jego wyrobienia najlepiej użyć mąki żytniej typu 700 lub razowej. Chleb na zakwasie bez drożdży wyrasta dość długo, bo około 4-5 godzin, dlatego warto przystąpić do pracy rano albo we wczesnych godzinach popołudniowych. Aby urozmaicić kwaskowaty smak żytniego chleba, można do niego dodać kminek, pestki dyni, lub garść nasion słonecznika. Pieczywo żytnie na zakwasie najdłużej ze wszystkich wypieków zachowuje świeżość (nawet do 10 dni), dlatego można go przygotować nawet tydzień przed świętami. Gotowe bochenki przechowujemy w chlebaku lub owinięte lnianą ściereczką.

Bułeczki z ziarnami

Idealnym pieczywem do wielkanocnego koszyczka oraz na świąteczne śniadanie są niewielkie drożdżowe bułeczki posypane ziarnami. Można je przygotować z mąki pszennej i pełnoziarnistej orkiszowej, dzięki czemu będą chrupiące zewnątrz i delikatne w środku. Przed pieczeniem każdą bułeczkę można posmarować wodą lub rozmieszanym białkiem i obtoczyć w ziarnach słonecznika, sezamu, dyni albo czarnuszki. Takie bułeczki można odświeżyć tuż przed świątecznym śniadaniem poprzez włożenie ich na 2-3 minuty do rozgrzanego piekarnika.

Puszysta i słodka chałka

Pochodząca z kuchni żydowskiej chałka to najczęściej lekko słodki wypiek drożdżowy, choć przygotowuje się go także w wersji wytrawnej. Dzięki użyciu mąki pszennej najwyższej jakości oraz świeżych drożdży i ciepłego mleka, jest puszysta, mięciutka i niezwykle aromatyczna. Chałkę najczęściej zaplata się w charakterystyczny warkocz, a jej wierzch posypuje kruszonką lub płatkami migdałowymi. Gotowy wypiek najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, który chroni delikatne ciasto przed wysuszeniem i nabraniem aromatów innych potraw. Świeżą chałkę można rwać na kawałki lub kroić w grube pajdy. Gdy chlebek zacznie czerstwieć, wówczas warto pokroić go w kromki, obtoczyć w jajku i obsmażyć na maśle, tworząc aromatyczne grzanki.

Polecane artykuły

Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi ZWZ WINIARY
Bułeczki wielkanocne, czyli wypiekanie z dziećmi
Mazurek nie musi być wyzwaniem! Poznaj rady, jak przygotować idealny | Porady Winiary
Mazurek nie musi być wyzwaniem! Poznaj rady, jak przygotować idealny
Wielkanocne słodkości z całego świata | Porady i inspiracje Winiary
Wielkanocne słodkości z całego świata
polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
zawartość koszyczka wielkanocnego
Jak zrobić drożdżowego zajączka wielkanocnego?
Jak sprawić, aby babka wielkanocna była puszysta i bez zakalca?
Jak sprawić, aby babka wielkanocna była puszysta i bez zakalca?
Babeczki wielkanocne
Babeczki wielkanocne
kruszonka do ciasta
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu